Γράφει ο εκπαιδευτικός Νίκος Κωνσταντινίδης
Πάνω από οποιαδήποτε ιδεολογία και φιλοσοφία υπάρχει η αγάπη για την πατρίδα. Κάθε φορά που καίγεται ένα κομμάτι ελληνικού δάσους, καίγεται η ίδια η πατρίδα μας. Κι όταν καίγονται και τα σπίτια μας, καίγονται τα ίδια τα όνειρά μας. Το δόγμα για την πρόληψη των ανθρωπίνων ζωών συμπυκνώθηκε στη λέξη «εκκενώσατε». Η μόνη εκκένωση που απομένει να γίνει είναι το "εκκενώσατε τη χώρα" για να μην καείτε.Ένας είναι ο κανόνας προστασίας της χώρας: «να μην καεί άνθρωπος. Όλα τ’ άλλα ας γίνουν στάχτη και μπούλμπερη»! Η αδυναμία του κράτους για προστασία των πολιτών του, έχει υιοθετήσει την καταστροφή των σπιτιών τους. Αν όμως ήταν τόσο απλή και εύκολη η απόκτηση ενός σπιτιού, γιατί τότε μένουν πολλοί στα νοίκια και δεν έχουν σπίτια; Είναι εύκολο να χτίσει ένας νέος ή ηλικιωμένος σπίτι στη σημερινή εποχή;
Αν η πολιτική του «εκκενώσατε οικίας» είναι η ενδεδειγμένη, προς τι τότε το πατριωτικό πρόσταγμα σ' έναν αγώνα «υπέρ βωμών κι εστιών»; Η μήπως η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς δεν είναι κι αυτή μάχη. Γιατί έπεσε μαχόμενος ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες με τους συμπολεμιστές του και δεν εφάρμοσε το σχέδιο "εκκένωσε τα στενά" για να διαβούν οι Πέρσες; Και μη μου πείτε πως δεν υπήρχε τότε το 112! Μη μου πείτε ότι τότε τα μυαλά των Ελλήνων κείνης ήταν λιγότερο σοφά από τα σημερινά;
Προπάντων όμως μη μου πείτε ότι άλλο είναι η μάχη με τη φωτιά και άλλο ο πόλεμος; Και στις δύο περιπτώσεις η ουσία είναι μία. Είτε το σπίτι σου απειλείται να καεί, είτε η γη σου να κατακτηθεί η μάχη δίνεται «υπέρ βωμών κι εστιών». Για το καθήκον όμως της Πολιτείας, για το χρέος της να προστατεύσει το βιος του λαού της, δεν ακούω να μιλά η κατά τ' άλλα λαλίστατη TV.
Κρίμα, γιατί στη μάχη με τις πυρκαγιές η Πολιτεία έχει παραδοθεί προ πολλού. Παραδόθηκε πριν καλά καλά να ανάψουν, γιατί δεν φρόντισε για την αγορά νέων καναντέρ. Παραδόθηκε γιατί αντί να προσλάβει πυροσβεστικό προσωπικό, προσέλαβε αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια! Γιατί έθεσε ως πολιτική την καταστολή πάνω από την προστασία!
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υποσχέθηκε πρόσφατα στον συνάδελφό του της Ουκρανίας ότι θα τον στηρίξει αμυντικά και ανθρωπιστικά. Με δυο λόγια, η Ελλάδα της φωτιάς και της φτώχειας, με ένα εξωτερικό χρέος 400 δις, θα στείλει κι άλλα όπλα στην Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία, αδιαφορώντας ή αγνοώντας ότι κάποια από τα όπλα, που έχουν σταλεί έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί κατά των ομογενών μας στις ρωσόφωνες περιοχές!
Λόγια του αέρα για ακόμη μια φορά. Κι, όμως, κι ο αέρας έχει σχέση με τον πόλεμο και τη φωτιά. Τη μεν φωτιά την αναζωπυρώνει, ενώ στον πόλεμο τον στρατιώτη τον εμψυχώνει, όπως έγινε στο έπος του 1940, με την πολεμική ιαχή «Αέρα»!
Η αξία της δημοκρατίας στη χώρα μας στοιχίζει 80 εκατομμύρια ευρώ! Τόσα περίπου ήταν αυτά που πήραν ως οικονομική ενίσχυση τα κανάλια και σίγησαν! Γι’ αυτό και δεν ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις σε πυροσβεστικά, προσωπικό, ανοργανωσιά κλπ! Ογδόντα εκατομμύρια αρκούν για να μετατραπεί η Δημοκρατία σε "καθεστώς", καθώς η δημοκρατία χωρίς την ελευθερία Τύπου δεν υπάρχει!
Κατά τα λοιπά ισχύει η ρήση του Θουκυδίδη: "των οικιών ημών εμπιπραμένων εμείς άδομεν." (Τα σπίτια μας καίγονται κι εμείς τραγουδάμε). Το ότι δεν αφυπνιζόμαστε και δεχόμαστε αυτό που συμβαίνει τώρα, σημαίνει πως ο μιθριδατισμός των καναλιών έχει ήδη κάνει για τα καλά τη ζημιά του.
Ενσωματωθήκαμε στη λογική του «σοκ και δέος» δίχως να το καταλάβουμε. Δίχως να ενστερνιστούμε τα λόγια του ποιητή:
«Ανάξιος όποιος ξάφνου ακούει/το προσκλητήριο των καιρών/να το φυσάει ή να το κρούει/σάλπιγγα ή τύμπανο…/Τ’ ακούει και δεν λέει Παρών»!