Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

θα είναι απαλλακτικός ο εισαγγελέας, για τους 28 του ποδοσφαίρου?

Απαλλακτικός, εμφανίζεται μέχρι στιγμής στην πρόταση του, για την υπόθεση των 28 κατηγορουμένων της συμμορίας του ποδοσφαίρο, ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χάρης Λακαφώσης, χωρίς ωστόσο, να έχει αναφερθεί ακόμη στο μάτς Ολυμπιακός - Βέροια, για το οποίο κατηγορούνται 15 εκ των κατηγορουμένων.

Συνεχίζοντας την αγόρευση του, μετά την ολιγόωρη διακοπή της διαδικασίας, είπε:



 «Τα αποδεικτικά στοιχεία στη δικογραφία για τους αγώνες, είναι συγκεκριμένα, πρέπει να δείτε το βίντεο και τις εκθέσεις των παρατηρητών που είναι τεκμήριο αληθείας και δεν έχουν αμφισβητηθεί. Στο Αστέρας - Ολυμπιακός καταλογίστηκαν κάποιες φάσεις στον Σπάθα, ως σκοπιμότητα και ο παρατηρητής λέει για εν γένει καλή διαιτησία και τον βαθμολόγησε με 8.2 Το κατηγορητήριο λέει για ανύπαρκτα φάουλ, ο παρατηρητές δεν λέει κάτι τέτοιο. Ο Αλαφούζος αναφέρθηκε αόριστα στον αγώνα με υποκειμενικές σκέψεις. Εγώ δεν μπόρεσα να διαπιστώσω στοιχεία χειραγωγημένου αγώνα στο συγκεκριμένο αγώνα.

Εργοτέλης Καλλονή 3-3, το 2015, τον όρισε τον Ιωαννίδη ο Ζωγράφος. Ο πρώην πρόεδρος του Εργοτέλη κ.Δασκαλάκης αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της ΠΑΕ τότε και ήρθε στο ακροατήριο και χαρακτήρισε τη δήλωση λάθος, χωρίς στοιχεία. Στο Βέροια - Ολυμπιακός ο παρατηρητής διαιτησίας σημειώνει ότι ήταν λίγα τα λάθη, ότι ο διαιτητής είχε τον έλεγχο του αγώνα. Οι περισσότερες φάσεις που αποδίδονται στον διαιτητή από το κατηγορητήριο, έχουν ανατραπεί από τον παρατηρητή».

«Βέροια - ΟΦΗ τον Γενάρη του 2015 με διαιτητή τον Αμπάρκιολη, βαθμολογήθηκε με ψηλό βαθμό, 8.6. Ο παρατηρητής δεν έχει σημάνει λάθη και οι φάσεις που του αποδίδονται από το κατηγορητήριο δεν υπάρχουν στην έκθεση. Και σε αυτόν τον αγώνα και στον προηγούμενο είχε αναφερθει αόριστα ο Αλαφούζος.

ΟΦΗ - Παναθηναϊκός το 2015 με διαιτητή τον Δημητρόπουλο. Του καταλογίζονται ένα σορό επικίνδυνα φάουλ χωρίς ακριβή καταγραφή. Ο παρατηρητής γράφει ότι είχε τον έλεγχο του αγώνα σε όλη τη διάρκεια του. Οι αρχές οδηγήθηκαν σε απαγγελία κατηγορίας μέσω Αλαφούζου».

 «Ολυμπιακός - Ατρόμητος 4-2-15. Καταλογίζεται στον Μαρινάκη ότι συμφώνησε με τον Σπανο ο Ατρόμητος να παίξει χωρίς συγκεκριμένους παίκτες. Εχει αξια να δει κανεις πως οδηγήθηκαν οι αρχές στην κατηγορία. Ο Φύσσας φέρεται να είχε γνωρίσει τον Σα Πίντο. Είχε δει τον αγώνα από την τηλεόραση και λίγες μέρες μετά μίλησε με τον Σα Πίντο που φέρεται να του είπε ότι του ζητήθηκε να αλλάξει 4 παίκτες, Αυτά κατέθεσε ο Φύσσας. Ο μάρτυρας στο ακροατήριο είπε ότι ο Σα Πίντο του μετέφερε κάποιου είδους πίεση, ότι ο Κατσουράνης δεν έπαιξε λόγω ελλιπους οροετοιμασίας. Σε σχέση με τις καταθέσεις Φύσσας προκύπτουν κάποια συμπεράσματα». 

Ο κ. Λακαφώσης αναφέρεται στους 4 παίκτες του Ατρόμητου. «Ενας από τους παίκτες που ο Φύσσας λέει ότι δεν έπαιξαν, μπήκε αλλαγή. Κατέθεσε ότι Ναπολεόνι δεν έπαιξε ενώ έπαιξε. Τα οσα εξέθεσε ο μάρτυρας είναι αβάσιμα και περιέργως αβάσιμα. Έχει τετοιο επαγγελματικό προφίλ που δεν επιτρέπονται τέτοια λάθη. Απ' όλα αυτά τα περιστατικά δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο Ατρόμητος στον συγκεκριμένο αγώνα αποδυναμώθηκε σκοπίμως. Δε περιγράφεται πως αποδυναμώθηκε ο Ατρόμητος, ούτε συγκεκριμένες φάσεις. Τι δουλειά έχει ο Φύσσας με την εμπειρία που έχει να ασχοληθεί ότι αποδυναμώθηκε ο Ατρόμητος. Η διαδικασία μας έδειξε ότι δεν προέκυψε προσυνενόηση των συγκεκριμένων αγώνων που προανέφερα όπως επίσης και στους Μαρινάκη, Σπανό, Αγγελόπουλο, για τον τελευταίο αγώνα». 

«Στον Ιωαννίδη για το Καλλιθέα - Παναχαϊκή, οι φάσεις που του καταλογίζονται δεν περιγράφονται από τον παρατηρητή ενώ για τον Αμπάρκιολη για τον αγώνα Παναχαϊκής - Πλατανιά ο παρατηρητής αναφέρεται στις κάρτες που λέει ότι όλες ήταν σωστές και δεν διατυπώνει διαφορετικά περιστατικά από αυτά του κατηγορητηρίου. Το περιεχόμενο των συνομιλιών για τους συγκεκριμένους αγώνες είναι αποδεικτικό στοιχείο. Το ενδιαφέρον Μαρινάκη και Κουρίδη ήταν πώς πάει ο Πλατανιάς. Αυτές οι συνομιλίες γίνονται στις 13 και στις 19/6, λίγο πριν από ένα παιχνίδι που αναφέρονται. Προκύπτει το ενδιαφέρον Μαρινάκη, Σαρρή, Κουρίδη να ανέβει στην πρώτη κατηγορία ο Πλατανιάς. Σαρρής και Κουρίδης αποδέχθηκαν τις πιέσεις. Κατά την κρίση μου η τοποθέτηση των διαιτητών έγιναν για να αλλοιωθεί ένα αποτέλεσμα, φρονώ όμως ότι δεν αποδείχθηκε η  επίτευξη του σκοπού τους. Οι παρατηρητές δεν αποδίδουν μομφή, οι διαιτητές έχουν πάρει υψηλή βαθμολογία, ο Κούγιας δήλωσε ότι δεν έχει στοιχεία». 

«Η τοποθέτηση των συγκεκριμένων διαιτητών έγινε για ένα συγκεκριμένο σκοπό, δεν προέκυψε η διακεκριμένη μορφή του αδικήματος, ότι προέκυψε ο σκοπός δηλαδή, αθέμιτη παρέμβαση υπάρχει όμως. Αν γίνει δεκτή η πρόταση μου για μορφή πλημελλήματος στο συγκεκριμένο αδίκημα, έχουν παραγραφεί». 

 «Κύπελλο Ελλάδας, Παναχαϊκή - Ολυμπιακός με διαιτητή Δημητρόπουλο. Η έκθεση του παρατηρητή είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική. Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά δύσκολος και ότι μετά το 36ο λεπτό δεν υπήρχε αποδοχή των υποδείξεων του διαιτητή. Ο Κούγιας στράφηκε εναντίον του με πολύ μένος. Δεν προκύπτει καμία αμφισβήτηση κατά τη γνώμη μου από το βίντεο, ότι ο διαιτητής ενήργησε σκόπιμα. Αδιάψευστος μάρτυρας  είναι αυτό που κάνει. Δέστε το...». 

 «Τελικός Κυπέλλου Αστέρας - Ολυμπιακός με διαιτητή Γιάχο. Πράγματι το πέναλτι του Μανιάτη αλησμόνητο. Η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί για τον συγκεκριμένο αγώνα ήταν για το πλημέλλημα της χειραγώγησης. (Σ.σ. αναφέρεται στο "ντου" στα αποδυτήρια των διαιτητών για το οποίο ο Μαρινάκης  απαλλάχθηκε και σε δύο βαθμούς, το ίδιο και ο Θεοδωρίδης). Το δικαστήριο είπε ότι κακώς είπατε αυτά που είπατε αλλά δεν επηρέασαν τους διαιτητές.  Η διευρημένη κατηγορία έγινε μετά την κατάθεση Αλαφούζου, με τον γνωστό τρόπο, για όποιον αγώνα θυμόμαστε λέμε. Αν υπήρχαν στοιχεία ότι οι 8 είχαν προσυμφωνήσει με τον Γιάχο να διαιτητεύσει με τον τρόπο που είχε υποσχεθεί, θα του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τότε. Υπάρχουν συνομιλίες τον Μάϊο του 2012 που προκύπτει ότι ο Μαρινάκης δεν είχε καμία εκτίμηση στον Γιάχο. Αν ήταν ο Γιάχος συμφωνημένος το 2012, δεν θα επιχειρούνταν στη συνέχεια η αποδόμηση του. Δεν τύχαινε της εκτίμησης του Ολυμπιακολυ ο Γιάχος, είχαν στραφεί δημοσιογράφοι εις βάρος του κατά προτροπή Μαρινάκη και Θεοδωρίδη. Η επιλογή του Γιάχου στον πίνακα διαιτησίας προκύπτει ότι δεν ήταν προϊόν μεθόδευσης Μαρινάκη. Αν είχαν συνεννοηθεί οι 8 για ορισμό Γιάχου στον τελικό, ο Μαρινάκης δεν θα είχε λόγο να κατέβει στο ημίχρονο στα αποδυτήρια. Ο παρατηρητής επισημαίνει ότι ο επιπρόσθετος βοηθός του επισήμανε ότι δεν υπήρχε παράβαση. Από βίντεο προκύπτει ότι σωστά δόθηκε το πέναλτι στη συνέχεια. Από τα στοιχεία δικογραφίας δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα χειραγώγησης αγώνα. Αν αναγνωρίσετε ότι ο Μαρινάκης επηρέασε τον Γιάχο στο ημίχρονο θα προσκρούσετε  στην απόφαση του Εφετείου».