Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Φλωρίδης: Αίρεται το ακαταδίωκτο, επανέρχεται η απιστία!


ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Γιά τραπεζίτες, προέδρους Ανεξάρτητων Αρχών, ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικές φυλακές, γιά εμπρηστές, καταπατητές, ρευματοκλοπείς, οδηγούς που παραβιάζουν το κόκκινο! Καταργούνται τα Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων - Μονομελή τα δικαστήρια για πλημμελήματα -Εφέτες οι Ειρηνοδίκες!



Τυφώνα νέων μέτρων σηματοδοτούν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες, που φέρνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με σαρωτικές αλλαγές στο ποινικό τοπίο, οι οποίες αναμένεται ότι, θα βγουν σε διαβούλευση αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ υπολογίζεται ότι, μέχρι το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο θα έχει οδηγηθεί στη Βουλή.

Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, που διετέλεσε και Υπουργός κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, είναι έμπειρος γνώστης του χώρου της Δικαιοσύνης, καθώς έχει υπηρετήσει και ως δικηγόρος , ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, από όπου έλκει την καταγωγή του. Παράλληλα είναι εξωκοινοβουλευτικός, καθώς δεν είναι βουλευτής, γεγονός που, ο ίδιος το κατατάσσει στα θετικά του, καθώς δεν υπολογίζει, όπως λέει ούτε το πολιτικό κόστος, ούτε την εκλογική του περιφέρεια!

Ετσι, ανάμεσα στα άλλα, που ευαγγελίζεται ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης είναι και η κατάργηση της διάταξης για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών έναντι του αδικήματος της απιστίας, καθώς επίσης και της ποινικής ασυλίας ορισμένων ανεξάρτητων Αρχών, όπως το ΤΑΙΠΕΔ και Επιτροπή Ανταγωνισμού, που βρίσκονται στο απυρόβλητο από οποιαδήποτε ποινική έρευνα.

Τρία σενάρια έχει ρίξει στο τραπέζι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, που είχε ταχθεί εξ αρχής υπέρ της κατάργησης του ακαταδίωκτου των τραπεζών και τότε είχε επικριθεί από ορισμένους, που είχαν σπεύσει να μιλήσουν για γκάφα.

Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, προνοητικά σκεπτόμενος, θα φέρει τη διάταξη για το ακαταδίωκτο Τραπεζών και Ανεξάρτητων Αρχών και στις τρεις εκδοχές της, αφήνοντας φυσικά στον Πρωθυπουργό τον τελευταίο λόγο.

Κατά την πρώτη εκδοχή, το ακαταδίωκτο των τραπεζών καταργείται ολοσχερώς, καθώς η ποινική ασυλία, που είχε παραχωρηθεί στα στελέχη των τραπεζών στις έκτακτες συνθήκες της κρίσης, με στόχο να «ξεκολλήσει» η διαχείριση των κόκκινων δανείων, δεν δικαιολογείται να παρατείνεται μετά την κρίση, σε συνθήκες ομαλότητας.

Το ίδιο ισχύει και για τις ανεξάρτητες Αρχές, όπου κι εκεί μελετάται το ενδεχόμενο να καταργηθεί εντελώς το ακαταδίωκτο των στελεχών τους και να επανέλθει ο νόμος, όπως ήταν προ της χρεωκοπίας, όπου διώκονταν αυτεπαγγέλτως για απιστία.

Η δεύτερη εκδοχή περιλαμβάνει διάταξη, που θα καθορίζει χρονικό περιθώριο ισχύος της διάταξης του ακαταδίωκτου και η τελευταία εκδοχή τη διατήρηση της διάταξης ως έχει.

Το θέμα της άρσης του ακαταδίωκτου των Τραπεζών και κάποιων Ανεξάρτητων Αρχών εστιάζεται, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης στο γιατί χορηγήθηκαν, αν πρέπει να παραμένουν και πού πρέπει να παραμείνουν.

Ηταν από τα πρώτα πράγματα, που είπε στη Βουλή ο κ. Φλωρίδης, στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, ενώ το έχει επαναλάβει στη βάση του ότι, το ακαταδίωκτο δόθηκε, λόγω της χρεωκοπίας της χώρας.

«Επειδή η χώρα χρεωκόπησε, έπρεπε κάποια πρόσωπα, που θα καθάριζαν αυτό το βούρκο να είναι προστατευμένα» είναι η γενεσιουργός αιτία του νόμου για το ακαταδίωκτο Τραπεζιτών και Ανεξάρτητων Αρχών, κατά Φλωρίδη.

Ο Υπουργός αναφέρεται στον αρχικό νόμο του 2016, όταν η Κυβέρνηση Τσίπρα παραχώρησε ποινική ασυλία στα πρόσωπα, που στελέχωσαν το Υπερταμείο, το οποίο διαχειρίστηκε την δημόσια περιουσία.

Στο σκεπτικό του κ. Φλωρίδη επισημαίνεται ότι, το 2017 και πάλι η Κυβέρνηση Τσίπρα, επειδή οι Τράπεζες έπρεπε να μπουν στη διαδικασία της εξυγίανσης, έφερε νόμο, με τον οποίο παρείχε ασυλία στις Διοικήσεις των Τραπεζών, για την αναδιάρθρωση των δανείων.

Στη συνέχεια, το 2019, όταν έπρεπε να εκκαθαριστούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών με τα FUNDS η Κυβέρνηση Μητσοτακη, έφερε νέο νόνο για το ακαταδίωκτο των Τραπεζών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ωστόσο, η γνώμη του πρωθυπουργού είναι πως η ποινική ασυλία που είχε παραχωρηθεί στα στελέχη των τραπεζών στις έκτακτες συνθήκες της κρίσης, με στόχο να «ξεκολλήσει» η διαχείριση των κόκκινων δανείων, δεν δικαιολογείται να παρατείνεται μετά την κρίση, σε συνθήκες ομαλότητας.

Μένει να το δούμε και στην πράξη, με τους νέους Ποινικούς Κώδικες.

Τουλάχιστον εξήντα παρεμβάσεις, που θα συνιστούν τομές στο Ποινικό Δίκαιο, έρχονται με ένα πλέγμα διατάξεων για τον εκσυγχρονισμό του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Οι περισσότερες έχουν ήδη γίνει γνωστές, στο γενικό τους πλαίσιο και κατά τον Υπουργό έχουν στόχο την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης (περιρισμός των διαρκών, καταχρηστικών αναβολών) και την ενίσχυση της πρόληψης του εγκλήματος και της ανομίας.

Πράξεις όπως η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη με αποτέλεσμα πρόκληση θανατηφόρα δυστυχήματα, δεν μπορούν να μην έχουν καμμία συνέπεια για τον κατηγορούμενο, που θα πρέπει να πηγαίνει φυλακή.

Το ίδιο και άλλα αδικήματα, όπως ρευματοκλοπή, εμπρησμοί, ή καταστροφή και καταπάτηση δημόσιας περιουσίας, καθώς και δεκάδες άλλα αδικήματα που σήμερα μένουν σχεδόν ατιμώρητα, θα συνεπάγονται αυστηρότερες ποινές.

Με τους νέους Κώδικες παύει η αναστολή των ποινών και η μετατροπή τους σε χρηματική, για αδικήματα στα οποία τα δικαστήρια θα επιβάλλουν ποινές από τρία χρόνια και πάνω. Αναστολή θα δίδεται κατ΄ εξαίρεση και μόνο για πολύ μικρές ποινές.

Μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη, για να κατασκευαστεί ένας νέος εναλλακτικός χώρος κράτησης εκτός οικιστικού ιστού, ενώ παράαλληλα θα προβλέπεται και η διέξοδος της κοινωφελούς θητείας σε νοσοκομεία, ιδρύματα, δήμους.

Η διαχρονική πληγή της Δικαιοσύνης, που είναι οι καθυστερήσεις, θα αντιμετωπιστεί με τον περιορισμό των αναβολών, καθώς με τους νέους κώδικες θα επιτρέπεται μόνο μια αναβολή ανά υπόθεση, η ανάκριση δεν θα υπερβαίνει τους 8 μήνες, ενώ θα επανέλθει το παράβολο των 100 ευρώ για την κατάθεση μήνυσης και θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής, προκειμένου να αποφορτιστούν τα δικαστήρια.

Η συγχώνευση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, μεταρρύθμιση την οποία επιχειρεί να υλοποιήσει η πολιτεία από το 1897 έρχεται σε πρώτο πλάνο.

Με το νέο νομοσχέδιο, τα δύο δικαστήρια θα δικάζουν πλέον σχεδόν τις ίδιες υποθέσεις.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη μεταφορά των οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών, σε Παρέδρων, Πρωτοδικών και Προέδρων Πρωτοδικείου, με σταδιακή αύξηση των θέσεων Πρωτοδικών και Προέδρων Πρωτοδικών εντός ενός πενταετούς ορίζοντα.

Επιπλέον, προβλέπεται η προαγωγή των προερχόμενων από Ειρηνοδικεία σε Εφέτες, ανάλογα φυσικά με τα χρόνια υπηρεσίας.

Σημαντικό στοιχείο της πρότασης είναι η περιοριστική ρύθμιση που διασφαλίζει την προτεραιότητα των Πρωτοδικών που έχουν διοριστεί έως και τέσσερα χρόνια πριν τους Ειρηνοδίκες. Ως προς τους Πταισματοδίκες, προβλέπεται η απορρόφηση τους στο νεοσυσταθέν Ανακριτικό Σώμα.

Βαθειές τομές, με όλη τη σημασία της λέξης, σχεδιάζει για τη Δικαιοσύνη ο νέος Υπουργός Γιώργος Φλωρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, υπάρχουν σκέψεις να καταργηθούν, με νόμο, τα Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων!

Πως μπορεί να γίνει αυτό?

Θα γίνουν Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων, που θα εκδικάζουν υποθέσεις σε δεύτερο βαθμό, ως Εφετεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα δευτεροβάθμια Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων, θα δικάζουν οι εμπειρότεροι και αρχαιότεροι δικαστές και στα πρωτοβάθμια Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων, θα δικάζουν οι νεότεροι Εφέτες και Πρόεδροι Εφετών.

Ετσι, θα εξοικονομηθεί μεγάλος αριθμός δικαστών, καθώς θα συμπτυχθεί ο αριθμός των δικαστών, που δικάζουν τα κατ΄έφεση κακουργήματα.

Μονομελή δικαστήρια θα δικάζουν τα πλημμελήματα, εκτός από αδικήματα παράβασης καθήκοντος και ανθρωποκτονίες εξ΄ αμελείας

Η μείωση του αριθμού των δικαστών που ανεβαίνουν στην έδρα, είναι ένας τρόπος να αυξηθούν οι συνθέσεις των δικαστηρίων και να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης, ένα θέμα που πονάει όχι μόνο τη δικαιοσύνη αλλά την οικονομία και τις επενδύσεις.

Η δικομανία των Ελλήνων είναι ένα φαινόμενο που καταγράφηκε πρώτη φορά επίσημα το 1897, με τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο μετά την χρεοκοπία, όταν αποκαλύφθηκε μεταξύ άλλων ότι βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 130.000 ποινικές υποθέσεις.

Με νέα διάταξη, οι δικομανείς, που φρακάρουν τα δικαστήρια με χιλιάδες αβάσιμες μηνήσεις, θα καταβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα, που θα φθάνουν ως και 2.000 ευρώ για τις κακόβουλες μηνύσεις.