Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ: "Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ"

Με αφορμή την περίπτωση της παραίτησης από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ της εφέτη Μαργαρίτας Στενιώτη, ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, που, μεταξύ άλλων, έχει ως αντικείμενο την εποπτεία του αθλητισμού, υποστηρίζει ότι, τα περιστατικά εκφοβισμού δικαστών είναι μεμονωμένα.

Οπως αποκάλυψε η "Δίκη στο Open", η  άποψη του ανώτατου εισαγγελέα, ο οποίος παλαιότερα είχε δεχτεί και φάκελο με σφαίρες, όταν χειριζόταν σοβαρότατη δικογραφία, είναι ότι, “ο δικαστής δεν πρέπει, να υποχωρεί και κυρίως δεν πρέπει, να φεύγει|”.

Δεν αποκλείει, οι δικαστές να υποκύπτουν σε προτάσεις, ή να δέχονται παραινέσεις και παρεμβάσεις, ή νουθεσίες, στο βαθμό, που οι ίδιοι είναι ανοιχτοί σε κάτι τέτοιο.

Επιμένει ωστόσο ότι, ο δικαστής, ή ο εισαγγελέας, δεν πρέπει να φεύγει, επειδή απειλήθηκε, ούτε να μένει, επειδή ευνοείται!

Αλλά, να εργάζεται ΑΘΟΡΥΒΑ και να κρίνεται από το έργο του.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος έχει χειριστεί πολλές από τις σοβαρότερες και πιο επικίνδυνες υποθέσεις, δεν αρνείται ότι, στη Δικαιοσύνη ορισμένοι επιδιώκουν θέσεις, για να αποκτήσουν προνόμια.

Θεωρεί όμως ότι, σε αυτή την περίπτωση, η ποιότητα και τα κίνητρα τους, αμφισβητούνται.

Μέγιστο πρόβλημα θεωρεί το νόμο, για την επιλογή των αθλητικών δικαστών από την ΕΠΟ, που τη χαρακτηρίζει “υβριδική” Δικαιοσύνη.

Πιστεύει ότι, και οι αθλητικοί οι δικαστές, εάν είναι ενεργεία δικαστές, πρέπει να είναι δικαστές και να επιλέγονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως όλοι οι άλλοι.

Να μην αμείβονται εξτρά, ούτε από την ΕΠΟ, ούτε από το κράτος, αλλά να έχουν μερική απαλλαγή από τα καθήκοντα τους, για να μπορούν να ασχοληθούν με αυτό.

Διαφορετικά, οι Επιτροπές της ΕΠΟ και τα αθλητικά δικαστήρια, να μην απαρτίζονται από εν ενεργεία δικαστές, αλλά από συνταξιούχους ή νομικούς.

Λέει ότι "ο δικαστής δεν μπορεί να έχει το ένα πόδι εδώ και το άλλο εκεί".

Για τους δικαστές, που μετέχουν σε πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ, ο εισαγγελέας θεωρεί ότι, εφόσον δέχονται να μπουν στη σχετική λίστα, θα πρέπει να ξέρουν τι έχουν, να αντιμετωπίσουν, γιατί στο ποδόσφαιρο, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.