Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Διώξεις σε αυτούς, που έδιναν μίζες για το ΜΕΤΡΟ. Ψάχνουν αυτούς, που τις έπαιρναν


Μίζες 210.860 ευρω, που δόθηκαν για την ανάθεση έργων της  ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ σε δύο συγκεκριμένες εταιρίες, αποκάλυψε η εισαγγελική έρευνα, που κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε  βάρος δύο προσώπων, επικεφαλής των εταιρειών ΟΜΕΚ και Lahmeyer, οι οποίες φέρονται ότι, δωροδόκησαν κρατικούς αξιωματούχους, για να προτιμηθούν στην ανάθεση της υλοποίησης του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.


Οι αποδέκτες των χρημάτων δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη από τις  δικαστικές Αρχές και αναζητούνται, ωστόσο η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των επικεφαλής των εταιρειών ΟΜΕΚ και Lahmeyer, που φέρονται ότι δωροδόκησαν κρατικούς αξιωματούχους.

Η εισαγγελική έρευνα αποκάλυψε ότι τα χρήματα δόθηκαν μέσω εικονικών τιμολογίων τα οποία εξέδιδε εταιρεία φάντασμα με έδρα τα νησιά Jersey για να «προωθηθούν σε φορείς λήψης των αποφάσεων» και ότι το συνολικό ύψος τους ανέρχεται στα  210.860 ευρώ.

Η ποινική δίωξη αφορά το αδίκημα  της ενεργητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, που επισύρουν ισόβια κάθειρξη.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς, ο οποίος θα πρέπει να εντοπίσει τα πρόσωπα που πήραν τις μίζες, στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Οι εισαγγελικές αρχές έφθασαν στην άσκηση ποινικών διώξεων, μετά από  την  κατάθεση Βέλγου, ο οποίος ενέπλεξε στην υπόθεση και την εταιρία Thales, γνωστή στις ελληνικές αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Στη διάρκεια της έρευνας ζητήθηκε η συνδρομή του ΣΔΟΕ, ενώ σημαντικά στοιχεία για τις παράνομες αμοιβές, που φέρονται ότι έδιναν οι εταιρείες, εισέφερε και η γερμανική Δικαιοσύνη