Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Αυτός είναι ο λόγος, που δεν έγινε προστατευόμενος μάρτυρας ο 18χρονος, για τη φωτοβολίδα στον αστυνομικό!


Απορρίφθηκε το αίτημα του 18χρονου, που ζήτησε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, για την υπόθεση του τραυματισμού του αστυνομικού στο Ρέντη.

Η ανακρίτρια Πειραιά, στην οποία απολογήθηκε ο 18χρονος, πριν οδηγηθεί στη φυλακή, απέρριψε το αίτημα του 18χρονου κατηγορούμενου, να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, προκειμένου να βοηθήσει τις Αρχές, στον εντοπισμό και τη σύλληψη του καθοδηγητή και των άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση, για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, για βαρύτατα κακουργήματα, στα οποία φέρονται να εμπλέκονται κι άλλα πρόσωπα.

Η υποβολή του αιτήματος σε αυτό το δικονομικό στάδιο ήταν άκυρη ως εκπρόθεσμη,  καθώς για να μπει κάποιος σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, αυτό θα έπρεπε να γίνει πριν καταστεί κατηγορούμενος. Δηλαδή θα έπρεπε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας, όσο εξεταζόταν ως μάρτυρας, ούτως ώστε το όνομα του, να μην περιληφθεί στη δικογραφία ως κατηγοορούμενου.

Ερωτηματικό παραμένει, εάν στο στάδιο της προανάκρισης και όσο ο 18χρονος ήταν κρατούμενος και όχι κατηγορούμενος, του  υποδείχτηκε ή του προτάθηκε από τις Αρχές η δυνατότητα, να δώσει στοιχεία και πληροφορίες, για να μπει στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Γιατί βέβαια, δεν μπορεί να περιμένει κάποιος ότι, ένας 18χρονος, που δεν γνωρίζει νομικά και αντιμετωπίζει τόσο βαριές κατηγορίες, αλλά και διακατέχεται από μεγάλο φόβο, σίγουρα δεν θα μπορεί  ούτε να γνωρίζει, ούτε να σκεφτεί την πιθανότητα να ενταχτεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων!

Ηδη, η οικογένεια του έχει καταγγείλει ότι, δέχεται απειλές.

Η μόνη δικονομική δυνατότητα, που έχει ο 18χρονος κατηγορούμενος, για να έχει ευνοικότερη ποινική μεταχείριση, προβλέπεται στο νόμο για τις εγκληματικές οργανώσεις, βάσει του οποίου, εάν βοηθήσει τις Αρχές, θα έχει χαμηλότερη ποινή στο δικαστήριο.