Η απογύμνωση του νέου Ποινικού Κώδικα, ως προς την τιμωρία των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας, που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, δένει τα χέρια της Δικαιοσύνης, καθώς δημιουργεί συνθήκες ατιμωρησίας, λόγω παραγραφής αδικημάτων, που από κακουργήματα, έγιναν πλημμελλήματα.
Το πρόβλημα μεγιστοποιείται, σε υποθέσεις με θύματα ανηλίκους, καθώς ο παλιός Ποινικός Κώδικας, τιμωρούσε ποινικά ως κακουργήματα, όλες τις πράξεις, που θεωρούντο “ασελγείς”, κάνοντας σαφή αναφορά τους, ενώ ο νέος νόμος τα... μπερδεύει.
Η "βόμβα" πυροδοτήθηκε στη διάρκεια της κατάθεσης της Σοφίας Μπεκατώρου, ενώπιον του εισαγγελέα Νικ. Στεφανάτου, όπου μετέφερε, καταγγελία άλλης αθλήτριας της Ιστιοπλοΐας, η οποία σήμερα είναι 21 ετών και φέρεται διατεθειμένη να καταθέσει στις αρχες, όσα υπέστη πριν από – περίπου 9 χρόνια στα χέρια του προπονητή της σε Όμιλο, που ανήκει στην Ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας
Το θέμα, που ανέκυψε και διερευνάται από εισαγγελείς, αφορά τι εννοεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, για την έννοια της γεννετήσιας πράξης και για το ποιές πράξεις, θεωρείται ότι, ποινικά έχουν την ίδια βαρύτητα με αυτήν, ώστε να θεωρηθούν κακουργήματα, όπου ο χρόνος παραγραφής εξαντλείται στα 20 έτη.
Σύμφωνα με την άποψη των εισαγγελικών λειτουργών, ο νέος νόμος αναφέρει στην αιτιολογική του έκθεση ότι, τιμωρείται ως κακουργημα “η συνουσία ή άλλες πράξεις, με την ίδια βαρύτητα, οι οποίες προσβάλλουν το έννομο αγαθό της γενετήσιας ελευθερίας, όπως είναι η παρα φύσιν συνεύρεση, ο ετεροαυνανισμός, η πεοληχία, η αιδιοληχία και η χρηση υποκατάτατων μέσων”.
Το νομικό πρόβλημα, που ανακύπτει, είναι έαν τιμωρούνται ως κακουργήματα και άλλες πράξεις, εκτός της συνουσίας, εφόσον θεωρούνται ότι, έχουν την ίδια βαρύτητα, όπως οι ψαύσεις, ο εναγκαλισμός και οι θωπείες απόκρυφων μερών του σώματος. Κυρίως, βέβαια όταν αυτές αφορούν ανηλίκους.
Η φράση του νέου Ποινικού Κώδικα ότι, “οι χειρονομίες γεννετήσιου χαρακτήρα, είναι ήσσονος βαρύτητας πράξεις”, ανοίγει το δρόμο, για την ατιμωρησία.
Γιατί, μπορεί οι “θωπείες, ψαύσεις απόκρυφων μερών, εναγκαλισμοί” κλπ”, ακόμη και με θύματα ανηλίκους, να θεωρούνται πραξεις, που προσβάλλουν τη γεννετήσια ελευθερία, εφόσον όμως εκληφθούν απο τη Δικαιοσύνη ως "ήσσονος σημασίας πράξεις", τότε χαρακτηρίζονται πλημμελήματα, όπου ο χρόνος παραγραφής είναι τα οκτώ έτη.
Αρα, δώρον - άδωρον!