Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη, με βίντεο που κόβει την ανάσα, μετά από μάχες έξω από το Κίεβο (BINTEO)





Ενα ακόμη βίντεο, που κόβει την ανάσα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρουσιάζουν οι "Δικογραφίες".

Απίστευτη φρίκη και θάνατος, σκηνές που δεν χωράει ανθρώπινος νους, έχουν καταγραφεί μετά από μάχες έξω από το Κίεβο, με στρατιώτες νεκρούς στο δρόμο. 

Ακόμη πιό σοκαριστικό είναι ότι, κάποιοι κάνουν ακόμη και πλιάτσικο!!! 
 
Οι σκηνές είναι ιδιαίτερα σκληρές!!

Μενδώνη για Ουκρανία: Mη μου τους... κύκνους τάραττε!



Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μανδώνη ακύρωσε την παράσταση  "Λίμνη των Κύκνων", ενώ αναστέλλει συνεργασίες με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι, με εντολή της Λίνας Μενδώνη προχωρά σε ακυρώσεις παραστάσεων Ρώσων δημιουργών, όπως η μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής της "Λίμνης των Κύκνων" του Τσαϊκόφσκι, ενώ αναστέλλεται και η υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει:

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έδωσε σήμερα οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι η ήδη αναβληθείσα εκδήλωση του Gala Όπερας που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ακυρώνεται, όπως και η μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων», στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow, την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Ακύρωση του Gala Όπερας και της μετάδοσης της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων», με εντολή Λίνας Μενδώνη που αναστέλλει επίσης τη συνεργασία και τη συζήτηση με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Σφοδρές αντιδράσεις στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση του υπουργείου στο Facebook.

Όπως μπορείτε να δείτε και στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση του υπουργείου Πολιτισμού στο Facebook, η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.








Μπερδεύτηκε...


 

Χωρίς "Δίκη" απόψε

Η σημερινή "Δίκη στο Open" αναβάλλεται λόγω των εξελίξεων του πολέμου της Ουκρανίας.

Θα μεταδοθεί ζωντανά, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου.

Πολεμος στην Ουκρανία: Βίντεο - σοκ, με πολίτη, που μεταφέρει νάρκη με τα χέρια του, χωρίς προφυλάξεις! ΒΙΝΤΕΟ)



Οι "Δικογραφίες" δημοσιεύουν,  ένα ακόμη συγκλονιστικό βίντεο από τον πόλεμο  στην Ουκρανία.

Στα αποκλειστικά πλάνα, φαίνεται πολίτης, να μεταφέρει μιά νάρκη με τα χέρια, χωρίς να παίρνει προφυλάξεις!

Δεν είναι ευδιάκριτο, εάν προσπαθεί να την τοποθετήσει, ή να την απομακρύνει, αν και από τις κινήσεις του, φαίνεται ότι, μάλλον προσπαθεί να την πετάξει μακριά.


Πόλεμος στην Ουκρανία: Aποκλειστικό βίντεο από τη περιοχή Μπουγάς, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερεις ομογενείς! (ΒΙΝΤΕΟ)




Οι "Δικογραφίες" αποκαλύπτουν καρέ - καρέ συγκλονιστικά πλάνα από τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία.
Στο ερασιτεχνικό βίντεο, που είναι τραβηγμένο στην περιοχή Μπουγάς, όπου έχασαν τη ζωή τους και τέσσερεις ομογενείς, καταγράφονται πλάνα φρίκης!




Κλείνουν τα δικαστήρια την Τετάρτη 2 Μαρτίου, λόγω απεργίας των Δικαστικών Υπαλλήλων


Κλείνουν τα δικαστήρια της χώρας οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, καθώς κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία μεθαύριο Τετάρτη, 2 Μαρτίου, διαμαρτυρόμενοι γιά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, που οδηγούν σε πρωτοφανή βραδύτητα τη Δικαιοσύνη.

Μέχρι τότε συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, με καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλληλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν το 31,69% των οργανικών θέσεων και αντιστοιχούν σε 2.803 οργανικά κενά, ενώ η αναλογία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που συμβάλλει στις καθυστερήσεις απονομής Δικαιοσύνης, καθώς απαιτούνται 3- 4,5 χρόνια για έκδοση απόφασης στα Πολιτικά Δικαστήρια και 4- 5 χρόνια στα Ποινικά.

Σε ανακοίνωση της ΟΔΥΕ επισημαίνεται:
"Η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, είναι πως οι συνθήκες στα Δικαστήρια όλης της χώρας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, ώστε όλοι πλέον να μιλάνε για «αρνησιδικία». Μάλιστα η σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας» αναφέρει η ΟΔΥΕ".

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων ζητάει:

Διορισμούς δικαστικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών και κλάδων

Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών.

Πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους και κατά τρόπο που δεν υποτιμά την προσφορά και την αξιοπρέπειά τους

Επαναλειτουργία του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής, για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας

Αύξηση (τουλάχιστον διπλασιασμό) των εξόδων κίνησης των επιμελητών, για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους

Υλοποίηση στην πράξη της γενικής και ειδικής επιμόρφωσης, που προβλέπει ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων.

Προώθηση της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια

Εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών (κτιριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες)

Κυρώσεις και από τον ΟΠΑΠ στις ρωσικές αθλητικές διοργανώσεις, λόγω πολέμου!

 


Αναστολή στοιχηματισμού σε ρωσικές αθλητικές διοργανώσεις από 28/02, ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ.
Οπως αναφέρει:

"Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όλες μας οι σκέψεις είναι στον Ουκρανικό λαό. Στον ΟΠΑΠ, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους Ουκρανούς πολίτες και στο αδιαμφισβήτητο δικαίωμά τους για ελευθερία.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία ανακοινώνει ότι, δεν θα προσφέρει προς στοιχηματισμό οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός συνδέεται με ρωσικές διοργανώσεις (πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ πονγκ, χάντμπολ, χόκεϊ επί πάγου και φούτσαλ) από τις 28.02.2022.

Συγκεκριμένα, οι αγώνες των παραπάνω ρωσικών διοργανώσεων δεν θα διατίθενται προς στοιχηματισμό, είτε μέσω του Pamestoixima.gr, είτε μέσω του δικτύου των Καταστημάτων ΟΠΑΠ.

Διευκρινίζεται, ότι όσα στοιχήματα έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ρωσικά αθλητικά γεγονότα ισχύουν κανονικά.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η κίνηση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει συγκεκριμένους περιορισμούς σε εσάς. Ωστόσο, όλοι εμείς στον ΟΠΑΠ ευελπιστούμε, ότι λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες έκτακτες περιστάσεις, η κίνηση αυτή θα γίνει κατανοητή και θα στηριχθεί".

«Ιντερνετομανία»: Η παθολογική εξάρτηση από το διαδίκτυο


Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Ξεκινώ το σημερινό μου άρθρο με αναφορά στην Κινεζικής προέλευσης «ευχή», που ουσιαστικά είναι λιγότερο ευχή και περισσότερο πρόκληση:

«Σου εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέρουσες εποχές...»

Οι εποχές μας είναι τις τελευταίες δεκαετίες «πολύ ενδιαφέρουσες» για παιδιά, γονείς, παππούδες-γιαγιάδες σε ότι αφορά τις εκπληκτικές προόδους της πληροφορικής και τις δεξιότητες που απαιτούνται για δημιουργική και ακίνδυνη χρήση των ποικίλων μέσων επικοινωνίας όπως κομπιούτερς και κινητά τηλέφωνα...

Το λειτούργημα του

Οι Ευρωπαίοι δικηγόρoι ζητάνε Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, γιά τον Πούτιν


Το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), σε έκτακτη συνεδρίαση του, πήρε επίσημη θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζητάει:

- Να διερευνήσει ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου οποιοδήποτε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έχει διαπραχθεί στο Ουκρανικό έδαφος, καθώς επίσης να ασκήσει δίωξη σε κάθε πρόσωπο που διαπράττει ή υποκινεί τέτοια εγκλήματα.

- Να διεξαχθεί ανάκριση, με σκοπό να οδηγηθεί σε δίκη ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και οι συνεργοί του, καθώς ο Ουκρανικός λαός δικαιούται την προστασία της διεθνούς έννομης τάξης.

- Δηλώνει την αλληλεγγύη του στους Ουκρανούς συναδέλφους που δέχονται επίθεση αλλά και στους Ρώσους συναδέλφους που δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα από φόβο για τη ζωή τους.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Η Διαρκής Επιτροπή του CCBE, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης και συζήτησε εκτός ημερησίας διάταξης, το ζήτημα της εισβολής ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και των συνεπειών, που έχουν ανακύψει για ολόκληρη την Ευρώπη και της ανάγκης να υπάρξει μια θεσμική παρέμβαση από το αντιπροσωπευτικό όργανο των Δικηγόρων της Ευρώπης.

Η ελληνική πλευρά, κατόπιν συνεννόησης του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσού, με τον Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, Νικόλαο Κουτκιά, συμφώνησε με το κάτωθι Ψήφισμα του CCBE επί του θέματος, στο οποίο κατέληξαν τα εθνικά μέλη του κατόπιν διαλογικής συζήτησης:

«Το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CCBE), εκπροσωπώντας περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρωπαίους δικηγόρους, από τη σύστασή του μέχρι σήμερα υπερασπίζεται τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ενώνεται με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα στην απαίτησή τους να σταματήσει η παράνομη εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις και αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλες γενικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένου του καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το CCBE καταδικάζει έντονα τις δράσεις, που παραβιάζουν τις γενικώς παραδεκτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ζητά το σεβασμό και την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών. Καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή στην Ουκρανία από την Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου η εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος και χαιρετίζει την δήλωση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι, έχει το δικαίωμα να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να διερευνήσει οποιοδήποτε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έχει διαπραχθεί στο Ουκρανικό έδαφος και να ασκήσει δίωξη σε κάθε πρόσωπο που διαπράττει ή υποκινεί τέτοια εγκλήματα.

Σε αυτή τη νομική βάση καλεί τον Εισαγγελέα να αναλάβει δράση στην ανάκριση με σκοπό να οδηγηθεί σε δίκη ο Πρόεδρος της Ρωσίας,Vladimir Putin και οι συνεργοί του, καθώς ο Ουκρανικός λαός δικαιούται την προστασία της διεθνούς έννομης τάξης.

Το CCBE, εκφράζει την ανάγκη για σεβασμό στις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δηλώνει την αλληλεγγύη του στους Ουκρανούς συναδέλφους που δέχονται επίθεση αλλά και στους Ρώσους συναδέλφους που δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα από φόβο για τη ζωή τους.

Τέλος το CCBE υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα του ασύλου πρέπει να γίνει σεβαστό και να διασφαλιστεί ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα στο θέμα διαχείρισης των συνόρων τους και τους δικηγόρους να παρέχουν νομική υποστήριξη στους ανθρώπους που ζητούν διεθνή προστασία».

ΑΠΟΨΕ στη "ΔΙΚΗ": Ο αθλητισμός στο επίκεντρο του πολέμου + Η άγνωστη διαδρομή της οπαδικής βίας + Πως παραγράφηκαν σοβαρά αθλητικά αδικήματα!

Η "Δίκη στο Open", στη νέα εποχή.

Το μακροβιότερο talk show σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open.

Η αθλητική εκπομπή των μεγάλων αποκαλύψεων, δίνει πάλι τον τόνο, για να μη μείνει τίποτε στο σκοτάδι:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Οι αθλητικές κυρώσεις στη Ρωσία - FIFA και UEFA στο επίκεντρο της Ουκρανικής κρίσης

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η άγνωστη διαδρομή της οπαδικής βίας

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πως παραγράφηκαν στον Άρειο Πάγο σοβαρά αθλητικά αδικήματα

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί η πολιτεία επέλεξε τη νομοθεσία της εκτόνωσης

Στο στούντιο, όπως κάθε Δευτέρα η Μαίρη Μπενέα, με τις "Δικογραφίες".

Τριάντα τρία χρόνια "Δίκη", με όλο το αθλητικό παρασκήνιο.

Σήμερα, στις 9 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του Open. Και σε μαγνητοσκόπηση, μετά τα μεσάνυχτα, στο Ανοιχτό Κανάλι.

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

"Είμεθα μη συντεταγμένη πολιτεία, αλλά μία υπό κηδεμονία αποικία"!

Γράφει ο δικηγόρος Χάρης Β. Κατσιβαρδάς

Εύγε εις την Ένωση Δικαστών κατά της Καμάλα Χάρρις

Είθισται δια του βήματος τούτου, να στηλιτεύω τα κακώς κείμενα της Δικαιοσύνης, ωθούμενος από αγαθά ελατήρια και ανυπερθέτως καλή προαίρεση, ασκώντας το Συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα μου περί ελεύθερης ελευθερίας εκφράσεως, ήτοι από αμέριστο δικαιολογημένο ενδιαφέρον, ένεκεν και συνεπεία της ιδιότητάς μου ως μαχόμενος Δικηγόρος, πλην όμως ο λόγος δια τον οποίο το κάνω καθίσταται αυτόχρημα γόνιμος.

Να πως φτάσαμε στον Πόλεμο της Ουκρανίας

 

Η μεγάλη απάτη: Το ιστορικό παρασκήνιο πίσω από την κρίση στην Ουκρανία

“Διάβαζα χθες στην τελευταία σελίδα μεγάλης εφημερίδας, ότι ποτέ ΔΕΝ δόθηκε υπόσχεση στον Γκορμπατσόφ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικά. Ο φιλοαμερικανισμός τυφλώνει ή πρόκειται για ογκώδη άγνοια;

Δεν είναι πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, είναι αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας για τις σφαίρες επιρροής στον κόσμο, με αφορμή την Ουκρανία, αφού το ΝΑΤΟ ήθελε να αλλάξει το παγκόσμιο status ασφαλείας, τοποθετώντας όπλα όσο πιο κοντά στη Μόσχα γινόταν.

Οι Αμερικανοί -όντες στην άλλη άκρη του πλανήτη- επέλεξαν την Ουκρανία, δηλαδή ένα μη μέλος του ΝΑΤΟ και μια χώρα στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, ώστε να μεταφέρουν την κρίση σε αγαστή συνεργασία με τη φιλοδυτική-ακροδεξιά κυβέρνηση του Κιέβου. Έτσι, οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη μη επέμβαση του ΝΑΤΟ και -κατ’ επέκταση- την «προστασία» της Ουκρανίας σε περίπτωση αντίδρασης της Ρωσίας. Άλλωστε, το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι Αμερικανοί, δεν υπολόγιζαν πως η Ρωσία θα αντιδρούσε τόσο έντονα γιατί εσφαλμένα, ίσως λόγω υπεροψίας και εστιάζοντας μόνο στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, θεωρούσαν πως η Ρωσία είναι ακόμα μια «χώρα σε κρίση».

Δυστυχώς, δεν είναι έτσι, γιατί η Ρωσία -μεταξύ άλλων- είναι η πρώτη πυρηνική δύναμη του κόσμου αυτή τη στιγμή με απίστευτο εξοπλισμό και ναι, αντέδρασε στη στρατηγική του ΝΑΤΟ, αμφισβητώντας ευθέως το αμερικανικό μονοπώλιο. Επομένως, όσα εκτυλίσσονται από τα ξημερώματα στην Ουκρανία, είναι προσχεδιασμένα μέχρι τελείας και φέρουν και την υπογραφή όλης της Δύσης — α, και της Ελλάδας, όσο της αναλογεί, εφόσον ανήκει στο ΝΑΤΟ και δεν αντέδρασε, όσο μπορούσε, στις αμερικανικές βλέψεις.

Ενδιαφέρον για όλα αυτά παρέχοντας μάλιστα αρκετά στοιχεία για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από το 1990-91 με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και των χωρών του λεγόμενου Ανατολικού μπλοκ και την σχέση ΝΑΤΟ – Ρωσίας είναι τα ακόλουθα από το πρόσφατο άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου και Ευρωβουλευτού  κ. Στέλιου Κούλογλου.

Πλήθος ιστορικών ντοκουμέντων και μαρτυριών, που παραθέτω παρακάτω,  αποδεικνύουν ότι η σημερινή ουκρανική κρίση, με όλες τις συνέπειές της,  θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί: αν οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί της δεν είχαν εξαπατήσει τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και δεν είχαν απορρίψει τα ανοίγματα του Πούτιν, τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του.

H National  Security Archives, είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που κάνει εξαιρετική δουλειά στην Ουάσιγκτον. Αξιοποιεί τον νόμο για την Ελευθερία στην Πληροφόρηση, τέκνο της «καλής εποχής» μετά την ήττα στο Βιετνάμ και το σκάνδαλο Γουώτεργκέιτ, αποκτώντας πρόσβαση στα απόρρητα αρχεία των αμερικανικών υπηρεσιών. Έχει δώσει λοιπόν στη δημοσιότητα τις συνομιλίες που είχαν οι δυτικοί ηγέτες με τον Γκορμπατσόφ, στο διάστημα ανάμεσα στην πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989 και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης δύο χρόνια αργότερα.

Η μεγάλη απάτη: Το ιστορικό παρασκήνιο πίσω από την κρίση στην Ουκρανία

Η Σοβιετική Ένωση ήταν μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις στη Γερμανία και χωρίς την έγκρισή της δεν ήταν δυνατή η επανένωση των δύο Γερμανιών. Στην προσπάθειά τους να πείσουν τον Σοβιετικό ηγέτη να δώσει τη συγκατάθεσή του, όλοι οι Δυτικοί ηγέτες, από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον Α μέχρι τον Γερμανό Καγκελάριο, τον Μιτεράν της Γαλλίας και τη «Σιδηρά Κυρία» της Μεγάλης Βρετανίας, δίνουν όρκους ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκτεινόταν «ούτε μια ίντσα» ανατολικά.

9 Φεβρουαρίου του 1990. Ένα από τα απόρρητα έγγραφα ενημερώνει για τη συνάντηση Γκορμπατσόφ με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ:

«Όχι μία, αλλά τρεις φορές, ο Μπέικερ ανέφερε τη φόρμουλα “ούτε εκατοστό προς τα ανατολικά” .Συμφώνησε με τη δήλωση Γκορμπατσόφ ότι “η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη”. Ο Μπέικερ διαβεβαίωσε τον Γκορμπατσόφ ότι “ούτε ο Πρόεδρος ούτε εγώ σκοπεύουμε να αποκομίσουμε μονομερή πλεονεκτήματα από τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα” …

.. “εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρήσουν την παρουσία τους στη Γερμανία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ούτε κατά ένα εκατοστό η σημερινή στρατιωτική δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς”».

10 Φεβρουαρίου. Την επόμενη μέρα πραγματοποιείται συνάντηση του Γκορμπατσόφ με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, ενημερωμένο αναλυτικά από τον  Μπέικερ. Ο Κολ επαναλαμβάνει τη διαβεβαίωση:

«”Πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επεκτείνει τη σφαίρα των δραστηριοτήτων του”». Ο Γκορμπατσόφ τελικώς συγκατανεύει και «μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Κολ δύσκολα μπόρεσε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του.. περιέγραψε στα απομνημονεύματά του να περπατά όλη τη νύχτα στη Μόσχα».

Ο Γκορμπατσόφ πείθεται από αυτό τον «καταιγισμό διαβεβαιώσεων», επειδή η στρατηγική του είναι η ενσωμάτωση της Σοβιετικής Ένωσης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και πιστεύει ότι η οικονομικά ισχυρή Γερμανία μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Όλοι άλλωστε τού τονίζουν ότι η Σοβιετική Ένωση θα είναι μέρος της ενωμένης Ευρώπης. Να ένα ακόμη έγγραφο, από συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ :

«Ο Μπέικερ ξεκίνησε τις παρατηρήσεις του: “ήθελα να τονίσω ότι οι πολιτικές μας δεν στοχεύουν στον διαχωρισμό της Ανατολικής Ευρώπης από τη Σοβιετική Ένωση. Είχαμε (παλιότερα) αυτή την πολιτική. Αλλά σήμερα μας ενδιαφέρει να οικοδομήσουμε μια σταθερή Ευρώπη και να το κάνουμε μαζί σας”».

Αλλά τα επόμενα χρόνια,  με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, η δέσμευση για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ «ούτε μια ίντσα» θα αναιρεθεί. Το 1999 το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία, χωρίς τη συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ίδια χρονιά η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία γίνονται τα πρώτα κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ που προσχωρούν στο ΝΑΤΟ, φτάνοντας τη Συμμαχία στα 400 μίλια μακριά από τη Ρωσία. Θα ακολουθήσουν το 2002 άλλες επτά χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) και τα επόμενα χρόνια και άλλες.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του με αφορμή την ουκρανική κρίση, ο Jack F. Matlock Jr., πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα εκείνη την κρίσιμη περίοδο, τονίζει ότι η σημερινή ένταση ήταν απολύτως προβλέψιμη:

«Το 1997, όταν τέθηκε το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, μου ζητήθηκε να καταθέσω ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Στις εισαγωγικές μου παρατηρήσεις, έκανα την ακόλουθη δήλωση:

” Εάν εγκριθεί από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί κάλλιστα να μείνει στην ιστορία ως το πιο σοβαρό στρατηγικό ατόπημα που έγινε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Μακριά από το να βελτιώσει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, των Συμμάχων τους και των εθνών που επιθυμούν να εισέλθουν στη Συμμαχία..

..θα ενθάρρυνε μια αλυσίδα γεγονότων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την πιο σοβαρή απειλή για την ασφάλεια αυτού του έθνους από τότε που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση”»

Και το άρθρο συνεχίζει σχολιάζοντας τον νέο ψυχρό πόλεμο:

«Η προσθήκη χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο που υποκίνησε τη ρωσική αντίδραση. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αποσύρονται από τις συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών που είχαν μετριάσει, για ένα διάστημα,  την παράλογη και επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών και αποτέλεσαν τις θεμελιώδεις συμφωνίες για τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου.

Δυστυχώς, οι πολιτικές που ακολούθησαν οι πρόεδροι Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν συνέβαλαν στο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Ο βετεράνος Αμερικανός πρεσβευτής, αναφέρεται στο άρθρο του και στις πρώτες κινήσεις του Πούτιν, που ήθελε να ενταχθεί και η Ρωσία στο ΝΑΤΟ:

«Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ο Πούτιν ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε στον πρόεδρο Μπους και προσέφερε υποστήριξη. Κράτησε τον λόγο του διευκολύνοντας την επίθεση κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Εκείνη την εποχή ήταν σαφές ότι ο Πούτιν φιλοδοξούσε για μια εταιρική σχέση ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι τζιχαντιστές τρομοκράτες που είχαν στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες,  είχαν στόχο και τη Ρωσία…

..Παρ’ όλα αυτά, η Ουάσινγκτον συνέχισε την πορεία της, αγνοώντας τα ρωσικά (αλλά και τα συμμαχικά) συμφέροντα με την εισβολή στο Ιράκ.. »

Και το συμπέρασμα του πρώην πρέσβη:

« Η επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν το πιο κρίσιμο στρατηγικό λάθος που έγινε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου..

..Δεδομένου ότι το σημαντικότερο αίτημα του Πούτιν είναι η διαβεβαίωση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχθεί άλλα μέλη, και συγκεκριμένα την Ουκρανία ή τη Γεωργία, προφανώς δεν θα υπήρχε βάση για την παρούσα κρίση αν δεν είχε υπάρξει επέκταση της συμμαχίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ή αν η επέκταση είχε γίνει σε αρμονία με την οικοδόμηση μιας δομής ασφαλείας στην Ευρώπη που θα περιλάμβανε τη Ρωσία».

Με... ψηλοτάκουνα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δίνει ρέστα! (ΒΙΝΤΕΟ)


 

Το παρελθόν δείχνει το μέλλον...

Καταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι δικηγόροι


Kαταδικάζουν τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν:

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι απερίφραστα καταδικαστέα.
Η δια της βίας παραβίαση των συνόρων ανεξαρτήτων κρατών και η, συνεπεία αυτής, προσπάθεια αναθεώρησής τους , αποτελεί παράνομη πράξη, η οποία θα πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
Ήδη δε, οι εκπρόσωποι μας στα ευρωπαϊκά όργανα, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας, έχουν λάβει θέση σε αυτή την κατεύθυνση.

2. To δικηγορικό σώμα καλεί τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν λυσιτελώς για την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας και την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Παράλληλα δε, να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ορθή διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης, των μεταναστευτικών ροών και των συνεπειών , που η πολεμική αυτή σύγκρουση επιφέρει.

3. Η Ευρώπη, για μία ακόμη φορά, γίνεται πεδίο πολεμικών συγκρούσεων, που θα επιφέρουν ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες σε όλους τους λαούς της, απροσδιόριστες σήμερα ως προς την έκταση και έντασή τους. Η Ιστορία, ως φαίνεται, δεν ήταν διδακτική
για κάποιους.

4. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, στα πλαίσια του θεσμικού τους ρόλου, θα αναπτύξουν σχετικές πρωτοβουλίες.-

Στρατιωτική βοήθεια - φιάσκο?

ΠΗΓΗ: NEWS BREAK

Φαρσοκωμωδία Μητσοτάκη: Οι Γερμανοί αποκαλύπτουν ποια είναι η «στρατιωτική βοήθεια» που στέλνουμε στην Ουκρανία!

Εάν ισχύει η γερμανική πληροφορία, τότε θα μιλάμε για τον ορισμό της γελοιότητας.

Θα ήταν για γέλια, εάν δεν θρηνούσαμε ήδη δεκάδες νεκρούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα, απουσία του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια, την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία για να ενισχύσει την άμυνα της.

Όλοι αναρωτήθηκαν «ποιο ακριβώς είναι αυτό το «στρατιωτικό υλικό» που στέλνουμε στην Ουκρανία».
D198894A C131 4225 8C37 8E09F65A2990
Τι αποκαλύπτει η Λιάνα Σπυροπούλου

Η δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Μπιλντ λοιπόν, έχει μία ενδιαφέρουσα είδηση αναφορικά με το θέμα. Δείτε τι ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter:

«Θυμάστε εκείνη την κατάσχεση 20 χιλιάδων Καλάσνικοφ μέσα σε πλοίο που κατευθυνόταν προς τη Λιβύη;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταφέραμε να πάρουμε από τους υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους  ΑΥΤΑ είναι τα όπλα που στέλνουμε στην Ουκρανία!
Η ειρωνεία: Η UKRINMASH Co ήταν ο ιδιοκτήτης του πλοίου»!

Η συγκεκριμένη εταιρία μάλιστα φέρεται να είναι η κρατική εταιρεία της Ουκρανίας, η οποία είχε κατηγορηθεί ότι σε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία προμήθευε όπλα στους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Με απλά λόγια, εάν η είδηση δεν διαψευστεί, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε την Ελλάδα στην μέση μια εμπόλεμης κατάστασης χωρίς κανένα συμφέρον για την πατρίδα μας, λέγοντας με στόμφο ότι στέλνει στρατιωτικό υλικό, ενώ στην ουσία επιστρέφει τα κατασχεμένα καλάσνικοφ που προοριζόταν για ισλαμιστές τρομοκράτες, πίσω στους πωλητές!

Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα, μία τέτοια αποκάλυψη θα έριχνε την κυβέρνηση.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η "εμπλοκή" της Ουκρανικής Εκκλησίας


Μιά διαφορετική ματιά, γιά τα γεγονότα στην Ουκρανία, που εμπλέκουν και την Εκκλησία, δίνει ο Διδάκτωρ ιστορίας - Βυζαντινολόγος Νεκτάριος Δαπέργολας.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, δίνει μιά άλλη διάσταση, γιά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που εμπλέκει και την Ουκρανική Εκκλησία.

Οι "Δικογραφίες" παρουσιάζουν όλες τις απόψεις, χωρίς να τις  υιοθετούν:

Ἔχουν ἤδη εἰπωθεῖ πολλά γιά τή δυτική ὑποκρισία, πού ἐνῶ αἱματοκύλισε τήν πρώην Γιουγκοσλαβία και τόσες ἀκόμη περιοχές τοῦ πλανήτη, ἔχει τό θράσος νά μιλάει τώρα γιά παραβιάσεις τοῦ διεθνοῦς δικαίου, ὁπότε δέν ὑπάρχει λόγος νά τά ἐπαναλάβουμε.

Ἐκεῖνο πού σίγουρα ἀξίζει νά ἐπαναλάβουμε (νομίζω ὅτι δέν ἔχει εἰπωθεῖ στήν ἔκταση πού πρέπει) εἶναι ὅτι ἡ ρωσική ἐπέμβαση δέν ἦταν ἀπλῶς ἐπιβεβλημένη, ἀλλά ἄργησε κιόλας.

Ἡ Ρωσία ἀνέχθηκε γιά πάρα πολύ καιρό τή συνεχή προκλητικότητα τῆς Δύσης (δηλαδή τῶν Η.Π.Α. καί τῶν λακέδων τους), πού ἀθετώντας τήν παλαιότερη συμφωνία ἀλλά καί κάθε ἔννοια μέτρου, ἐπιδόθηκε ἤδη ἀπό τή δεκαετία τοῦ ’90 σέ ἔνα ἄθλιο παιχνίδι ἐπέκτασης καί περικύκλωσης τῆς Ρωσίας μέ κράτη-παλλακίδες. Καί κυρίως ἀνέχθηκε τήν ὕψιστη τῶν προκλήσεων, δηλαδή τήν ἐγκαθίδρυση τό 2014 στό μαλακό της ὑπογάστριο μιᾶς φασιστοκυβέρνησης ἀνδρεικέλων καί ὅλες τίς κρατικές καί κυρίως παρακρατικές ἀθλιότητες πού ἀκολούθησαν σέ βάρος τῶν πολυπληθέστατων ρωσικῶν πληθυσμῶν.

Ἡ ἀπάντηση τῆς Ρωσίας μέ τήν προσάρτηση τῆς Κριμαίας καί τήν ἀπόπειρα αὐτονόμησης τμήματος τοῦ Ντονμπάς ἦταν τό ἐλάχιστο πού θά μποροῦσε νά πράξει τότε – καί συνάμα τό ἀπολύτως αὐτονόητο.

Τό αὐτονόητο εἶναι ὅμως πού ἔπραξε καί τώρα, μετά ἀπό μία σχεδόν δεκαετία ὑπομονῆς καί συνεχοῦς κλιμάκωσης τῶν προκλήσεων, ὅταν κάθε ἄλλος τρόπος ἀπέτυχε καί ὅταν ἀποδείχτηκε ὅτι ἡ πραγματικότητα πού βίωνε ὁ comédien (και κυριολεκτικά καί μεταφορικά) προεδρίσκος τοῦ ἀμερικανοπροτεκτοράτου ἧταν πλέον ἀνεπίστροφα εἰκονική, ὅσο καί άθεράπευτα ἀλαζονική.

Ὅσα καί ἄν ἐξεμοῦν οἱ παραδουλεύτρες πού παριστάνουν τήν ἑλληνική κυβέρνηση (καί εὐρύτερα τόν πολιτικό κόσμο τῆς χώρας), ὅσα κι ἄν γράφουν οἱ στημένοι κονδυλοφόροι, ὅσα κι ἄν λένε οἱ ξεπουλημένοι τηλεχαφιέδες τῶν βοθροκάναλων, ἀλλά καί ὅσα κι ἄν ἀναμηρυκάζουν κάμποσοι ἐξηλιθιωμένοι ἰθαγενεῖς τὴς ἡμετέρας μπανανίας, ἡ ἀλήθεια εἶναι ἀκριβῶς αὐτή.

Ἄς δοῦμε ὅμως καί μία ἄλλη διάσταση τῆς ἐπικαιρότητας, γιά τήν ὁποία ἀκόμη λιγότεροι μίλησαν (ὁ Πούτιν πάντως τήν ἐπισήμανε σαφῶς στά διαγγέλματά του): ἐπειδή δέν εἶναι πολλές μέρες πού ἔγραφα γιά τούς ἄγριους ἀνέμους πού ἔσπειρε τό ἕτερο ἐνεργούμενο τῶν ἀμερικανικῶν ὑπηρεσιῶν καί…καλός φίλος τοῦ Πάιατ (βασικοῦ χειριστῆ, γιά ὅσους κάνουν πώς τό ξέχασαν, τῶν γεγονότων πού τό 2014 ἔφεραν την ἀνατροπή τοῦ Γιανουκόβιτς), τουτέστιν τό θλιβερό πρόσωπο πού παριστάνει τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη, ἤδη ἡ Οὐκρανία ζεῖ μία ἀπό τίς παρεπόμενες αὐτῶν τῶν ἀνέμων μανιασμένες θύελλες.

Τό αὐθαίρετο στήσιμο τῆς ψευτοεκκλησίας τοῦ Ἐπιφανίου, δηλαδή ἑνός ἀνεκδιήγητου συρφετοῦ ἀπό καθηρημένα ἤ ἐντελῶς ἀχειροτόνητα ἐξώλης καί προώλης ὑποκείμενα, πού ἐτσιθελικά ὀνοματίστηκε Αὐτοκέφαλη Οὐκρανική Ἐκκλησία καί ἔγινε προσπάθεια νά ἐπιβληθεῖ ἐπίσης ἐν μέσω τρομοκρατίας ἀπό τίς νεοναζί συμμορίες τοῦ Ποροσένκο καί τοῦ Ζελένσκι σέ βάρος τῆς μοναδικῆς νόμιμης Ἐκκλησίας τῆς χώρας, ἦταν μία ἀπό τίς κυριότερες καί πιο χαρακτηριστικές προκλήσεις, ἀπέναντι στήν οποία ἡ Ρωσία ἀπάντησε ἤδη ἐκκλησιαστικά (διακοπή κοινωνίας μέ τόν Βαρθολομαῖο, ἴδρυση ρωσικῆς ἐξαρχίας στήν Ἀφρική), ἀλλά πλέον ἀπαντᾶ καί μέ πολύ ὀξύτερο τρόπο.

Γιατί φυσικά τό ξήλωμα τῆς κυβέρνησης Ζελένσκι καί ἡ ἐπικείμενη τιμωρία (ἐπιτέλους) γιά τά ρεμάλια τοῦ «Τάγματος τοῦ Ἀζόφ» καί γιά τό κάθε ἀκόμη νεοναζιστικό σκυλολόι τῆς Οὐκρανίας, θά συνοδευτεῖ μεταξύ ἄλλων καί μέ τό ξήλωμα τῆς σχισματικῆς ψευτοεκκλησίας, πού τόση πολιτική ταραχή, ἀλλά καί τόση πνευματική ζημιά προκάλεσε.

Ὅσο γιά τόν ἴδιο τόν Βαρθολομαῖο, κανείς δέν ξεχνᾶ τή στάση του στήν πρόσφατη ἐπίσκεψή του στήν Ἀμερική, ὅταν σέ ἐρώτηση πῶς αἰσθάνεται γιά τό ὅτι τό Ρωσικό Πατριαρχεῖο διέκοψε τήν ἐκκλησιαστική κοινωνία μαζί του, ἀπάντησε μέ ἐκεῖνο τό ἀνεκδιήγητο «σκασίλα μου μεγάλη»!

Πόσο μεγάλη εἶναι ὅμως ἄραγε ἡ…σκασίλα του τώρα, πού τό ἐλεεινό ψευτοεκκλησιαστικό μόρφωμα πού ὁ ἴδιος δημιούργησε καί ἐπέβαλε προς ἀναγνώριση σέ τόσες κατά τόπους Ὀρθόδοξες Ἐκκλησίες, πνέει πιά τά λοίσθια, καί πού ὅλα ὅσα ἔχτισε τά τελευταῖα χρόνια στήν Ούκρανία καταρρέουν τώρα ἐν μιᾷ νυκτί σάν χάρτινος πύργος;

Τό πόσο μεγάλη πραγματικά εἶναι, φαίνεται στίς λυσσασμένες δηλώσεις του λίγο μετά τήν ἔναρξη τῶν ρωσικῶν ἐπιχειρήσεων. Προφανῶς ὅμως συνεχίζει νά μή θυμᾶται τί θερίζει αὐτός πού σπέρνει τούς ἀνέμους.

Καί ἀφοῦ μιλᾶμε γιά ἀνέμους, εἶναι προφανές ὅτι ξέχασε καί κάτι ἀκόμη σχετικό: ποιό εἶναι τό ἀμέσως ἐπόμενο πρᾶγμα πού ἔρχεται μετά τά ανεμομαζώματα…"

ΥΓ: To κείμενο είναι δημοσιευμένο και στην προσωπική ιστοσελίδα του καθηγητή στο facebook.


Να, πως θα παρακάμψει ο Πούτιν τις οικονομικές κυρώσεις!

 NYT: Το κρυφό όπλο της Ρωσίας για την παράκαμψη των κυρώσεων

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν στους Αμερικανούς να συνεργάζονται με ρωσικές τράπεζες, εταιρείες ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλες εταιρείες το 2014 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, το πλήγμα στη ρωσική οικονομία ήταν άμεσο και τεράστιο. Οι οικονομολόγοι υπολόγισαν ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν τα δυτικά έθνη κόστισαν στη Ρωσία 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Έκτοτε, η παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχει διογκωθεί.

Την Τρίτη (22/2), η αμερικανική κυβέρνηση θέσπισε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά από την εισβολή στην Ουκρανία, με στόχο να εμποδίσει την πρόσβασή της σε ξένα κεφάλαια. Αλλά οι ρωσικές οντότητες ετοιμάζονται να αμβλύνουν κάποιες από τις χειρότερες επιπτώσεις, κάνοντας συμφωνίες με οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο είναι πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί τους, δήλωσαν ειδικοί στους New York Times. Oι οντότητες αυτές μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα για να παρακάμπτουν τα σημεία ελέγχου στα οποία βασίζονται οι κυβερνήσεις.

«Η Ρωσία είχε πολύ χρόνο για να σκεφτεί αυτή τη συγκεκριμένη συνέπεια», δήλωσε στους ΝΥΤ ο Μάικλ Πάρκερ, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της πρακτικής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και κυρώσεων, σε δικηγορική εταιρεία στην Ουάσινγκτον.

Οι κυρώσεις είναι μερικά από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες για να επηρεάσουν τη συμπεριφορά εθνών που δεν θεωρούν συμμάχους. Ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις κυρώσεις ως διπλωματικό εργαλείο επειδή το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και χρησιμοποιείται στις πληρωμές παγκοσμίως. Ωστόσο, οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο τη δυνατότητα των κρυπτονομισμάτων να μειώσουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων και εντείνουν τον έλεγχο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Για να εφαρμόσει κυρώσεις μια κυβέρνηση, καταρτίζει έναν κατάλογο με άτομα και επιχειρήσεις που πρέπει να αποφεύγουν οι πολίτες της. Όποιος συλλαμβάνεται να συναλλάσσεται με κάποιον από τον κατάλογο αυτό, αντιμετωπίζει βαριά πρόστιμα. Αλλά το πραγματικό κλειδί για κάθε αποτελεσματικό πρόγραμμα κυρώσεων είναι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβολή των κυρώσεων. Οι νόμοι κατά του ξεπλύματος χρήματος τις υποχρεώνουν να μπλοκάρουν τις συναλλαγές με οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις και να το αναφέρουν στις αρχές.

(Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας)

Οι τράπεζες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες οι οποίοι περιλαμβάνουν την επαλήθευση της ταυτότητας των πελατών τους. Ωστόσο τα ανταλλακτήρια και άλλες πλατφόρμες που διευκολύνουν την αγορά και την πώληση κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, σπάνια ελέγχουν τους πελάτες τους όσο οι τράπεζες, παρόλο που υποτίθεται ότι ακολουθούν τους ίδιους κανόνες. Τον Οκτώβριο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι τα κρυπτονομίσματα συνιστούν ολοένα και πιο σοβαρή απειλή για το αμερικανικό πρόγραμμα κυρώσεων και ότι οι αμερικανικές αρχές πρέπει να εκπαιδευτούν σχετικά με αυτή την τεχνολογία.

Σε περίπτωση που επιλέξει να αποφύγει τις κυρώσεις, η Ρωσία έχει στη διάθεσή της πολλαπλά εργαλεία που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, δήλωσαν στους ΝΥΤ οι ειδικοί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρει τρόπους να συναλλάσσεται χωρίς να χρησιμοποιεί το δολάριο.

Η ρωσική κυβέρνηση αναπτύσσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το λεγόμενο ψηφιακό ρούβλι, το οποίο ελπίζει να χρησιμοποιήσει για να συναλλάσσεται απευθείας με άλλες χώρες που είναι πρόθυμες να το δεχτούν χωρίς να το μετατρέψει πρώτα σε δολάρια. Τεχνικές hacking, όπως το ransomware, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Ρώσους να κλέψουν ψηφιακά νομίσματα και να αναπληρώσουν τα έσοδα που χάθηκαν εξαιτίας των κυρώσεων.

Και ενώ οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων καταγράφονται στο blockchain καθιστώντας τες διαφανείς, τα νέα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία μπορούν να βοηθήσουν στην απόκρυψη της προέλευσης τέτοιων συναλλαγών. Αυτό θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με ρωσικές οντότητες χωρίς να εντοπίζονται.

Υπάρχει προηγούμενο για τέτοιου είδους παρακάμψεις. Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν χρησιμοποιήσει ψηφιακά νομίσματα για να μετριάσουν τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων, μια τάση που έχουν παρατηρήσει πρόσφατα αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών. Η Βόρεια Κορέα, για παράδειγμα, έχει χρησιμοποιήσει ransomware για να κλέψει κρυπτονομίσματα με σκοπό να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Τον Οκτώβριο του 2020, εκπρόσωποι της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας δήλωσαν σε εφημερίδα της Μόσχας ότι το νέο ψηφιακό ρούβλι θα καταστήσει τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ικανότερη να αντισταθεί στις κυρώσεις. Θα επέτρεπε στις ρωσικές οντότητες να πραγματοποιούν συναλλαγές εκτός του διεθνούς τραπεζικού συστήματος με οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να συναλλάσσεται σε ψηφιακό νόμισμα.

Η Ρωσία θα μπορούσε να βρει πρόθυμους εταίρους σε άλλα έθνη που βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, τα οποία επίσης αναπτύσσουν ψηφιακά νομίσματα που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας τόσο σε εισαγωγές όσο και σε εξαγωγές, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, έχει ήδη δρομολογήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας.

Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ στο άρθρο τους, η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας ransomware. Πέρυσι, περίπου το 74% των παγκόσμιων εσόδων από ransomware, ή περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονόμισμα, πήγαν σε οντότητες που πιθανώς συνδέονται με τη Ρωσία με κάποιο τρόπο, σύμφωνα με μια έκθεση της εταιρείας παρακολούθησης blockchain Chainalysis.

(Κέντρο δεδομένων της BitRiver, η οποία παρέχει υπηρεσίες για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στο Bratsk της Ρωσίας)

Παράνομα κεφάλαια έχουν επίσης εισρεύσει στη Ρωσία μέσω μιας «σκοτεινής» διαδικτυακής αγοράς που ονομάζεται Hydra, η οποία διαχειρίστηκε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις το 2020, σύμφωνα με την Chainalysis. Οι αυστηροί κανόνες της πλατφόρμας – οι πωλητές επιτρέπεται να ρευστοποιούν κρυπτονομίσματα μόνο μέσω ορισμένων περιφερειακών ανταλλαγών – δυσκολεύουν τους ερευνητές στην παρακολούθηση των χρημάτων.

Όλα τα ψηφιακά νομίσματα χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain, μια μορφή κώδικα υπολογιστή που είναι δημόσια ορατός από οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Αυτό το δημόσιο λογιστικό βιβλίο παρακολουθεί τις κινήσεις των μεμονωμένων ψηφιακών νομισμάτων από το ένα ψηφιακό πορτοφόλι στο άλλο. Θεωρητικά, αυτό θα πρέπει να επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν όλες τις συναλλαγές και να εμποδίζουν τις οντότητες που έχουν υποστεί κυρώσεις, να τις ολοκληρώσουν.

Ωστόσο, η τεχνολογία της Hydra αποκρύπτει την πηγή των συναλλαγών, προσφέροντας ένα πιθανό εργαλείο για τους Ρώσους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα εκτός των συνόρων της χώρας. Από μόνη της, η Hydra δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλη για να διαχειριστεί τον όγκο των συναλλαγών που θα χρειαζόταν η Ρωσία για να αποφύγει επιτυχώς τις κυρώσεις.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν την παρακολούθηση της δραστηριότητας των κρυπτονομισμάτων. Στις 17 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια νέα εθνική ομάδα επιβολής της νομοθεσίας για τα κρυπτονομίσματα.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης παροτρύνουν επίσης τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων να θέσει σε εφαρμογή εσωτερικούς ελέγχους που να εμποδίζουν τους απατεώνες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους. Τον Οκτώβριο, το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε ένα εγχειρίδιο 30 σελίδων το οποίο συνιστά στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να χρησιμοποιούν εργαλεία γεωγραφικού εντοπισμού για να αποκλείσουν τους πελάτες που βρίσκονται σε χώρες που έχουν υποστεί κυρώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με την έκθεση, οι εταιρείες κρυπτογράφησης χρειάστηκαν μήνες ή και χρόνια για να πραγματοποιήσουν τέτοιες διαδικασίες συμμόρφωσης.

Αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς ο κλάδος αρχίζει να ωριμάζει. Η Chainalysis προσφέρει ένα εργαλείο που ειδοποιεί τις εταιρείες όταν οντότητες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους. Πέρυσι, η εταιρεία διπλασίασε τον αριθμό των πελατών της στον ιδιωτικό τομέα, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούν το εργαλείο αυτό.

Ωστόσο, οι έμπειροι χρήστες κρυπτονομισμάτων μπορούν να βρουν τρόπους να παρακάμψουν μια μαύρη λίστα.