Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Ανατροπή στη δίκη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από 72.000 μικροκαταθέτες

ΔΕΥΤΕΡΑ, 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018


Εισβολή... 72.000 μικροκαταθετών στο δικαστήριο

Εξήντα επτά χιλιάδες περισσότεροι απο τους πέντε χιλιάδες, που αναμένονταν αρχικά, δηλαδή συνολικά εβδομήντα δύο χιλιάδες μικροκαταθέτες δήλωσαν παράσταση πολιτικης αγωγής, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου πρόκειται να ξεκινήσει  η δίκη, για το.. πάρτυ με τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Το δικαστήριο εκφώνησε την υποθεση και διέκοψε για τις 9 Ιανουαρίου.
Η παρουσία τους αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα, καθώς μέχρι τώρα δεν είχαν εμφανιστεί στη δίκη, η οποία είχε ξεκινήσει απο τις 19 Σεπτεμβρίου 2016, για να αναβληθεί στις 19 Μαρτίου 2018, μετά από δύο χρόνια διαδικασία.
Η υπόθεση αφορά δάνεια, που είχαν δοθεί την περίοδο 2008-2010 και τα οποία φέρονται  να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα στελέχη της που τα ενέκριναν  δεν είχαν μεριμνήσει, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. 
Οι 35 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η δικαστική έρευνα  για την υπόθεση είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013, μετα απο ενέργειες του τότε επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και μετέπειτα υπουργού κατά της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος εντόπισε “μαύρη τρύπα” στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα από τα "θαλασσοδάνεια" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε διάφορους επιχειρηματίες.
Στις 19 Μαρτίου 2018 η δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, “τινάχτηκε” στον αερα.
Οπως είχαν προαναγγείλει οι "Δικογραφίες" από τις 3 Δεκεμβρίου 2018 , εβδομήντα δύο χιλιάδες μικρομέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δήλωσαν παράσταση Πολιτικής Αγωγής, στη δίκη  ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων,  για τα  επισφαλή δάνεια της Τράπεζας.
Σήμερα ωστόσο, δήλωσαν στο δικαστήριο, διά του συνηγόρου τους ότι, στρέφονται κατά του Δημοσίου και των διοικητών του ιδρύματος, πλην του κατηγορούμενου πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, καθώς και πρώην προέδρου του Παναθηναικού Άγγελου Φιλιππίδη.
Μάλιστα, πέντε μικρομέτοχοι του ΤΤ,  δια του δικηγόρου τους Γιάννη Κυριακόπουλου απέδωσαν δομικές ευθύνες στο Δημόσιο και στις διοικήσεις του Ταμιευτηρίου, για την πορεία και εξέλιξη που είχε, ενώ τόνισαν ότι, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΤΤ, Άγγελος Φιλιππίδης πρέπει να εξαιρεθεί από τις ευθύνες, καθώς η διοίκησή του «τίμησε το δημόσιο συμφέρον και άφησε το ΤΤ σε εξαιρετική κατάσταση καθώς στα τέλη του 2010 ήταν η τράπεζα με τις λιγότερες επισφάλειες».
Ο συνήγορος εξέφρασε την άποψη, πως δεν θα έπρεπε το Δημόσιο να παρίσταται ως Πολιτική Αγωγή στη δίκη, καθώς είναι «ο θύτης και όχι το θύμα της υπόθεσης» και έκανε λόγο για «θράσος του Δημοσίου να επιθυμεί τώρα να παρασταθεί ως Πολιτική Αγωγή».
Η δίκη ξεκίνησε πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς η προηγούμενη διαδικασία, που είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2016, οδηγήθηκε σε πλήρες αδιέξοδο τον Μάρτιο του 2018 οπότε και είχαν παραιτηθεί δύο μέλη του δικαστηρίου.
Για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ κατηγορούνται συνολικά 35 πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης, στελέχη της τράπεζας, γνωστοί επιχειρηματίες κ.ά.
Η δικογραφία αφορά δανειοδοτήσεις του ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010, οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.
Οι κατηγορούμενοι καλούνται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών να λογοδοτήσουν, για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.