Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Nα τι θα γίνει με τις αναβολές των δικών μέσω γραμματέα

Σημείο τριβής και πολύ έντονο προβληματισμό στα ενδότερα της Δικαιοσύνης, είχε προκαλέσει, το εάν για τις αναβολές δικών, λόγω κορωνοιού, έπρεπε να ανεβαίνουν οι δικαστές στην έδρα, ή θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη δική τους παρουσία, αλλά μόνο με το γραμματέα, ο οποίος θα μπορούσε να ανακοινώνει την επ' αόριστον αναβολή των υποθέσεων.
Το θέμα πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις, επειδή δεν υπήρχε εννιαία γραμμή, καθώς ούτε η ΚΥΑ, αλλά ούτε και η ΠΝΠ το εξειδίκευαν, ούτε και το ερμήνευαν, με αποτέλεσμα, άλλες δίκες να αναβάλλονται, με απλή ανακοίνωση της γραμματέα και με ευθύνη των δικαστών και άλλες να αναβάλλονται, με ανακοίνωση από τον πρόεδρο του δικαστηρίου.
Προέκυψε ένα επικίνδυνο μπάχαλο, με τους  δικαστές και τους εισαγγελείς, που λόγω κορωνοιού δεν ανέβαιναν στην έδρα, να κινδυνεύουν με πειθαρχικά, ενώ επιπλέον καραδοκούσε ο κίνδυνος, οι δικηγόροι των υποθέσεων σε τέτοιου είδους αναβολές, να προσβάλλουν στο μέλλον τις αποφάσεις αυτές, ως μη νόμιμες, καθως ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ορίζει ότι και η αναβολή είναι δικαστική απόφαση και μονον από δικαστές μπορεί να δοθεί.
Η κατάσταση είχε αγριέψει ακόμη περισσότερο, μετά από την εγκύκλιο του Προέδρου του ΑΠ Ιωσηφ Τσαλαγανίδη, ο οποίος ζητούσε από τους δικαστικούς λειτουργούς, να αναβάλλουν τις δίκες με τη φυσική τους παρουσία στην έδρα, όπως ορίζει ο νόμος.
Στο κενό έπεσαν και οι σκέψεις, για αναβολές μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οπως έγραψε πριν από λίγο ο Κυριάκος Θωμαίδης στον ιστότοπο της "Δίκης" η λύση βρέθηκε:

Το Μαξίμου "καπέλωσε" τον ιατρό Τσιάρα για να επικρατήσει ο κοινός νους

Παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου προκάλεσε το δημοσίευμα της "Δίκης" για κίνδυνο της υγείας των διαδίκων ώστε να πάρουν απλώς μια αναβολή (https://dikisports.blogspot.com/2020/04/sos.html?m=1).

Το Μαξίμου ήρθε σε επαφή με ανώτατο δικαστικό λειτουργό του Αρείου Πάγου που θεωρείται expert στις νομικές ερμηνείες.

Γνωμάτευσε ατύπως επί της ουσίας της ΚΥΑ για κλειστά δικαστήρια και έδωσε τη λύση.

Ακολούθως το πρωθυπουργικό γραφείο ενημέρωσε τον (περί άλλων τυρβάζοντα) υπουργό Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρα και από αύριο οι αναβολές/διακοπές θα ορίζονται μέσω της γραμματείας και χωρίς φυσική παρουσία δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων και μαρτύρων.