Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Κλάπα - Αδειλίνη, η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης!

"Λευκός... καπνός" βγήκε από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από λίγο, που επέλεξε τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Η Αρεοπαγίτης Ιωάννα - Χριστοδουλέα Κλάπα είναι η νέα Πρόεδρος Αρείου Πάγου και η Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη είναι η νέα Εισαγγελέας ΑΠ.

Η επιλογή των δύο ανωτάτων δικαστικών λειτουργών δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς θεωρούντο από τα φαβορί για τις σημαντικότερες θέσεις της Δικαιοσύνης.

Η νέα Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη είχε συγκεντρώσει και στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το υψηλότερο ποσοστό ψήφων, καθώς είχε πάρει 21 σε σύνολο 25, με δεύτερη την Αντεισαγγελέα ΑΠ Βιργινία Σακελλαροπούλου, η οποία είχε λάβει 9 ψήφους.

Η Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα είχε έρθει δεύτερη στην προτίμηση των βουλευτών, καθώς είχε λάβει 15 ψήφους, ενώ πρώτος ήταν ο αρχαιότερος Αντιπρόεδρος ΑΠ Νικόλαος Πιπιλίγκας με 17.

Η επιλογή των δύο ανωτάτων δικαστικών λειτουργών έγινε μετά από σχετική πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.

Η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα - Χριστοδουλέα, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην θέση της Αρεοπαγίτου τον Αύγουστο του 2020, ενώ αποχωρεί σε δύο χρόνια.

Ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ενώ πρόσφατα είχε προεδρεύσει στο Ειδικό Δικαστήριο, στη δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, που έληξε με ομόφωνη απόφαση (13 - 0),για καταδίκη του πρώην Υπουργού.

Παράλληλα η κ. Κλάπα μετείχε στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, που απέκλεισε το κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές της 26ης Μαίου, ενώ ήταν από τους δικαστές, που στην δίκη της Ολομέλεια, ψήφισε υπέρ των funds.

Η νέα Εισαγγελέας ΑΠ Γεωργία Αδειλίνη, ήταν Εισαγγελέας στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ ήταν αυτή που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των καταγγελιών του Χρήστου Καλογρίτσα.

Η νέα Εισαγγελέας ΑΠ ήταν υπεύθυνη Εισαγγελέας για κακοποιήσεις ανηλίκων καθώς και για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ με εγκύκλιό της το 2020 ζητούσε από τους κατωτέρους της αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά.

Αποχωρεί και αυτή από το δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 2025, καθώς έχει μπροστά της διετή θητεία.