Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Δικαστικό... φάλτσο, εξόργισε το Βουρλιώτη!


Mιά πρωτοφανής δικαστική αστοχία, έφερε… «απόνερα», που χτύπησαν την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Προιόντων από Εγκληματικές Ενέργειες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Αιτία, η – τουλάχιστον - λανθασμένη – όπως τη χαρακτήρισαν δικαστικές πηγές – απόφαση Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που χωρίς να προβλέπεται από το νόμο, έκανε… φάλτσο και εξέδοσε βούλευμα, που δέσμευε περιουσιακά στοιχεία κατηγορούμενου, όταν αυτό το δικαίωμα το έχει μόνον ο ανακριτής, που χειριζόταν την υπόθεση και η Αρχή Ξεπλύματος!

Η υπόθεση, που αφορά οικογενειακή αντιδικία για επιχειρηματικούς λόγους, αποτελεί… μνημείο δικαστικής ανορθοδοξίας, καθώς τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε προκάλεσε την οργή του Προέδρου της Αρχής ξεπλύματος ε.τ. Αντεισαγγελέα ΑΠ Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που έδωσε εντολή στους συνεργάτες του, να επιλυθεί άμεσα, καθώς επλήγησαν οι διάδικοι της υπόθεσης.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη το 2018, αλλά φέρεται – σύμφωνα με πληροφορίες ότι, μέχρι το 2021 δεν είχε κινηθεί δικαστικά.

Εκείνο το διάστημα, με απόφαση της Αρχής Ξεπλύματος (δεν είχε αναλάβει ακόμη ο σημερινός Πρόεδρος Χαράλαμπος Βουρλιώτης), δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία εμπλεκομένων, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ – κι εδώ είναι το περίεργο – δεν είχε διαπιστωθεί ακόμη ότι, υπήρχε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς η υπόθεση βρισκόταν στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας!

Στο μεταξύ ασκήθηκε ποινική δίωξη, για πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση έφτασε στον ανακριτή, όπου κι εκεί διαπιστώθηκε ότι, δεν είχε διαπραχθεί το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος!

Παράλληλα είχε περάσει το χρονικό διάστημα των 9 μηνών, που προβλέπει ο νόμος ότι, μπορεί να παραμείνουν δεσμευμένα τα περιουσιακά στοιχεία με απόφαση της Αρχής Ξεπλύματος και αφού δεν ανανεώθηκε με νεότερη πράξη δέσμευσης τους από την Αρχή, ήρθησαν οι δεσμεύσεις.

Η δικογραφία ολοκληρώθηκε στην ανάκριση, έφυγε από τον ανακριτή και χρεώθηκε σε εισαγγελέα, για να κάνει πρόταση περί παραπομπής ή όχι των κατηγορουμένων.

Κι εδώ αρχίζει το… πάρτυ!

Η Εισαγγελέας, που τη χρεώθηκε πρότεινε την παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων, ενώ ζήτησε να δεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων, για το αδίκημα της πλαστογραφίας, όταν ο νόμος δεν της δίνει τέτοια εξουσία!

Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι, την αστοχία της Εισαγγελέα υιοθέτησε και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που έκρινε υπερ της παραπομπής σε δίκη των κατηγορουμένων, ενώ παράλληλα αποφάσισε και τη δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων, για πλαστογραφία και όχι για ξέπλυμα, γεγονός εντελώς αντιδικονομικό.

Ο νόμος ορίζει ότι, το δικαστικό συμβούλιο μπορεί να παρατείνει την ήδη υπάρχουσα δέσμευση ή να την άρει. Όχι όμως να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία!

Για του λόγου το αληθές, ο Νόμος 4816/2021 - Δέσμευση και απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων αναφέρει:

“Σε κάθε περίπτωση, το δικαστικό συμβούλιο, όταν παραπέμπει τον κατηγορούμενο στο ακροατήριο, αποφασίζει για τη διατήρηση της δέσμευσης, εφόσον συντρέχουν οι σοβαρές ενδείξεις της παρ. 1, ή για τον περιορισμό ή την άρση αυτής”.

Ο Πρόεδρος της Αρχής έδωσε εντολή στους συνεργάτες του, να γίνουν οι νόμιμες ενέργειες, ώστε επιλυθεί άμεσα η υπόθεση και να αποκατασταθεί η ανορθοδοξία της εσφαλμένης δικαστικής κρίσης.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη…

 ΠΗΓΗ: κυριακάτικη δημοκρατία