Διευρύνεται το μέτωπο κατά της Κυβέρνησης στο Νομικό και Δικαστικό κόσμο της χώρας, καθώς μετά τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους, επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι Δικαστικοί Λειτουργοί, για το νέο δικαστικό χάρτη, που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
"Επέλαση" δικαστικών λειτουργών αναμένεται αύριο, στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που αναμένεται να είναι η μαζικότερη των τελευταίων ετών.
Με... πούλμαν αναμένεται να προσέλθουν στο Εφετείο της Αθήνας εκατοντάδες δικαστές και εισαγγελείς από διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αυριανή γενική συνέλευση του κλάδου, στην οποία αναμένεται να παραβρεθούν και να τοποθετηθούν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, όπως και η Εισαγγελέας ΑΠ Γεωργία Αδειλίνη.
Η, αναμενόμενα, μεγάλη συμμετοχή των δικαστικών λειτουργών στην αυριανή γενική συνέλευση, που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, προκαλεί μέχρι και προβληματισμό, για την επάρκεια της χωρητικότητας της αίθουσας τελετών του Εφετείου της Αθήνας, που είναι η μεγαλύτερη, που διαθέτουν τα δικαστήρια.
Στη Δικαιοσύνη επικρατεί αναβρασμός άνευ προηγουμένου, για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές του νόμου Φλωρίδη, που μεταξύ άλλων προβλέπει την ενσωμάτωση των Ειρηνοδικών στα Πρωτοδικεία χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής τρόπος υλοποίησης του σχεδίου.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, για πρώτη φορά η προσέλευση των μελών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που αριθμεί περισσότερα από 3000 μέλη, αναμένεται να υπερβεί τα χίλια άτομα, ενώ γίνεται λόγος και για 1500 προσελεύσεις.
Περισσότεροι από 750 δικαστές και εισαγγελείς της περιφέρειας έχουν δηλώσει ότι, θα συμμετάσχουν στη Γ.Σ. ενώ πολλή μεγαλύτερη συμμετοχή αναμένεται από δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς Αθήνας και Πειραιά.
Ο νέος δικαστικός χάρτης που σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι είτε στρέφονται με πυρ ομαδόν στην πρόθεση της κυβέρνησης για ενοποίηση Ειρηνοδικείων με Πρωτοδικεία, είτε διατυπώνουν μεμονωμένα από διάφορες περιφερειακές ενώσεις τις ενστάσεις τους, όχι μόνο στις σχεδιαζόμενες από την Κυβέρνηση αλλαγές, αλλά ακόμη και στην πρόταση της συνδικαλιστικής τους ένωσης (ΕνΔΕ) περί κατάργησης 50 Ειρηνοδικείων.
Ενα από τα ζητήματα, που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αναταράξεις στη σχέση της Κυβέρνησης με το δικαστικό κόσμο της χώρας, αφορά την κατάργηση πέντε Εφετείων. Πολλοί στη Δικαιοσύνη θεωρούν αδιανόητη την κατάργηση μεγάλων Εφετείων σε νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, όπως για παράδειγμα στη Ρόδο ή στη Σύρο και την ενσωμάτωση του ενός στο άλλο, όταν μάλιστα οι καιρικές συνθήκες μπορεί να μην επιτρέπουν να ταξιδέψει κάποιος από τη Ρόδο ή τα γύρω νησιά, στη Σύρο, ή να πρέπει να πηγαινοέρχεται σε περίπτωση αναβολής.
Από την άλλη πλευρά, εντελώς αντίθετοι με το σχέδιο για ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των δικαστηρίων, όπως και των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, εμφανίζονται τα μέλη της μειοψηφίας του Προεδρείου της ΕνΔΕ, που κατηγορούν για ενδοτισμό τα μέλη του Προεδρείου της ΕνΔΕ.
Ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας και πρώην Πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των αλλαγών, που προωθεί η Κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος και η ομάδα του έχουν διατυπώσει τις απόψεις τους κατ΄επανάληψη, μέσω ανακοινώσεων.
Οι θέσεις της μειοψηφίας της ΕνΔΕ, όπως έχουν διατυπωθεί σε ανακοινώσεις, υποστηρίζουν πως το κλείσιμο δικαστικών καταστημάτων είναι δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Παγκόσμια Τράπεζα.