Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Ταξίδι στην αλήθεια!

Γράφει ο Κυριάκος Θωμαίδης, στο SDNA, γιά το μάρτυρα - κλειδί του NOOR ONE, με τίτλο:

"ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ"

Η ιστορία του μάρτυρα του Noor One Βασίλη Γεωργιάδη μοιάζει με μυθιστόρημα. Αναδεικνύει τα εκφυλιστικά συμπτώματα της ελληνικής πολιτείας και τις παθογένειες της ελληνικής δικαιοσύνης. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.

Ο Βασίλης Γεωργιάδης είχε μία αντιδικία οικονομικού χαρακτήρα με τον πρώην ιδιοκτήτη της Νότινγχαμ Φόρεστ, έναν επιχειρηματία από το Κουβέιτ. Εχασε το δικαστήριο και οδηγήθηκε στις φυλακές του Ντουμπάι γιατί στα Αραβικά Εμιράτα τα χρέη σημαίνουν προσωποκράτηση.

Εμεινε τρία χρόνια στη φυλακή και ελευθερώθηκε με περιοριστικούς όρους. Εδώ και μια δωδεκαετία έχει απαγόρευση εξόδου από το Ντουμπάι και δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να δει τα παιδιά του.

Ο άνθρωπος αυτός λόγω της επιχειρηματικής του ιδιότητας συγκέντρωσε σωρεία πληροφοριών με αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση του Noor One. Προθυμοποιήθηκε να γίνει μάρτυρας για να επωφεληθεί ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα. Πίστεψε ότι αν βοηθούσε την ελληνική δικαιοσύνη, θα πετύχαινε και αυτός να δει μετά από δώδεκα χρόνια την οικογένειά του.

Από το 2017 αγωνίζεται να πείσει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ώστε να καταθέσει. Όταν απελπίστηκε, κατέφυγε στην τηλεόραση. Δημοσιοποίησε το ζήτημα, παρότι γνώριζε ότι ήδη εννέα μάρτυρες του Noor One είναι νεκροί. Είπε ευθέως ότι φοβάται για τη ζωή του, όμως επέμενε να καταθέσει στην Ελλάδα για να μπορέσει επιτέλους να συναντήσει τα παιδιά του.

Η δημοσιοποίηση του θέματος προκάλεσε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου και ο ανακριτής του ναρκοπλοίου Γιάννης Πετρόπουλος απέστειλε σειρά ερωτημάτων στην ελληνική πρεσβεία του Ντουμπάι ώστε ένας προανακριτικός  υπάλληλος να εξετάσει τον Γεωργιάδη. 

Η ένορκη μαρτυρική κατάθεση ολοκληρώθηκε, αλλά έμειναν πολλά κενά. Κάθε απάντηση γεννάει καινούργιες ερωτήσεις. Ο Γεωργιάδης προθυμοποιήθηκε και πάλι να παραδώσει τα επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία που διαθέτει και να απαντήσει δια ζώσης στα ερωτήματα του ανακριτή. Μοναδικός του όρος να του επιτραπεί η έξοδος από το Ντουμπάι και όλα αυτά να γίνουν στην Ελλάδα.

Πριν κλείσει το 2020 έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ζητώντας να γίνει δεκτό το αίτημά του. Όταν η Ελλάδα χρειάστηκε να λάβει δικαστική συνδρομή από το Ντουμπάι για την υπόθεση του Noor One, κατάφερε και την πήρε.

Αναρωτιέται κανείς: Πού βρίσκεται το εμπόδιο ώστε το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει ένα ανάλογο αίτημα προς τις αρχές των Αραβικών Εμιράτων; Αν ο μάρτυρας - «κλειδί» βρεθεί στο γραφείο του ανακριτή Γιάννη Πετρόπουλου, θα φτάσουμε και στον σκληρό πυρήνα της αλήθειας που κρύβεται ακόμη στ'  αμπάρια του Noor One.