Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Την παρέμβαση της Πρόεδρου ΑΠ, για καθυστερήσεις στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ζητάει ο ΔΣΑ


Δραστικά μέτρα, για τη βραδύτητα απονομής της Δικαιοσύνης στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας από την Πρόεδρο Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα - Χριστοδουλέα.

Με επιστολή τους, στην οποία απευθύνονται σε δραματικό τόνο, οι δικηγόροι της Αθήνας ζητάνε την παρέμβαση της Ανωτάτης Δικαστή, γιά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι, "οι ανακοπές κατά της εκτέλεσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζονται για το έτος 2031"και καταλήγουν:


"Παρακαλούμε να εγκύψετε στα ζητήματα αυτά της δικαστηριακής καθημερινότητας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς με βελτίωση σε αυτά μπορεί να προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης, που είναι - και πρέπει να είναι - ο στόχος όλων όσων υπηρετούμε την Θέμιδα.

Όπως αντιλαμβάνεσθε το ζήτημα δεν επιλύεται μόνο με ρηματικές διακοινώσεις".

Διαβάστε την επιστολή του ΔΣΑ:

"Προς

Την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Κύρία Ιωάννα Κλάπα - Χριστοδουλέα

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή αναγκαζόμαστε να αποταθούμε σε σας, ζητώντας σας να παρέμβετε επί ζητημάτων της καθημερινής οργάνωσης της ∆ικαιοσύνης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που παρά τις επίμονες προσπάθειές μας δεν έχουν διευθετηθεί αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα την δημιουργία καταστάσεων που δεν συνάδουν με το μεγαλύτερο δικαστήριο της πρωτεύουσας τον κράτους μας, με δεδομένες τις ήδη δημόσια εκφρασθείσες Θέσεις και τοποθετήσεις σας, για τα ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας της ∆ικαιοσύνης.

Α. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ο μέσος χρόνος προσδιορισμού αιτημάτων προσωρινών διαταγών είναι πάνω από δύο (2) εβδομάδες. Είναι προφανές ότι το πλήθος τέτοιων αιτημάτων είναι μεγάλο, όπως είναι αναμενόμενο για το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας. Το πλήθος αυτό είναι εν πολλοίς δικαιολογημένο και
αναπόφευκτο, καθώς ο χρόνος προσδιορισμού αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων χωρίς αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής είναι περίπου 4 μηνών. Την ίδια στιγμή στο Πρωτοδικείο Αθηνών προβλέπονται τέσσερις δικαστές για την συζήτηση
προσωρινών διαταγών. Από αυτούς οι δύο πράγματι δικάζουν τέτοια αιτήματα καθημερινά. Ο τρίτος είναι ο «∆ικαστής Β», ο οποίος είναι ο «Πρόεδρος Υπηρεσίας» των Ασφαλιστικών Μέτρων που είναι αρμόδιος για τον προσδιορισμό δικασίμων και κάθε ζήτημα που ανακύπτει κάθε μέρα στο Τμήμα. ∆ικάζει αιτήματα προσωρινών διαταγών κατ' εξαίρεση, όταν κάποιες μέρες οι προς συζήτηση
υποθέσεις υπερβαίνουν ανελαστικά τον αριθμό που έχει ορίσει η ∆ιοίκηση τον Πρωτοδικείου. Υπάρχει όμως και ο «∆ικαστής ∆», που η μοναδική αρμοδιότητα που του έχει ανατεθεί είναι η «εξέταση αιτημάτων νομικής βοήθειας».

Είναι σαφές ότι λαμβάνοντας υπ' όψιν τον τεράστιο όγκο αιτημάτων δικαστικής προστασίας είναι αδιανόητη πολυτέλεια για το Πρωτοδικείο Αθηνών να αναλώνει έναν πολύτιμο δικαστή που είναι τοποθετημένος για να εξετάζει αιτήματα προσωρινής δικαστικής προστασίας στην εξέταση αιτημάτων νομικής βοήθειας.

Προτείναμε, λοιπόν, στον Προϊστάμενο του Τριμελούς Συμβουλίού ∆ιοίκησης του Πρωτοδικείού Αθηνών την ανάθεση της διεκπεραίωσης των αιτημάτων αυτών σε υπάλληλο και την ανάθεση στον ∆ικαστή ∆ της αρμοδιότητας της εξέτασης αιτημάτων προσωρινών διαταγών, για ένα μέρος τον καθημερινού ωραρίού. Η απάντηση πού λάβαμε είναι ότι κρίνεται ο χρόνος προσδιορισμού των αιτημάτων προσωρινής διαταγής ικανοποιητικός και ότι, δεν βλέπει λόγο να γίνει οιαδήποτε αναπροσαρμογή των υπηρεσιών πού
δικάζουν προσωρινές διαταγές.

Β. Την ίδια ώρα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο τμήμα πιστωτικών τίτλων αναφορικά με την κατάθεση αιτήσεων για την έκδοση διαταγών πληρωμής από δάνεια και πιστώσεις είναι τραγική. Ο χρόνος έκδοσης διαταγών πληρωμής για την αιτία αυτή είναι περίπού 4-5 μήνες από το χρόνο κατάθεσης της αίτησης.

Παλαιότερα με την επίκληση προβλημάτων έλλειψης δικαστικών υπαλλήλων τέθηκε όριο 100 αιτήσεων ανά ημέρα (με περαιτέρω περιορισμούς ανά δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα άνισης κατανομής μεταξύ των δικηγόρων). Το όριο αυτό έπεσε κατά την διάρκεια τον προηγούμενού δικαστικού έτους στον αριθμό 50.


Μετά από παρέμβασή μας στη ∆ιοίκηση τον Πρωτοδικείου,
υπήρξαν κάποιες εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της υποστελέχωσης να αποκατασταθεί σε ένα βαθμό και έτσι το όριο επανήλθε στον αριθμό 100. Και πάλι όμως η πίεση συνεχίζει να είναι έντονη.

Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα εκδόσεως διαταγών πληρωμής, πολύ περισσότερα από το αριθμητικό όριο που έχει τεθεί. Η αυξημένη «ζήτηση» και η διατηρούμενη έλλειψη δημιούργεί τριτοκοσμικού τύπου συνθήκες. Συνάδελφοι δικηγόροι, πιεζόμενοι από τούς εντολείς τους και την ανάγκη τούς για δικαστική προστασία αναγκάζονται να προσέρχονται στο Πρωτοδικείο από τις πρώτες πρωινές ώρες (από τις 3 μετά τα μεσάνυχτα) για να εξασφαλίσούν το πολυπόθητο χαρτί
προτεραιότητας, ενώ έχει αναπτυχθεί και σχετική «αγορά» «διαμεσολαβητών - διεκπεραιωτών», προσώπων δηλαδή πού έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν να αναμένουν εκείνοι στην ουρά για το χαρτί προτεραιότητας. Έχουμε συζητήσει με τη διοίκηση τον Πρωτοδικείου διάφορες λύσεις, εκ των οποίων η μόνη που φαίνεται
να προχωρά με περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος χορήγησης αριθμού προτεραιότητας. Η μόνιμη λύση που επιβάλλεται να δοθεί είναι η πλήρης κατάργηση του αριθμητικού ορίου ή άλλως η
σημαντική αύξηση του ορίου αυτού. Μια ακόμη λύση Θα μπορούσε να είναι η πρόβλεψη και της ηλεκτρονικής κατάθεσης των αιτήσεων για την έκδοση διαταγής πληρωμής. Την τελευταία λύση έχουμε συζητήσει δια των εκπροσώπων μας με την ∆ιοίκηση και τούς αρμοδίους υπαλλήλούς του Πρωτοδικείου, αλλά παρατηρείται μια δυστοκία, η οποία σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πίεση επιτείνει το πρόβλημα.

Γ. Τέλος, οι ανακοπές κατά της εκτέλεσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών
προσδιορίζονται για το έτος 2031 (! ! !). Και ναι μεν οι περιπτώσεις που επιβάλλεται η εκδίκαση της ανακοπής πριν από συγκεκριμένο χρονικό σημείο ικανοποιούνται με αιτήσεις προτίμησης, δεν είναι όμως δυνατόν ο κανονικός χρόνος προσδιορισμού ανακοπής κατά της εκτέλεσης να είναι οκτώ (8) έτη μετά την κατάθεση του
εισαγωγικού δικογράφου και το δικαστικό σύστημα να αντιμετωπίζει την κατάσταση αυτή σαν να είναι ένα αναπόδραστο φυσικό φαινόμενο ανωτέρας βίας.

Η διοίκηση τον Πρωτοδικείου εξέταζε κατά την λήξη του προηγούμενού δικαστικού έτους την αύξηση των πινακίων των ανακοπών, αλλά αντ' αυτού περιορίστηκε μόνον στην αύξηση των δικαστών πού δικάζούν τα αμετάβλητα στον αριθμό
πινάκια. Αντίστοιχες καταστάσεις επικρατούν στα πινάκια των εφέσεων κατ' αποφάσεων Ειρηνοδικείου, των υποθέσεων Κτηματολογίου και ανακοπών κατά διαταγών πληρωμής (!!!).

Όπως προσφυώς έχετε επισημάνει στην πρόσφατη ανακοίνωσή σας προς τους δικαστές της χώρας επί τη ενάρξει τον δικαστικού έτους, «∆ικαιοσύνη, η οποία απονέμεται με καθυστέρηση, (...) τείνει να μην είναι ∆ικαιοσύνη».

Φαίνεται όμως ότι η παραίνεση σας πού ενυπάρχει στην φράση σας αυτή δεν έχει τύχει στην πράξη της υποδοχής πού Θα έπρεπε και Θα ανέμενε κανείς, ήδη από την ίδια τη ∆ιοίκηση του μεγαλύτερου ∆ικαστηρίου της χώρας (!!!).

Παρακαλούμε να εγκύψετε στα ζητήματα αυτά της δικαστηριακής καθημερινότητας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς με βελτίωση σε αυτά μπορεί να προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης, που είναι - και πρέπει να είναι - ο στόχος όλων όσων υπηρετούμε την Θέμιδα.

Όπως αντιλαμβάνεσθε το ζήτημα δεν επιλύεται μόνο με ρηματικές διακοινώσεις