Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

"Χαστούκι"... 2,5 εκ. ευρω από το δικαστήριο


Αστρονομική εγγύηση 2,5 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει ο πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων, προκειμένου να παραμείνει ελεύθερος.
Αυτό αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, με πρόεδρο την κ. Κουζέλη, μετά από την 20ετή ποινή κάθειρξης, την οποία του επέβαλλε νωρίτερα, που ήταν και η μεγαλύτερη ποινή σε σχέση με τους υπόλοιπους 20 κατηγορουμένους στην υπόθεση των υποβρυχίων, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι.

Το δικαστήριο επέβαλλε κάθειρξη 20 ετών στον κατηγορούμενο Σωτήρη Εμμανουήλ, που για να μην την εκτίσει, θα πρέπει να καταβάλλει εγγύηση  2,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και του επιβλήθηκε εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του δύο φορές το μήνα.
Ωστόσο παρά την επιβολή ποινών και στους υπόλοιπους 19 κατηγορούμενους, κανένας τους δεν θα πάει φυλακή, καθώς το δικαστήριο ανέστειλε τις ποινές τους, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση και ως εκ τούτου όλοι παραμένουν ελεύθεροι.

Εξαίρεση αποτελεί ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης, Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, ο οποίος πριν περίπου δυο μήνες παραβίασε το «βραχιολάκι» και από τότε καταζητείται. Ωστόσο, στον Όσβαλντ επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, η οποία είναι εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα.
Επίσης, με την απόφασή του το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, σε 10 χρόνια κάθειρξη και τον αντιπρόσωπο εξοπλιστικών, Παναγιώτη Ευσταθίου σε 9 έτη, ενώ του επέβαλλε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο ίδιος περιοριστικός όρος, καθώς και εγγύηση 500.000 ευρώ, επιβλήθηκε στον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών, ενώ ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός,με ποινή κάθειρξης 15 ετών, θα πρέπει να καταβάλλει χρηματική εγγύηση επίσης 500.000 ευρώ.

Η υπόθεση αφορά μίζες, που διακινήθηκαν για την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων από την γερμανική HDW -Ferrostaal στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κόστους άνω του 1 δισ. ευρώ, επί θητείας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Άκη Τσοχατζόπουλου