Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε λίγο οι ποινές!


Με την αγόρευση της εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Αδαμαντίας Οικονόμου συνεχίζεται σήμερα η δίκη, για τους κατηγορούμενους της "Χρυσής Αυγής", που ξεκίνησε χτες και διακόπηκε στις 12 τη νύχτα.

Πολύωρη αναμένεται και η σημερινή διαδικασία στη δίκη της ΧΑ, καθώς μετά την αγόρευση της εισαγγελέα, που θα προτείνει  επί των ελαφρυντικών, τα οποία ζήτησαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, θα ακολουθήσει νέος γύρος αγορεύσεων τους, επί της εισαγγελικής  πρότασης. 

Στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να ανακοινώσει την απόφασή του, γιά την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Στη συνέχεια θα πάρει το λόγο πάλι η εισαγγελέας κ. Οικονόμου, για να προτείνει ποινές, γιά τους καταδικασθέντες.

Αναμένεται νέος κύκλος τοποθετήσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, γιά το ελάχιστο της ποινής.

Το δικαστήριο θα αποσυρθεί, για να διασκεφθεί επί των ποινών, τις οποίες θα ανακοινώσει η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη.

 Μετά την απόφαση του δικαστηρίου θα υπάρξει και ανακοίνωση επί της επιμέτρησης και συγχώνευσης των ποινών.

Γιά όσους εκ των καταδικασθέντων δεν δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση τους, θα ακολουθήσει η σύλληψη και η προφυλάκιση τους.

Το δικαστήριο  έχει δυνατότητα να ζητήσει την βίαιη προσαγωγή  ή και τη σύλληψή των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ή  από τους κατηγορούμενους, που δεν είναι παρόντες, εφόσον δεν ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής τους.
 
Η αναγνώριση ελαφρυντικών από το δικαστήριο, θα καθορίσει και το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι. 
Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης,  για το οποίο  κρίθηκαν ένοχοι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, το πλαίσιο της ποινής κυμαίνεται από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης.

Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.
 Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. 
Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές πέφτουν σε 1 έως 5 έτη κάθειρξης. 
Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.
Υπενθυμίζεται ότι, επτά πρώην βουλευτείς της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν, χθες, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Ακόμη, ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν οι πρώην βουλευτές: Παν. Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντ. Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κων. Μπαρμαρούσης, Ευστ. Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχ. Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.