Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

To ραντεβού Eurojust και Μάνης!


Στο ίδιο... τραπέζι βρέθηκαν, η Eurojust και η Μάνη, στην ιστορική Αρεόπολη Λακωνίας, όπου έγινε η ενημερωτική ημερίδα του Ευρωπαικού Οργανισμού Δικαστικής Συνεργασίας, παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κώτσηρα, που κήρυξε την έναρξη της βραδιάς.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ:




Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαίρη Μπενέα, μαζί με το δημοσιογράφο Γιώργο Βότσκαρη.


Η ημερίδα έγινε στην ηρωική πλατεία του Ταξιάρχη, όπου πριν από 200 χρόνια,  στις 17 Μαρτίου του 1821, συγκεντρώθηκαν όλοι οι πρόκριτοι της Μάνης, με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και μετά τη δοξολογία, μπροστά στον Ιερό ναό των Ταξιαρχών ύψωσαν το Λάβαρο του Αγώνα, τη Μανιάτικη σημαία.




Εκτός από τον υφυπουργό, παραβρέθηκαν και απηύθηναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, (κατὰ κόσμον Χρῆστος Παπαθανασίου),  ο πρώην πρόεδρος του Κώστας Μενουδάκος, Μανιάτης την καταγωγή, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, η Εισαγγελέας Τρομοκρατίας Σταματίνα Περιμένη, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου Ανθής Μπαλιτσάρη, πολλοί δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικοί υπάλληλοι από την Αθήνα και  διάφορα σημεία της Πελοποννήσου.
Ψυχή της βραδιάς, ο διοργανωτής της εκδήλωσης Πάρης Αδάμης, Εισαγγελέας Εφετών, Εθνικό Μέλοςς της Ελλάδας στη Eurojust και Εκπροσώπος της Ευρώπης στο Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων.


Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης και εισηγητής της ημερίδας 
 ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Λεωνίδας Κοτσαλής, που μίλησε γιά το «Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο».
Παρεμβάσεις έκαναν οι:
- Σταυρούλας Κουτουλάκου, Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, Εκπροσώπου Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), που μίλησε γιά τις «Αρμοδιότητες OLAF»
- Λάμπρος Τσόγκας, Αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης, με θέμα «Κοινές Ομάδες Έρευνας».
- Γεώργιος Δούβας, Αντεισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας.
- Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Εκπροσώπος  Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΜΕΑ), γιά τις «Νομοθετικές πρωτοβουλίες Ευρωπαϊκής δικαστικής συνεργασίας».
- Παναγιώτης Μανιάτης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Αναπληρωτής του Εθνικού Μέλους της Ελλάδας στη Eurojust, με θέμα «Ευρωπαϊκές Εντολές Έρευνας».
- Ερωφίλη Σταθοπούλου, Ειδική Ανακρίτρια Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών, γιά την «Ευρωπαϊκή Δικαστική Συνεργασία»
- Ιωάννης Παπαθανασίου, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Βοηθός Εθνικού Μέλους της Ελλάδας στη Eurojust

Ενώ τα συμπεράσματα της ημερίδας ανέλυσε ο 
Καθηγητής Κοσμήτορας Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Τσιμάρας.