Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

"Πόλεμος" Εισαγγελέων - Δικηγόρων, γιά τις αναβολές, κρατάει κλειστά τα δικαστήρια στη Χαλκίδα!


Πόλεμος έχει ξεσπάσει στα δικαστήρια Χαλκίκας, μεταξύ Εισαγγελέων και Δικηγόρων, οι οποίοι απέχουν από τις δίκες χτες και σήμερα, επειδή δεν χορηγήθηκαν αναβολές σε δύο περιπτώσεις.
Σε ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας, κάνει λόγο, γιά "δυσάρεστα φαινόμενα στα Δικαστήρια της Χαλκίδας και ειδικότερα στα Πλημμελειοδικεία, αναφορικά, μεταξύ άλλων, με τον τρόπο αντιμετώπισης του δικηγορικού σώματος εκ μέρους ορισμένων νεομετατεθέντων Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, κατά κύριο λόγο δε στην περίπτωση υποβολής αιτημάτων αναβολών εκ μέρους των συναδέλφων μας που συνίστανται σε σοβαρό και αποδεδειγμένο κώλυμα στο πρόσωπο του συνηγόρου, είτε αυτό αφορά σε θέμα υγείας, είτε παράστασής σε έτερο Δικαστήριο".
https://www.ieidiseis.gr/ellada/133461/polemos-eisaggeleon-dikigoron-krataei-kleista-ta-dikastiria-sti-xalkida

Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος απάντησε, με σκληρή ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι:
"... οι παρελκυστικές και αδικαιολόγητες αναβολές των ποινικών δικών, συνιστούν σημαντικό παράγοντα καθυστέρησης απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας, σε κάθε δε περίπτωση για την αποδοχή ή απόρριψη τέτοιων αιτημάτων απαιτείται η ύπαρξη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης των αποφάσεων".

Διαβάστε τις ανακοινώσεις:
Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας:

"ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 21-2-2022 ΚΑΙ 22-2-2022 ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΝΟΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΜΕΛΩΝ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Αξιότιμοι/-ες Συνάδελφοι, Όπως ήδη γνωρίζετε, από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, έχουν παρατηρηθεί δυσάρεστα φαινόμενα στα Δικαστήρια της Χαλκίδας και ειδικότερα στα Πλημμελειοδικεία, αναφορικά, μεταξύ άλλων, με τον τρόπο αντιμετώπισης του δικηγορικού σώματος εκ μέρους ορισμένων νεομετατεθέντων Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, κατά κύριο λόγο δε στην περίπτωση υποβολής αιτημάτων αναβολών εκ μέρους των συναδέλφων μας που συνίστανται σε σοβαρό και αποδεδειγμένο κώλυμα στο πρόσωπο του συνηγόρου, είτε αυτό αφορά σε θέμα υγείας, είτε παράστασής σε έτερο Δικαστήριο.

Ο Δικηγορικός μας Σύλλογος άμεσα επισήμανε τα ανωτέρω φαινόμενα, όχι μόνο μέσω σχετικών έγγραφων επιστολών του -ήδη γνωστοποιηθέντων σε εσάς-, αλλά και δια ζώσης, τόσο στην κα Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, όσο και στον κο Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, υπενθυμίζοντας το απολύτως αυτονόητο, ήτοι την θέση του Δικηγόρου ως ισότιμου συλλειτουργού της Δικαιοσύνης και την αδιαπραγμάτευτη αξίωσή του για την τήρηση της αρχής του αλληλοσεβασμού κατά την συνύπαρξή του με τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς. Είναι δε γεγονός, ότι για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα η κατάσταση έδειχνε να έχει ομαλοποιηθεί, εν τέλει όμως -ως επισημαίνεται και κατωτέρω- η ως άνω εξομάλυνση δεν έλαβε χώρα.

Ενόψει των ως άνω, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε καθημερινά, ότι ταφαινόμενα αυτά, όχι μόνο εν τέλει δεν εξαλείφθηκαν, αλλά αντιθέτως συνεχίζει να απαντάται η νεοπαγής άποψη συγκεκριμένων νεομετατεθέντων Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, με την οποία ευθέως αμφισβητείται η ειλικρίνεια του συνηγόρου και το τεκμήριο αληθείας των ισχυρισμών του αναφορικά με κωλύματα που αφορούν αποκλειστικά το πρόσωπό του, απαξιώνοντας προκλητικά το θεσμικό του ρόλο και φαλκιδεύοντας τα δικαιώματα του ίδιου του κατηγορουμένου τον οποίο προασπίζεται.

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι έχουν περιέλθει σε γνώση μας περιπτώσεις, όπου κατά την υποβολή αιτημάτων αναβολής κατ’ αρ. 349 ΚΠΔ στο πρόσωπό των συνηγόρων υπεράσπισης για τον λόγο ότι βρίσκονται σε έτερο δικαστήριο εκτός της περιφέρειας μας, παρόλο που προσκομίζεται το οικείο πινάκιο του 2 έτερου δικαστηρίου και οι σχετικές δηλώσεις των αιτούντων την ή συναδέλφων, παρά ταύτα αξιώνεται από την έδρα η προσκόμιση και εξουσιοδότησης των κατηγορουμένων στο εκτός Χαλκίδας δικαστήριο προς τους συναδέλφους, αν και γνωστοποιείται στην έδρα, ότι οι εν λόγω κατηγορούμενοι είναι παρόντες με τους συνηγόρους τους στο δικαστήριο εκτός της περιφέρειας μας (!!!!).

Αποκορύφωμα δε των εν λόγω φαινομένων ήταν πρόσφατα να απορριφθεί κατά πλειοψηφία από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας, με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, υποβληθέν αίτημα αναβολής κατ΄αρ. 349 ΚΠΔ λόγω κωλύματος συναδέλφων– συνηγόρων των κατηγορουμένων της εν λόγω δίκης, αν και αφενός ο ένας εκ των συναδέλφων νοσούσε με κορωνοϊο κατόπιν διαγνωστικού τεστ που είχε διενεργηθεί προ δύο ημερών από την συγκεκριμένη δίκη, το οποίο και προσκομίσθηκε στην έδρα, με την αιτιολογία της εισαγγελικής πρότασης να συνίσταται στο ότι έχουν διαδράμει τρεις ημέρες από την διαπίστωση της νόσησης και ότι δεν προσκομίσθηκε επιπλέον ιατρική βεβαίωση, με συνέπεια να θεωρείται ότι ο συνήγορος ήταν σε θέση να προσέλθει στο δικαστήριο (!!!!) κατά παράβαση των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων, αφετέρου δε στην ίδια δίκη απορρίφθηκε και το σχετικό αίτημα του έτερου συναδέλφουσυνηγόρου υπεράσπισης, παρόλο που προσκομίσθηκε βεβαίωση δικαστηρίου των Αθηνών περί διακοπής δικασίμου για την εν λόγω ημέρα διά της οποίας και αποδεικνυόταν άνευ ετέρου ότι ο συνάδελφος ασκούσε το λειτούργημά του ενώπιον Δικαστηρίου εκτός της περιφέρειάς μας (!!!).

Εν κατακλείδι, υποχρεούμαστε, για ακόμη μία φορά να υπενθυμίσουμε ότι ο Δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης και η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της. Ως άμισθος δημόσιος λειτουργός, τυγχάνει ένας από τους τρείς παράγοντες του τρίπτυχου της λειτουργίας και της απονομής της Δικαιοσύνης. Αποστολή και προορισμός του είναι να συμβάλλει με τη συμμετοχή του στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και με την άσκηση του Λειτουργήματός του στην ορθή απονομή του Δικαίου ενώ, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, έχει από το νόμο πλήρη ελευθερία και τα Δικαστήρια και οι διάφορες Αρχές του οφείλουν σεβασμό. Κάθε παράβαση της αρχής αυτής από οποιοδήποτε μέρος, ελέγχεται και από το Δικηγορικό Σύλλογο. Είναι αυτονόητο λοιπόν, ότι η δημιουργική συνύπαρξη Δικηγόρων και Δικαστικών Λειτουργών με κοινό στόχο την ορθή απονομή του δικαίου επιτυγχάνεται μόνο μέσω αλληλοσεβασμού, σωφροσύνης και σύνεσης, τούτο, όμως, δεν μπορεί να συνιστά απλό ευχολόγιο, αλλά πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη.

Κατόπιν τούτων, το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου 2022, έχοντας υποχρέωση να προασπίζεται την αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια του Δικηγορικού Σώματος και σε ένδειξη ουδεμίας διάθεσης αποδοχής εφεξής τέτοιου είδους συμπεριφορών που πλήττουν τον ρόλο του συνηγόρου, αλλά και την ίδια την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, αποφάσισε: α) την καθολική αποχή των δικηγόρων – μελών του από τα καθήκοντά τους, αποκλειστικά ως προς τις ποινικές δίκες του Μονομελούς και Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας κατά την 21/2/2022 και 22/2/2022 σε ένδειξη έμπρακτης διαμαρτυρίας για τα ανωτέρω απαράδεκτα φαινόμενα και β) την υποβολή στην κα Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Χαλκίδας και στον κο Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, εγγράφου αιτήματος για την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Χαλκίδας σύμφωνα με τα άρθρα 14 παρ. 2 εδ.δ’ και 14Α παρ.2 εδ.γ’ του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων για την οριστική επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Επισημαίνεται, ότι της ανωτέρω αποχής εξαιρούνται οι υποθέσεις που υπόκεινται σε παραγραφή κατά τα οριζόμενα στην σχετική απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας (τέλεση της πράξης προ εξαετίας σε πρώτο βαθμό και προ επταετίας σε δεύτερο βαθμό), τα αυτόφωρα πλημμελήματα με κρατούμενους και οι ανακρίσεις με προσωρινά κρατούμενους. Τέλος, απευθυνόμενοι στους ίδιους τους αξιότιμους συναδέλφους μας τα συμφέροντα των οποίων υπηρετούμε στοχεύοντας στην ομαλή άσκηση του λειτουργήματός μας, οφείλουμε να τους διαβεβαιώσουμε, ότι η αξιοπρέπειά
μας ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτη.

Και η απάντηση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος:

"Με αφορμή την αποχή των δικηγόρων Χαλκίδας από τα καθήκοντα τους στις δίκες στα πλημμελειοδικεία, με την αιτιολογία ότι η απόρριψη αιτημάτων αναβολής, για κώλυμα στο πρόσωπο τους , συνιστά απαξίωση και προσβολή για τους ίδιους, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπενθυμίζει ότι οι παρελκυστικές και αδικαιολόγητες αναβολές των ποινικών δικών, συνιστούν σημαντικό παράγοντα καθυστέρησης απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας, σε κάθε δε περίπτωση για την αποδοχή ή απόρριψη τέτοιων αιτημάτων απαιτείται η ύπαρξη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης των αποφάσεων.

Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί εκφέρουν τη δικαστική τους κρίση λαμβάνοντας υπόψη τους το νόμο, διασφαλίζοντας μεν τη μη περιστολή των δικαιωμάτων των διαδίκων, σταθμίζοντας δε την πρόκληση τεχνητής καθυστέρησης, που ενίοτε αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υπερασπιστικής στρατηγικής και μεθόδευσης, η δε ορθότητα της εκφερόμενης δικαστικής κρίσης επιδέχεται κριτικής, όμως η ευθεία και συλλήβδην αμφισβήτηση των προθέσεων των λειτουργών της δικαιοσύνης, ως δήθεν απαξιωτικών για το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, απέχουν από την πραγματικότητα και αποτελούν αυθαίρετη και ανεδαφική εκτίμηση, που καλλιεργεί την εμπέδωση αρνητικής εικόνας για τη δικαιοσύνη.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για το γεγονός ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας, δια των εκπροσώπων του , επιχειρεί να αφαιρέσει από τη δικαιοδοτική εξουσία του δικαστηρίου, το ζήτημα της πλήρους εκτίμησης των πραγματικών δεδομένων που υπαγορεύουν τη χορήγηση αναβολής ή μη, παραγνωρίζοντας τις ειδικές περιστάσεις και τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε υπόθεσης, που μόνο το δικαστήριο μπορεί να εκτιμήσει".