Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Συνέδριο ΖΩΗΣ στη Θεσσαλονίκη, με εμπνευστή τον Καθηγητή Χρήστο Σαββόπουλο (VIDEO)




Ανεξίτηλο αποτύπωμα άφησε  ίχνη άφησε  το Ιατρικό Συνέδριο «Θερμαϊκοί Διάλογοι “Δημήτρια”»,  που έγινε στη Θεσσαλονίκη, από τις 13-15 Οκτωβρίου, σε συνεργασία της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος και της Α’ Προπαιδευτικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ, την οποία διευθύνει ο Καθηγητής Χρήστος Σαββόπουλος.

Ο διακεκριμένος Καθηγητής του Α.Π.Θ ήταν ο εμπνευστής και πρόεδρος του Πολυθεματικού Συνεδρίου, το οποίο είχε ως στόχο να παρουσιαστούν εργασίες και να γίνουν συζητήσεις  με θέματα, που αφορούν διαταραχές πήξης – αιμόστασης, θρομβοεμβολικά νοσήματα και άλλα αιματολογικά sessions.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν καταξιωμένοι σε διεθνές επίπεδο επιστήμονες και οι εργασίες του στέφθηκαν από μεγάλη επιτυχία.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Καθηγητής Παθολογίας Χρήστος Σαββόπουλος, προλογίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου έκανε αναφορά στην προσφορά της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ακόμη αναφέρθηκε στο επίπεδο των επιστημόνων που συμμετείχαν στο Συνέδριο.
«Η Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική (Α΄ΠΡΠ) του ΑΠΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αποτελεί μία από τις ιστορικότερες Κλινικές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας αλλά και της χώρας γενικότερα.

Νοσηλεύει ασθενείς με ευρύ φάσμα παθήσεων της Εσωτερικής Παθολογίας και των υποειδικοτήτων της, διαθέτει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Stroke Unit), όπου νοσηλεύονται ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θρομβολυθέντες ή μη, ενώ σε επίπεδο Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων λειτουργούν πέραν των εξειδικευμένων στο πεδίο της Αιματολογίας, Γαστρεντερολογίας, Ογκολογίας και αναγνωρισμένα από τις Διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες, Κέντρο Αριστείας για την Αρτηριακή Υπέρταση, Κέντρο Διαχείρισης Παχυσαρκίας και Διαβητολογικό Κέντρο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Υγείας.

Εκπαιδεύει ετησίως στην Παθολογία φοιτητές του 3ου , 4ου και 6ου έτους, οδοντιάτρους, ενώ έχει την ευθύνη του επιλεγόμενου μαθήματος «Θρομβοεμβολικές Παθήσεις» για τους φοιτητές της Ιατρικής.

Επίσης παρέχει δυνατότητα λήψης πλήρους ειδικότητας σε Ειδικευόμενους Ιατρούς στην Παθολογία, Αιματολογία και Γαστρεντερολογία, ενώ μετεκπαιδεύει ειδικούς Συναδέλφους στο Σακχαρώδη Διαβήτη, στην Αρτηριακή Υπέρταση και στη βέλτιστη αντιμετώπιση (θρομβόλυση-θρομβεκτομή) στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.
Είναι συνεπώς απαραίτητο να επικαιροποιούνται οι γνώσεις των Συναδέλφων, μελών ΔΕΠ και ΕΣΥ της Κλινικής, αλλά και των ειδικευομένων ιατρών της Κλινικής μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το επικείμενο Πολυθεματικό Συνέδριο στο ξενοδοχείο «Grand Palace Hotel ” στη Θεσσαλονίκη, αισιοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες αυτές. Επιπρόσθετα, με δεδομένο ότι η 13η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης και η Κλινική μας την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι, του Ακαδημαϊκού Έτους 2022-2023 είχε εκδηλώσεις δράσης ενημέρωσης για το κοινό στο Κέντρο της πόλεώς μας αναφορικά με τις Θρομβοεμβολικές Παθήσεις, η 13η Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, αποκτά και επετειακό χαρακτήρα και ως εκ τούτου η θεματολογία θα αφορά διαταραχές πήξης – αιμόστασης, θρομβοεμβολικά νοσήματα και άλλα αιματολογικά sessions με επιπρόσθετες συμμετοχές Επιστημόνων καταξιωμένων πανελληνίως και διεθνώς στα πεδία αυτά. Και φυσικά όλη αυτή η προσπάθεια, υπό την αιγίδα και «ομπρέλα» της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδας (ΕΠΕ), η οποία πολύ ευχάριστα και ενεργά στηρίζει την προσπάθεια αυτή και την ευχαριστώ ειλικρινά, Πρόεδρο και όλα τα μέλη του ΔΣ.

Εκ μέρους όλων των εργαζομένων της Α΄ΠΡΠ Κλινικής, έχω τη χαρά και την τιμή να σας καλωσορίσω στο Συνέδριο «Θερμαϊκοί Διάλογοι «Δημήτρια». Η Παθολογία συναντά τις υποειδικότητές της», στη Θεσσαλονίκη στις 13-15 Οκτωβρίου 2023, στο ξενοδοχείο “Grand Hotel” και να σας παρακαλέσω πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να παρακολουθήσετε τις επιστημονικές διεργασίες του Συνεδρίου.

Όπως θα διαπιστώσετε από το παρόν προκαταρκτικό πρόγραμμα, η πολυθεματική σύνθεσή του και η συζήτηση επίκαιρων θεμάτων με τη συμμετοχή καταξιωμένων έμπειρων Προέδρων, Ομιλητών, Σχολιαστών, αλλά και νέων πολλά υποσχόμενων Συναδέλφων και Ερευνητών – τους οποίους επίσης από καρδιάς ευχαριστώ – προοιωνίζουν επιτυχία και επίτευξη του στόχου του Συνεδρίου και της προσπάθειάς μας».