Στην εκπομπή «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο ιδιοκτήτης της Λαμίας Πανουργιάς Παπαϊωάννου και μίλησε για το θέμα της οπαδικής βίας, αλλά και για την υπόθεση με τους χειραγωγημένους αγώνες.Αναλυτικά όσα είπε ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου:
Για το θέμα της οπαδικής βίας: «Δεν έχουν αποκλειστικά την ευθύνη οι ΠΑΕ. Κάποιες ΠΑΕ θα μπορούσαν να έχουν καλύτερο έλεγχο στους οργανωμένους. Εγώ τα χρόνια που ήμουν πρόεδρος και τώρα που συμβουλεύω τη διοίκηση είναι όταν δεν αισθάνονται ασφάλεια για τον αγώνα, να μην δίνουν εισιτήρια στους φιλοξενούμενους. Έχω κατηγορηθεί που δε δίνω εισιτήρια στις φιλοξενούμενες ομάδες. Από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνει και λίγο πιο αυστηρός ο νόμος και να τηρηθεί. Θα συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα, κάθε χρόνο τα ίδια κουβεντιάζουμε και πάλι στα ίδια είμαστε. Δεν είμαι αισιόδοξος με αυτά που έχουμε δει, ελπίζω κάτι να αλλάξει. Είδαμε και τη σύσκεψη των Big 4 με τον πρωθυπουργό που πιστεύω ότι αν θέλουν οι μεγάλες ΠΑΕ μπορούν, κατά κάποιον τρόπο να ελέγξουν τέτοια φαινόμενα. Σίγουρα και η Αστυνομία πρέπει να είναι πιο αυστηρή σε κάποια θέματα όμως θέλει δουλειά και να μην κάνουμε διαχείριση κατά το δοκούν».
Αν στην ΕΠΟ ο πρόεδρος επιλέγεται από ένα κέντρο εξουσίας και όχι μέσα από την παραγωγή ποδοσφαιρικών παραγόντων: «Τα τελευταία χρόνια έτσι εκλέγονται οι πρόεδροι της ΕΠΟ μέσα από αυτή τη διαδικασία που γνωρίζουμε όλοι, δεν έχει αλλάξει κάτι».
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαϊωάννου είπε: «Να αναφερθώ σε δύο θέματα. Από ό,τι γνωρίζω, πληρώνουμε 10% στην Αστυνομία από τα τηλεοπτικά, αν δεν κάνω λάθος. Το άλλο είναι ότι την ευθύνη την έχουμε όλοι μας, οι ιδιοκτήτες, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων και μετά όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο. Αν θέλουμε να καθίσουμε κάτω και να βρούμε λύση, θα βρούμε και για τους συνδέσμους. Πολλά επεισόδια δεν γίνονται την ώρα του αγώνα. Τα επεισόδια που χάθηκαν τα δύο παιδιά, ο Άλκης στη Θεσσαλονίκη και ο Μιχάλης στην Αθήνα, έγιναν τελείως διαφορετικές ώρες και μέρες. Άρα εδώ κάτι δεν ελέγχεται, κάτι δεν πάει σωστά, και πιστεύω ότι εάν θέλουν να ελέγξουν τους συνδέσμους μπορούν να το κάνουν. Μπορεί το θέμα να μη λυθεί σε 5-6 μήνες αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να βρεθεί μία λύση, να γίνει σωστή δουλειά».
Ποιοι μπορεί να μη θέλουν να υπάρξει λύση στο θέμα των συνδέσμων: «Πιστεύω και οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ. Και τα πολιτικά πρόσωπα μπορεί πολλές φορές να μη θέλουν να το αποκλείσουν το θέμα. Πρέπει να κοιτάμε το κοινωνικό και όχι το πολιτικό κόστος άμα θέλουμε να πάμε μπροστά, είτε ποδόσφαιρο λέγεται αυτό είτε οτιδήποτε άλλο. Για παράδειγμα, πέρσι εγώ είπα στις μεγάλες ομάδες ότι δε θα δώσω εισιτήρια. Ήθελα τα χρήματα αλλά έβλεπα ότι γινόταν μια μεγάλη κόντρα στο Πρωτάθλημα πέρσι και μακάρι να γίνει και φέτος ένα τόσο συναρπαστικό Πρωτάθλημα. Και λέω αν έρθουν οργανωμένοι φίλαθλοι μιας μεγάλης ΠΑΕ, τι θα γίνει έξω στην πόλη αν έρθει ένα στραβό αποτέλεσμα; Αυτό ήταν το σκεπτικό μου, δεν ήταν κάτι άλλο. Δυστυχώς, κατά κάποιον μαγικό τρόπο, έβγαινε από το υπουργείο μια ανακοίνωση που έλεγε ότι απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση αλλά επιτρέπεται η μεμονωμένη. Και όταν ξεκίναγε ο αγώνας, βλέπαμε ότι είχαμε 1000 άτομα από τις μεγάλες ομάδες έξω από το γήπεδο, οργανωμένους. Και κάναμε έκτακτες συσκέψεις για να δούμε τι θα κάνουμε με αυτούς τους φιλάθλους. Θα τους αφήσεις έξω; Θα τους βάλεις μέσα; Τι έπρεπε να κάνουμε. Άρα πάλι κάποιοι δεν τηρούσαν τα σωστά μέτρα αφού η ΠΑΕ αποφάσισε ότι δεν εκδίδω εισιτήρια στους φιλοξενούμενους, πώς ερχόντουσαν 1000 άτομα είτε από την Αθήνα είτε από τη Θεσσαλονίκη στη Λαμία; Άρα κάτι δεν γινόταν σωστά ή κάποιοι θέλανε και τους αφήνανε. Μιλάω με ειλικρίνεια, δεν έχω κάτι».
Κλείνοντας, ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου είπε για το ζήτημα των χειραγωγημένων αγώνων: «Πολλά χρόνια βλέπουμε τον “καπνό” και δεν βρίσκει κανένας τη “φωτιά”. Νομίζω αν θέλανε κάποιοι θα το βρίσκανε. Το θέμα είναι ότι στα χειραγωγημένα παιχνίδια πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που συμμετέχουν. Και ασφαλώς αυτοί που συμμετέχουν μέσα στο παιχνίδι είναι οι ποδοσφαιριστές. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος εκτός ποδοσφαίρου, αν δεν συμμετάσχει ποδοσφαιριστής, να κάνει χειραγωγημένο το παιχνίδι. Όλα αυτά τα χρόνια ακούμε λόγια, έτσι ό ένας, έτσι ο άλλος και τελικά δεν γίνεται τίποτα. Μακάρι να βρεθεί μια λύση να τελειώνει όλο αυτό γιατί είναι το “σαράκι” του ποδοσφαίρου. Αν υπάρχει, βέβαια».