Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Μετά την απεργία πείνας, κάνει και απεργία δίψας, για να επιστρέψει στο κελλί του, στον Κορυδαλλό


Μετά από 11 ημέρες απεργία πείνας, ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης ξεκινάει και απεργία δίψας, για να διαμρτυρηθεί, για τη βίαιη μεταγωγή του από τον Κορυδαλλό, στις φυλακές Γρεβενών, όπως είχαν αποκαλύψει αποκλειστικά οι "Δικογραφίες".
Ο 41χρονος κρατούμενος, ο οποίος είναι αριστούχος φοιτητής και υπότροφος της Σχολής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Eθνικού Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλη Δημάκη, πραγματοποιεί απεργία δίψας, διαμαρτυρόμενος για  την άδικη μεταγωγή του, απαιτώντας να επιστρέψει στον Κορυδαλλό.
Η μεταγωγή του, την οποία είχαν αποκαλύψει οι "Δικογραφίες" έγινε, μετά από τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού, που απείχαν απο το σισίτιο, διαμαρτυρόμενοι, για τιςσυνθήκες κράτησης, λόγω κορωνοϊου και γιά το γεγονός ότι, δεν είχαν ξεκινήσει οι αποφυλακίσεις, λόγω της πανδημίας, που είχε υποσχεθεί η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία μάλιστα τους είχε επισκεφτεί, τότε.

Σύμφωνα με καταγγελίες κρατουμένων, τη νύχτα της 16ηςΑριλίου, έγινε βίαιη  εφοδος των ΜΑΤ, προκειμένου να μεταχθεί σε άλλη φυλακή ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης, στον οποίον "χρέωσαν" την αντίδραση των συγκρατουμένων του, που αρνούνται τροφή, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοιού και για το ότι, δεν έχει ξεκινήσει η αποσυμφόρηση.
Όπως καταγγέλλει ο συνήγορός του αλλά και άλλοι φορείς και οργανώσεις, πρόκειται για μια δίωξη που γίνεται για «φρονηματικούς» λόγους, αφού όπως λένε, το μόνο που έκανε ο Βασίλης Δημάκης ήταν να «βγει μπροστά» και να ζητήσει την αποσυμφόρηση των φυλακών, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ένα αίτημα, που βρίσκει σύμφωνο μεγάλο μέρος και του νομικού κόσμου.
Ο Βασίλης Δημάκης το 2018 είχε ξανακάνει απεργία πείνας, καθώς σύμφωνα με την πλευρά του, οι αρχές καταπάτησαν το δικαίωμά του στις σπουδές, αν και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις και ήταν μάλιστα αριστούχος στη σχολή του. Τότε τα κατάφερε: Έκτοτε παρακολουθεί ανελλιπώς τα μαθήματά του, είναι πλέον υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και  μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας της σχολής του. 
Η μόρφωσή του δε, σύμφωνα με τους δικούς του, τον έχει «ενεργοποιήσει» ως πολίτη ώστε να κοιτάξει πίσω του και να αναγνωρίσει τα λάθη -έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλακή λόγω ληστειών σε τράπεζες το 2011- και πλέον να επιζητά τη διαμόρφωση μιας καλύτερης κατάστασης για όλους, όπου και όσο μπορεί.