Σε μιά χρονική συγκυρία, όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο επανέφερε τις συντάξεις των δικαστών στα επίπεδα προ του 2012, τα μέλη της μειοψηφίας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δράττονται της ευκαιρίας και επαναφέρουν το αίτημα, για σύγκληση έκτακτης Πανδικαστικής Συνέλευσης, με κύριο θέμα αυξήσεις στον Βασικό Μισθό κατά 20 % και επιστροφή 13ου και 14ου μισθού!
Επικαλούνται μάλιστα ψήφισμα της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, στους οποίους ανήκουν και τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αποφάνθηκαν για τις αυξήσεις στις συντάξεις των δικαστών, κάνοντας δεκτή την αίτηση για επανακαθορισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο.
Στην ανακοίνωση τους τα μέλη της μειοψηφίας της ΕνΔΕ, υπό τον Εφέτη Χριστόφορο Σεβαστίδη, αναφέρουν:
Μετά το Ψήφισμα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών που αποτυπώνει ξεκάθαρα το καθολικό αίτημα των συναδέλφων για αυξήσεις στον Βασικό Μισθό κατά 20 % και επιστροφή 13ου και 14ου μισθού, οφείλετε ως προεδρείο να συναινέσετε στη σύγκληση Πανδικαστικής Συνέλευσης. Η εμμονή σας να κρατάτε την μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση όμηρο και να της αποδίδετε τον ρόλο του θεατή των εξελίξεων, προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα του συνόλου του Σώματος. Οι πολιτικοί και ποινικοί Δικαστές και οι Εισαγγελείς της Χώρας ζητούν να ακουστούν οι θέσεις τους. Τίθεται πλέον ανοιχτά ζήτημα αναποτελεσματικότητας σας να προασπίσετε τα συμφέροντα των συναδέλφων.
Οι Δικαστικές Ενώσεις πλέον, μετά το χθεσινό Ψήφισμα, δεν έχουν κοινά μισθολογικά αιτήματα, γεγονός που αποδυναμώνει την διαπραγματευτική μας ισχύ απέναντι στο Υπουργείο Οικονομικών και δημιουργεί την ανάγκη καθορισμού ενός κοινού πλαισίου διεκδίκησης όλων των Ενώσεων με δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες.
Ζητούμε την άμεση σύγκληση έκτακτου ΔΣ σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ 1 του καταστατικού μας.
Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών επανέρχονται στα επίπεδα προ του 2012.https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/217061/oi-dikastes-katharisan-gia-parti-tous-epistrefoun-sta-epipeda-tou-2012-oi-syntakseis-tous
Συγκεκριμένα, κατά πλειοψηφία (28-3), οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.
Αναλυτικά, στη σχετική απόφασή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει τα εξής: «Η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».
Με άλλα λόγια, οι σύμβουλοι του Ανώτατου Δικαστηρίου έκριναν ότι, εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016) και κατά συνέπεια οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012.
Επιπλέον, κρίθηκε πως το καταβλητέο ποσό της σύνταξής υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι συντάξεις των δικαστών δηλαδή πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο. Σε άλλο σημείο, η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο».
Τέλος, αναφέρεται πως, από την πλευρά της, η μειοψηφία υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την επίμαχη απόφαση.