Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΑΠ θα αποφασίσει, εάν θα επιστρέψει στη φυλακή ο Κορκονέας!


Στη φυλακή θα επιστρέψει ο Επαμεινώντας Κορκονέας, εάν γίνει δεκτή από τον Αρειο  η αναίρεση, που άσκησε ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, που "έσπασε" τα ισόβια και του άνοιξε την πόρτα της φυλακής.
Η αναίρεση συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου ήταν παρούσες  η μητέρα και η αδελφή του  Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον οποίο πυροβόλησε και σκότωσε ο Κορκονέας, τον Δεκέμβριο του 2008.

Στην αγόρευση του, γιά την αναίρεση της απόφασης, με την οποία έσπασαν τα ισόβια και επεβλήθη καθειρξη 13 ετών στον κατηγορούμενο, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας ζήτησε να παραπεμφθεί η υπόθεση ξανά στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε ότι, η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Επαμεινώντα Κορκονέα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, προσθέτοντας ότι, αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά, αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου.

Ο εισαγγελέας ΑΠ εστίασε στο γεγονός ότι, στην απόφαση του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά, που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά, κάνοντας λόγο για "εριζόμενη θρασύτητα του κατηγορούμενου σε έννομα αγαθά πριν από την τέλεση της ανθρωποκτονίας".

Ο κ. Πλιώτας επισήμανε επίσης ότι, ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής.

"Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο", τόνισε ο κ. Πλιώτας.

Σε περίπτωση, που γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση ο Επαμεινώνδας Κορκονέας θα οδηγηθεί πίσω στη φυλακή, καθώς θα αναβιώσει η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης. 

Η συνέχεια θα δοθεί στο Πενταμελές Εφετείο  Λαμίας, που θα κρίνει, εάν θα του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Ο συνήγορος του Επαμεινώντα Κορκονεα, Ευάγγελος Ανδρούλας στην αγόρευσή του αντέκρουσε τους λόγους της αναίρεσης, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.

Σε δήλωση της η μητέρα του Αλέξανδρου Τζίνα Τσαλικιάν, ανέφερε:

'Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του στα 15 χρόνια του. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος».

Για μία υπόθεση, που έχει στιγματίσει και έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι σε όλους, έκανε λόγο η δικηγόρος της οικογένειας Τσαλικιάν, Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Όπως είπε: "Ο Κορκονέας κυκλοφορεί ελεύθερος από τις 30 Ιουλίου 2019 και στην περίπτωση, που δεν γίνει δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα αυτό θα αποτελέσει ενθάρρυνση για τον επόμενο εγκληματία παιδιού."