Η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ότι, οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, που κατέφυγαν στη χώρα μας μετα απο το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα, δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία, ενω μπορεί να δικαστούν στην Ελλάδα, προκάλεσε μεγάλο αντίκτυπο και πολλαπλές ερμηνείες, κυρίως λόγω της χρονικής της συγκυρίας.
Δύο μέρες πριν ο υπουργός Μεταναστευτικης Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με προςφυγη του στη Δικαιοςύνη, ζήτησε να ακυρωθει η χορήγηση ασύλου στον εναν απο τους Τούρκους, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτερου, με το οποίο κατέφυγαν στην Ελλλαδα οι οκτώ.
Δεν πρέπει φυσικά να συγχέεται η χορήγηση ασύλου, με το εαν θα εκδοθεί η οχι ενας αλλοδαπός στη χώρα, που τον αναζητεί.
Πρέπει όμως να διευκρινιστεί ότι ειναι δυο λειτουργίες της Δικαιοσύνης διαφορετικές, καθως η έκδοση κρίνεται απο ποινικά δικαστήρια, ενω η χορήγηση ασύλου απο διοικητικά δικαςτήρια και τελικά απο το ΣΤΕ.
Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι, βάσει του άρθρου 8 του ποινικού κώδικα μπορεί ενας αλλοδαπός να δικαστεί στην Ελλάδα, για αδικήματα, που φέρεται ότι διέπραξε στην αλλοδαπή, αρκεί φυσικά η πράξη του να προβλέπεται και να τιμωρείται και απο το ελληνικό ποινικό δίκαιο.
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Κοντονής απάντησε ότι, εφόσον το ζητησει η Τουρκία και εφόσον το αδίκημα της έσχατης προδοσίας, για το οποίο κατηγορούνται οι Οκτώ Τούρκοι, τιμωρείται στην Ελλάδα, τοτε μπορούν να δικαστούν εδώ.
Αναφέρθηκε μάλιστα στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι, οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί πρέπει να έχουν μια δίκαιη δικη