Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Η Βουλή ψήφισε Πιπιλίγκα για Πρόεδρο Αρείου Πάγου, αλλά η Κυβέρνηση θα επιλέξει!


Πρώτος σε ψήφους στη Βουλή, γιά τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου ήρθε ο Αντιπρόεδρος ΑΠ Νικόλαος Πιπιλίγκας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ψηφίστηκε από τους 17 εκ των 24 εκπροσώπων των κομμάτων, που μετείχαν στη διαδικασία της ακρόασης των υποψηφίων, που προηγείται της διάσκεψης των Προέδρων.

Ο κ. Πιπιλίγκας, ο οποίος ως αρχαιότερος τελεί χρέη Προέδρου του Αρείου Πάγου, μετά την αποχώρηση, λόγω συνταξιοδότησης της μέχρι πρότινος Προέδρου ΑΠ Μαρίας Γεωργίου, συγκέντρωσε 17 ψήφους.

Με δύο ψήφους λιγότερους από τον Αντιπρόεδρο ΑΠ Νικόλαο Πιπιλίγκα, ήρθε δεύτερη η Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα, η οποία έλαβε 15 ψήφους, ενώ τρίτη με 11 ψήφους ήρθε η Αρεοπαγίτης Μαρία Λεπενιώτη.

Και οι τρεις ανώτατοι δικαστές, που ξεχώρισαν θεωρούνται φαβορί, για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ωστόσο τον τελευταίο λόγο τον έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, μετα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι συγκέντρωσαν μονοψήφιο αριθμό ψήφων.

Σήμερα θα περάσουν από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής όλοι όσοι έχουν κληθεί, για τη θέση του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων και οι τρεις ανώτατοι δικαστές, Πιπιλίγκας - Κλάπα - Λεπενιώτη, που προηγήθηκαν στην κούρσα για τη θέση του Προέδρου ΑΠ.

Στη Βουλή έχει διαβιβαστεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη κατάλογος με 32 Αρεοπαγίτες, καθώς και 7 Αντεισαγγελείς ΑΠ, όπως επίσης και 36 Συμβούλους Επικρατείας.

Από αυτούς θα επιλεγούν Πρόεδρος και Εισαγγελέας ΑΠ, πέντε Αντιπρόεδροι ΑΠ και 3 Αντιπρόεδροι ΣτΕ.

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα ακροαστεί τους υποψήφιους και θα προτείνει από 3 για κάθε θέση. Επ΄αυτών θα αποφασίσει οριστικά το υπουργικό συμβούλιο με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.





.