Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Κακουργηματική δίωξη σε βάρος πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά

Ποινική δίωξη για απόπειρα απάτης άσκησε η  Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας εναντίον του πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, που αφορά φόρο ύψους 460.000 ευρώ, τον οποίον προσπάθησε να γλυτώσει ο ίδιος και η μητέρα του, γιά καταθέσεις σχεδόν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC.
Μαζί του διώκεται και ο ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνή,  γιά άμεση συνέργεια σε απόπειρα απάτης,
Η υπόθεση αφορά λογαριασμό, που εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ με ποσόν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC, που προσπάθησαν να αποκρύψουν ο κ. Παπασταύρου και οι γονείς του, μέσω της υπεράκτιας εταιρείας Stabri Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες νήσους.
Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Παπασταύρου, ο λογαριασμός στην τράπεζα HSBC ανήκει στην εταιρεία Stabri Limited της οποία μόνος ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας  Σάμπι Μιωνή, ο οποίος  είχε καταθέσει στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα αναλυτική κίνηση του λογαριασμού από την οποία προκύπτει ότι, ήταν αποταμιευτικός, χωρίς να πραγματοποιείται καμία ανάληψη από τον κ. Παπασταύρου.
Ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Παπασταύρου, όταν έκλεισε ο λογαριασμός τον Ιούνιο 2011 όλα τα χρήματα επιστράφηκαν στον επιχειρηματία.
Το κομμάτι της υπόθεσης που είχε να κάνει με τη φοροδιαφυγή, για την οποία ο κ. Παπασταύρου είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς, αρχειοθετήθηκε μετά την καταβολή των φόρων. Ωστόσο παρέμεινε ανοικτό ένα σκέλος της υπόθεσης που συνέχισε να ερευνάται και κατέληξε στην άσκηση των ποινικών διώξεων για απόπειρα απάτης και άμεσης συνέργειας σε αυτή. 
Σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση εισέφεραν οι απαντήσεις από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκαν. Τα στοιχεία αυτά φέρονται να καταγράφουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι θα κληθούν το προσεχές διάστημα να απολογηθούν σε ανακριτή. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπασταύρου σχετικά με τα στοιχεία από τις Παρθένους Νήσους είχε επισημάνει σε παλαιότερη ανακοίνωσή του ότι, είναι εμπιστευματούχος της εταιρείας και για το λόγο αυτό η αλληλογραφία είναι στο όνομά του, επιμένοντας ότι «οποιαδήποτε αλληλογραφία ή ενέργεια, γινόταν πάντα για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου της ως άνω εταιρείας επιχειρηματία και κατά τον τρόπο που προβλέπει ο θεσμός της εμπίστευσης (trust)»