Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Κοκτέιλ... γνώσης από το ελληνικό CSI


Στη φωτο οι "Δικογραφίες" στο βήμα


Οταν συναντιέται το ελληνικό CSI, με κορυφαίους πανεπιστημιακούς, εξειδικευμένους στη μελέτη του εγκλήματος και δημοσιογράφους, ειδικούς σε αστυνομικές και δικαστικές υποθέσεις, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από ένα μοναδικό... κοκτέιλ γνώσης, που κατέδειξε την αξία των εγκληματολογικών εξετάσεων στην διελεύκανση των αδικημάτων.
Πόσο επηρεάζουν την κρίση του δικαστή και τελικά την απονομή της Δικαιοσύνης όλα αυτά;
Tο διαπιστώσαμε στην Ημερίδα της Ελληνικής Ενωσης Εγκληματολογικών Επιστημών, που έγινε το Σάββατο στην αίθουσα τελετών του Πολεμικού Μουσείου και είχε θέμα: “Eγκληματολογικές Επιστήμες – Δυνατότητες και Ορια».
Στην Ημερίδα, που ήταν η τρίτη, την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Ενωση Εγκληματολογικών Επιστημών είχαν προσκληθεί και οι «Δικογραφίες», που μετείχαν στο κεντρικό πάνελ και έκλεισαν τον πρώτο κύκλο της εκδήλωσης, καταδεικνύοντας, πώς «η εγκληματολογική έρευνα ανατρέπει τις ζωές των ανθρώπων».
Μια ανθρώπινη τραγωδία, που αποτυπώθηκε σε βίντεο της εκπομπής «Δικογραφίες» και προβλήθηκε στη γιγαντοοθόνη της Ημερίδας, λειτούργησε σαν απόσταγμα των προηγούμενων ομιλητών, αφού όλα όσα υποστήριξαν και ανέπτυξαν θεωρητικά αποτυπώθηκαν στην ιστορία του 82χρονου παπά Αχιλλέα Ζαρκάδα, που δικάστηκε τρεις φορές γιά την δολοφονία του αδελφού του.
Η ιστορία διαδραματίστηκε στο χωριό Ζαρκαδέικα της Αρτας πριν από 11 χρόνια, όταν έγινε το κακό.
Μιά φιλονικία γιά λίγες πέτρες ήταν η αφορμή γιά το θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, που χώρισε στα δύο την οικογενεια.
Ο παπα Αχιλλέας δικαστηκε μεχρι τωρα τρεις φορές, γι΄αυτή την ιστορία, που έσπειρε το μίσος στις δυο οικογένειες.
Μπροστά στην κάμερα αρνήθηκε ότι έβαψε τα χέρια του με το αίμα του αδελφού του. Το ίδιο υποστήριξε και ενώπιον της Δικαιοσύνης, που και αυτή διχάστηκε.
Γιά την ίδια υπόθεση, έγιναν τρία δικαστήρια, με τρεις διαφορετικές δικαστικές κρίσεις.
Η πρώτη ήταν καταδικαστική, καθώς το δικαστήριο βασίστηκε στο πρωτογενές υλικό της δικογραφίας και στη μοναδική μαρτυρία του τρίτου αδελφού, ο οποίος ήταν παρών.
Το δεύτερο δικαστήριο, που έλαβε υπόψη του τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA, που δεν είχαν αξιολογηθεί πρωτοδικα, οδηγήθηκε σε απαλλαγή του ιερέα.
Ενω το τρίτο δικαστήριο του επέβαλε 12ετη καθειρξη, το μεγαλύτερο μερος της οποία είχε ήδη εκτισει και έτσι αποφυλακίστηκε.
Παρ΄ολα αυτά, ο παπά Αχιλλέας στα 82 του χρόνια έχει το κουράγιο να ζηταει να δικαστει για τέταρτη φορά. Δείτε την εκπομπή "Δικογραφίες".http://www.skai.gr/tv/show/?showid=66428

Συντονιστής της εκδήλωσης ο... πατριάρχης του αστυνομικού ρεπορταζ Πάνος Σόμπολος, ο οποίος  αναφέρθηκε στις δυνατότητες και την συμβολή των εγκληματολογικών επιστημών στην εξιχνίαση του εγκλήματος, όπως τις έζησε τις τέσσερεις δεκαετίες της καριέρας του.
Ο Πάνος Σόμπολος δεν παρέλειψε να μιλήσει με πραγματικά περιστατικά, όπως τα έχει καταγράψει στα βιβλία του. Μία από τις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκε ήταν ο περιβόητος διαρρήκτης... «Αυτιάς», που άφησε εποχή με τη δράση του.
Ακούγοντας τον καθηγητή Εγκληματολογίας, τέως Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Αγγελο Τσίγκρη, να αναλύει πώς οι «σύγχρονες εξελίξεις στις εγκληματολογικές εξετάσεις επιδρούν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας», καταλάβαμε γιατί επέμεινε, όταν είπε ότι: “οι μάρτυρες μπορεί να πουν ψέμματα. Τα πράγματα ποτέ»!
Την σημασία της Δικαστικής Ανθρωπολογίας και τη συμβολή των οστών στην προανακριτική έρευνα, ανέλυσε ο Δικαστικός Ανθρωπολόγος και επίκουρος καθηγητής της  Ιατρικής Σχολής Κωνσταντίνος Μωραίτης, ο οποίος παρουσίασε πλήθος στοιχείων με φωτογραφίες από πραγματικά περιστατικά.
Με όσα είπε κατέδειξε πόσο καθοριστική είναι στην εξιχνίαση υποθέσεων η συμβολή των οστων και ανέφερε την περίπτωση κρανίου, που ενω αρχικά θεωρειτο ότι, ανήκει σε Ουκρανή, τελικά αποδείχτηκε ότι ανήκε σε Αφρικανή, με αποτέλεσμα να ανατραπεί η έρευνα.
Συγκλονιστικά στοιχεία αποκάλυψε ο Προιστάμενος του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Ασφάλειας Αττικής  Κωνσταντίνος Χασιωτης, ο οποίος ανέδειξε πόσο συμβάλλουν οι εγκληματολογικές επιστήμες στο έργο της προανάκρισης σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών, ενώ το ενδιαφέρον κορυφώθηκε στη συνέχεια, όταν πήρε το λόγο πραγματογνώμονας DNA, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνων της ΕΛΑΣ Γεώργιος Κουκουβίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες των εγκληματολογικών επιστημών στη διαχείριση περιστατικών μαζικής καταστροφών (D.V.I).
Tεράστιο έργο έχει επιτελέσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, στο οποίο αναφέρθηκε ο επικεφαλής του πιό νευραλγικού τομέα των εγκληματολογικών υπηρεσιών.
Ο κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου μίλησε γιά το «σύγχρονο κυβερνοέγκλημα» και έκανε λόγο γιά 2.770 δικογραφίες, που εκκρεμούν!
Ο εξεταστής Εγγράφων και Γραφής Νικόλαος Καλαντζής μίλησε γιά τις «γνωσιακές προδιαθέσεις, που λειτουργούν ως εμπόδιο στο έργο του εγκληματολόγου, ενω η  τοξικολόγος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Ιωάννα Λευκίδου αναφέρθηκε στην  «συμβολή του προσδιορισμού της ανθρακυλαιμοσφαιρίνης στη σύγχρονη τοξικολογική ανάλυση».
Κορωνίδα των εγκληματολογικών εξετάσεων το DNA, όπως καταδείχτηκε από ομιλητές, όπως η πραγματογνώμονας – Δικανική Γεννετίστρια Ιουλία Σκίτσα, η οποία μίλησε εκτενώς γιά την ανάλυση DNA και την Δικανική Γεννετική.
Τέλος γιά τη συμβολή των βαλλιστικών εξετάσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης μίλησε ο Αθανάσιος Κωστορίζος εξεταστής ΤΕΠΟΙΕ.
Τελευταίος τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Εγκληματολογικών Επιστημών Ιωάννης Μακρής, ο οποίος ανέπτυξε τις προτάσεις της Ενωσης προς το Υπουργειο Δικαιθοσύνης, για την πιστοποίηση των πραγματογνωμώνων.
Η Ημερίδα έκλεισε με την ομιλια του προέδρου της  ΕΛ. ΕΝ.ΕΓ.Ε  Ιωάννη Σκλάβου.