Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Δεκατέσσερα χρόνια μετά κι ακόμη δεν δικάστηκαν..


Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων, με κατηγορούμενους τους Κροάτες αδελφούς Αντε, Μίλαν και Σάντε Σάπινα.
Σήμερα επρόκειτο να γίνει η δίκη τους, που αφορά την υπόθεση στοιχηματικής απάτης στον αγώνα Πανιωνίου – Δυναμό Τυφλίδας, που έγινε το Δεκέμβριο του 2004.
Ομως και πάλι δεν έγινε η δίκη, αν και έχουν περάσει σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια από τότε και η υπόθεση, παρότι κακούργημα, κινδυνεύει με παραγραφή.
Η δίκη πάει από αναβολή σε αναβολή και από αναβολή σε διακοπή, με το δικαστήριο να μην αποφασίζει να την δικάσει, παρά το ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ μέχρι σήμερα.
Μόνο γιά έναν εκ των κατηγορουμένων, τον Αντε Σάπινα, ακούστηκε ότι, εκτίει ποινή σε γερμανικές φυλακές.
Οι άλλοι δύο, όπως είπε και η πρόεδρος του δικαστηρίου, εμφανίζονται ως φυγόποινοι.
Σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε να διακόψει τη δίκη των αδελφών Σάπινα, γιά τις 8 Μαρτίου, προκειμένου να προηγηθούν υποθέσεις, που είχαν κατηγορούμενους αλλοδαπούς, για τους οποίους έληγαν τα 18μηνα προφυλάκισης.
Παρόντες ήταν μόνον οι δύο βασικοί μάρτυρες, που είναι οι δημοσιογράφοι, που είχαν αποκαλύψει την υπόθεση, Κυριάκος Θωμαίδης και Σωτήρης Γιαννάτος.
Οι αδελφοί Σάπινα κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση και παράνομο στοιχηματισμό σε στημένα ματς, καθώς φέρονται ότι, ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα «στημένων» ποδοσφαιρικών αγώνων, στο οποίο εμπλέκονταν και έλληνες.
Έδρα της σπείρας ήταν το Βερολίνο, ωστόσο η δράση του κυκλώματος επεκτεινόταν σε περίπου δέκα χώρες με δεκάδες συνδέσμους σε όλη την Ευρώπη.

Αμεσος συνεργάτης των Κροατών στην Ελλάδα ήταν ο περιβόητος Κώστας Σ. από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε κάνει σημαντικές αποκαλύψεις στην εκπομπή «Δίκη».