Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Να ΠΩΣ πρέπει να ξανακυλήσει η μπάλα στο χορτάρι!


Αντιγράφουμε από τη "Δίκη", το άρθρο του Κυριάκου Θωμαίδη, με τίτλο: "H υποχρέωση της UEFA", επειδή δείχνει το δρόμο, για την επόμενη μέρα του ποδοσφαίρου, μετά τον κορωνοϊό:
"Τέσσερις μέρες μετά το lockdown στην Ελλάδα, η στήλη είχε κάθετη άποψη για το ποδόσφαιρο: «Δεν παίζεις με το θάνατο».
Δεκαπέντε μέρες μετά,  ισχυριστήκαμε ότι «η μπάλα πρέπει να ξανακυλήσει στο χορτάρι».
Ενας βιαστικός αναγνώστης μπορεί να διακρίνει αντίφαση. Ο πιο παρατηρητικός θα διαπιστώσει ότι αυτές οι δύο τόσο διαφορετικές θέσεις εφάπτονται με την οπτική της πανδημίας, όπως την περιέγραψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν: «Είναι αδύνατο να ζήσουμε στην αυτοαπομόνωση και την κοινωνική απομάκρυνση και να θεραπεύσουμε τους ανθρώπους, αν δεν συνεχίσουμε την οικονομική δραστηριότητα».
Οι ειδικοί μιλούν για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπολογίζουν ότι μόνο στην Ευρώπη περίπου 60 εκατ. άνθρωποι είτε θα απολυθούν είτε θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο απασχόλησης.
Ισως γι’ αυτό φαίνεται κυνικό που η UEFA επιμένει να ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα, τη στιγμή που ήδη οι κυβερνήσεις του Βελγίου και της Ολλανδίας αποφάσισαν να τα διακόψουν. Όμως η UEFA θέλει αυτό που θέλει και ο Μακρόν: Τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας.
Απλώς ήρθε η ώρα να κατανοήσουν και οι ποδοσφαιρικοί οργανισμοί ότι το τοπίο αλλάζει. Δεν μπορούν να κάθονται πάνω στα έσοδά τους και να μη ρίχνουν μια ματιά στον ποδοσφαιρόφιλο που θα πλήττεται λυσσαλέα από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. 
Η ΟΥΕΦΑ είναι κερδοσκοπικό σωματείο. Όμως έχει και εταιρική κοινωνική ευθύνη. Ο ποδοσφαιρόφιλος είναι ο καταναλωτής και από δω και πέρα πρέπει να του δοθούν τα απαραίτητα bonus για να μη βγει από το παιχνίδι.
Οποιος αντιτείνει ότι ούτως ή άλλως οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Το μεγαλύτερο έσοδο των ποδοσφαιρικών ομάδων είναι η τηλεόραση. Χωρίς το ποδόσφαιρο, η Nova θα είχε κλείσει. Αλλωστε κάποια στιγμή οι θεατές θα επιστρέψουν στα γήπεδα.
Η μεγαλύτερη υποχρέωση της UEFA δεν είναι απέναντι στις χειμαζόμενες εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Είναι απέναντι στο κοινό. Ηρθε η ώρα να βάλει η ίδια το χέρι στην τσέπη και να επιδοτήσει τους ποδοσφαιρόφιλους. Αυτούς που της γέμιζαν επί δεκαετίες την τσέπη.
Υπάρχουν τρόποι: Δωρεάν εισιτήρια στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, χαμηλότερη συνδρομή στα τηλεοπτικά δίκτυα, προστασία του καταναλωτή. Είναι η στιγμή που το ποδόσφαιρο πρέπει να αποδείξει τον κοινωνικό του χαρακτήρα".