Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

ΧΡ.ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ στη "ΔΙΚΗ": «Το θανατηφόρο πλήγμα στον Μιχάλη επήλθε πριν την καταδίωξη με το ρόπαλο»


Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο Χρήστος Μαυρομάτης, δικηγόρος της οικογένειας του Μιχάλη Κατσούρη, που δολοφονήθηκε στα επεισόδια στην OPAP Arena, το βράδυ, μεταξύ 7 και 8 Αυγούστου.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μαυρομάτης:

Αν υπήρχε περίπτωση να είχε μαχαίρι ένας οπαδός της ΑΕΚ και να βρήκε κατά λάθος τον Μιχάλη Κατσουρή, σύμφωνα με τα πλάνα από ένα βίντεο: «Αυτό ακούστηκε ως μία εκδοχή, μια διαρροή, ακούστηκε ένα ρεπορτάζ. Η δική μου άποψη είναι ότι το θανατηφόρο πλήγμα έχει προηγηθεί, και από τα στοιχεία τα οποία έχω. Σέβομαι την ανάκριση, είναι μυστική, δεν μπορώ να κάνω νύξη. Η δική μου εκτίμηση που στηρίζεται σε συζήτηση με τους ανθρώπους που έζησαν όλο το περιστατικό από την αρχή μέχρι το τέλος, άρα σε μαρτυρίες συνοπαδών που ήταν μαζί με τον Μιχάλη, σε άλλα έγγραφα που σιγά σιγά θα δοθούν αρμοδίως στην ανακρίτρια όπως και βιντεοληπτικό υλικό, είναι ότι το θανατηφόρο πλήγμα έχει προηγηθεί και χρονικά προηγείται της καταδίωξης που δείχνει το βίντεο. Αν είχαμε ιατροδικαστή να μας πει, δεν μπορεί αυτή η επαφή να επιφέρει βαθύ πλήγμα. Δεν έχει κατατεθεί ακόμα η ιατροδικαστική έκθεση γιατί αναμένονται κάποιες τοξικολογικές εξετάσεις από το θύμα και όταν αυτές γίνουν. Έχω εικόνα του χεριού του νεκρού. Το άτομο με την κόκκινη μπλούζα που φαίνεται είναι στενός φίλος του Μιχάλη, τον ξέρουμε εμείς, τον ξέρουν οι αρχές, τον ξέρει η ΑΕΚ».

Αν βρέθηκε το μαχαίρι που χτύπησε τον Μιχάλη: «Δεν το ξέρω. Είμαι βέβαιος ότι η ιατροδικαστική έκθεση θα λέει «νύσσον και τέμνον όργανο». Μπορεί να είναι μαχαίρι, μπορεί να είναι μαδέρι με καρφιά, δε θα προσδιορίζεται. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι για να έχουμε – κατά την ιατροδικαστική έκθεση – τη θεωρία να έχουμε κόψιμο της αρτηρίας, το βάθος είναι πάνω από 5-6 εκατοστά. Είναι δεδομένο ότι από τη δική μου προσέγγιση των βίντεο, ότι οι καταδιωκόμενοι δέχονται πλήγματα και ότι το θανάσιμο πλήγμα στον Μιχάλη είναι πολύ προγενέστερο χρονικά».

Ο κ. Μαυρομάτης πρόσθεσε: «Η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται, τα εγκληματολογικά εργαστήρια δουλεύουν νυχθημερόν, οι αναλυτές και τα υπόλοιπα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δουλεύουν για να βοηθήσουν την ανάκριση να κάνει κάποιες σωστές επιλογές. Και όταν φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο, να έχει ο δικαστής ικανό υλικό για να αποδώσει δικαιοσύνη. Υπάρχουν όμως και οι εκθέσεις αυτοψίας που είναι δεδομένες. Έχουμε βέβαιο το σημείο κατάληξης του Μιχάλη. Είναι ένα περίπτερο στη Νέα Φιλαδέλφεια, πίσω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Εκεί καταλήγει το αίμα. Αν κάποιος ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή - η οποία προκύπτει από τις εκθέσεις αυτοψίας - που ξεκινάει το αίμα του Μιχάλη, η έναρξη της αποτύπωσης του αίματος προηγείται της καταδίωξης και της ροπαλιάς που δέχτηκε. Ο Μιχάλης παρελήφθη από ένα ασθενοφόρο ενός ανθρώπου, να ναι καλά ο άνθρωπος, ο οποίος είχε σχολάσει, πήγαινε σπίτι του, και δυστυχώς δεν είχε πλήρωμα. Μπορεί να σωνόταν ο Μιχάλης».

Για την επίσκεψη του προέδρου της UEFA στην Ελλάδα και τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ήρθε εδώ ο επικεφαλής της UEFA, έχω όμως την εντύπωση ότι αποδεχόμενος την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού αυτός ο άνθρωπος για να έχει λίγο τη συνείδησή του ήσυχη – γιατί εδώ στην Ελλάδα είχαμε έναν νεκρό δολοφονημένο – έπρεπε πρώτα να περάσει από την Κροατία, από το Ζάγκρεμπ. Έπρεπε πρώτα να συναντήσει την πολιτική και την αθλητική ηγεσία της Κροατίας και να τους πει «μαζέψτε τους». Ήρθε εδώ να κάνει δηλώσεις «enough is enough»; Στην Ελλάδα είχαμε νεκρό και δεχτήκαμε εισβολή από ανθρώπους από άλλη χώρα. Έπρεπε εκεί να λύσει το θέμα και μετά να έρθει εδώ. Κροκοδείλεια δάκρυα και η τιμωρία της UEFA. Ο τελικός του Conference League θα γίνει φέτος στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αν έχει φτάσει η Ντιναμό, θα έρθουν οι οπαδοί της; Το λέω αυτό για την τιμωρία. Είναι ικανή η τιμωρία να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό; Έπρεπε να λύσει εκεί το θέμα η UEFA, σε αυτούς που εισβάλλαν στην Ελλάδα. Αυτή όμως ήρθε εδώ, παρακάμπτοντας τους εισβολείς. Και τους απαγόρεψε να ταξιδεύουν στο εξωτερικό αλλά να μπορούν να βοηθούν την ομάδα τους εντός Κροατίας. Δηλαδή να κάνουν επεισόδια εντός Κροατίας αλλά όχι στο εξωτερικό».

Για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των μεγάλων ΠΑΕ: «Σε σχέση με το ραντεβού των εκπροσώπων των μεγάλων ΠΑΕ, η ατζέντα είχε έναν νεκρό, δολοφονημένο. Και πήγαν κάποιοι άνθρωποι εκεί και μιλούσαν για διαιτησία; Αυτά είναι απίστευτα πράγματα. Πήγε κάποιος και μιλούσε για την ΕΠΟ. Δεν μπορεί σε αυτή τη συζήτηση να γίνει θέμα για τη διαιτησία. Μα είναι δυνατόν;».

Κλείνοντας, ο κ. Μαυρομάτης είπε: «Το πλαίσιο που έχει μπροστά του ο φυσικός δικαστής και έχει να διαχειριστεί τις ποινές, τα αδικήματα, τους κανόνες δικαίου που θα υπαγάγει συμπεριφορές, είναι ικανό. Και ο δικαστής έχει δυνατότητες να επιβάλλει μεγάλες ποινές, και να στείλει φυλακή αυτούς που είναι να στείλει φυλακή, και να δώσει ευκαιρία σε αυτούς που είναι να δώσει. Το πλαίσιο υπάρχει σε ποινικό επίπεδο. Ο ποινικός δικαστής έχει το πλαίσιο, είναι δεδομένο, δε θέλουμε άλλα μέτρα. Σε επίπεδο στενά ποινικής καταστολής, το πλαίσιο είναι αρκετό».