Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

O μονόδρομος του δικαστή Γιαρένη...

Γράφει ο Κυριάκος Θωμαίδης σήμερα στο SDNA, γιατί είναι μονόδρομος η παραίτηση, γιά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ Ηλία Γιαρένη:

https://www.sdna.gr/podosfairo/773572_monodromos-i-paraitisi-gia-ton-dikasti-giareni

"Η αποκάλυψη για το νέο πρόεδρο της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ Ηλία Γιαρένη, δημιουργεί ακόμη έναν κύκλο συζητήσεων στη Δικαιοσύνη. Πόσο μάλλον που αυτή η πειθαρχική επιτροπή έκανε τρεις ολόκληρους μήνες για να συγκροτηθεί. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης...

Το ζήτημα ευθιξίας για τον κ. Γιαρένη είναι δεδομένο. Μπήκε στη λίστα των υποψηφίων αθλητικών δικαστών γιατί το επιθυμούσε και δεν υπολόγισε ότι οι οικογενειακές σχέσεις του με μία ομάδα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντίδραση των υπολοίπων.

Αν το περιβάλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ήταν τόσο τοξικό, θα μπορούσε κανείς να προσπεράσει το γεγονός. Όμως έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες παραιτήσεις αθλητικών δικαστών για λιγότερο σημαντικούς λόγους. Ο ένας έφυγε γιατί ο γιος του εργαζόταν σε τηλεοπτικό σταθμό πριν καν ο πατέρας του αναλάβει αθλητικός δικαστής, ο άλλος γιατί έμενε κοντά στο γήπεδο μιας ομάδας και ο τρίτος διότι το οικογενειακό του περιβάλλον είχε σχέση με την προπονητική του ποδοσφαίρου.

Σε μια αλλιώτικη ατμόσφαιρα, όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία. Δυστυχώς η κοινή γνώμη είναι καχύποπτη, οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες αναλώνονται σε διαρκείς αντιπαραθέσεις και κάθε τρεις και λίγο εγείρονται υπόνοιες μεροληψίας.

Ο εφέτης Ηλίας Γιαρένης ήταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου της Siemens, υπήρξε αθλητικός δικαστής στο μπάσκετ πριν από 17 χρόνια και έχει ο ίδιος στενή σχέση με τον αθλητισμό, καθώς γυμνάζεται καθημερινά. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις που θα δημιουργηθούν όταν θα δικάσει μια υπόθεση της ομάδας, με την οποία έχει στενή σχέση το οικογενειακό του περιβάλλον. Και όχι μόνο: Και των ανταγωνιστριών ομάδων.

Είναι αδύνατον ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων να απέχει από διαδικασίες με βάση τις εκάστοτε αντιδράσεις. Η δικαστική ευπρέπεια επιβάλλει ένα καθαρό τοπίο, μέσα από το οποίο θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Καλώς ή κακώς η παραίτηση είναι μονόδρομος για τον κ. Γιαρένη".