Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Εμφραγμα στη δίκη της "Χρυσής Αυγής" από Λαγό!


Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, δεν αναγνώρισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Αμέσως μετά ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, που ήταν παρών στην αίθουσα του Εφετείου, ζήτησε τον λόγο και κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου, προκαλώντας... έμφραγμα στη δίκη.

Αυτή την ώρα το δικαστήριο έχει διακόψει, καθώς αναμένεται να προσέλθιει ο συνήγορος υπεράσπισης Κώστας Πλεύρης – πατέρας του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη – τον οποίον διόρισε σήμερα ο κ. Λαγός.

Ο κ. Πλεύρης πρόκειται, να υποβάλλει εγγράφως το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ανέβει άλλη σύνθεση στην έδρα, καθώς οι δικαστές, των οποίων ζητήθηκε η εξαίρεση, δεν μπορούν να κρίνουν το αίτημα του.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν παντως ότι μετά την υποβολή αιτήματος από την υπεράσπιση Λαγού για εξαίρεση της έδρας έχει δικαίωμα αυτό το δικαστήριο να κρίνει το αίτημα.

Εαν η νέα σύνθεση κρίνει βάσιμο το αίτημα, θα εξαιρεθούν οι δικαστές και θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή η δίκη.

Εαν κριθεί ότι, είναι προδήλως αβάσιμο τότε η δίκη θα συνεχιστεί.

Η κίνηση Λαγού προκάλεσε εμπλοκή και καθυστερηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, για την έκδοση των ποινών και την απόφαση περί αναστολών.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανενα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για τους οποίους οι ποινές θα κυμανθούν από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης – Ελαφρυντικά έδωσε μόνον σε τέσσερις πρώην βουλευτές και σε άλλα οκτώ στελέχη της ΧΑ.

Συγκεκριμένα, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που αποτελούσαν την ηγετική της ομάδα και κρίθηκαν ένοχοι, για δευθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για τους Νίκο ΜιχαλολιάκοΗλία ΚασιδιάρηΧρήστο ΠαππάΙωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο, των οποίων οι ποινές θα κυμανθούν από 5 μέχρι 15 χρόνια κάθειρξης.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά σε τέσσερις πρώην βουλευτές, που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Αυτοί είναι οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, που έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ο Μιχαήλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.

Σε οκτώ κατηγορουμένους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό 
της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται, για τους ΑναδιώτηΤσακανίκαΑγριογιάννηΕυγενικόΧατζηδάκηΜαρίαΧρυσαφίτηΠαπαδόπουλο. Επιπλέον, στους Δήμου και Σκάλκο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, επίσης, στους: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση, για τους οποίους η ποινή θα κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια.

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και σε όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.