Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Ο εισαγγελέας "στρίμωξε" την ΕΠΟ στη δίκη για την κάρτα υγείας

Ξεγύμνωσε” την ΕΠΟ στη δίκη του σκανδάλου της κάρτας υγείας, ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κ. Τζώνης, όταν στρίμωξε τον πρώτο μάρτυρα υπεράσπισης, με ερωτήσεις, όπως: “Πιστεύετε ότι οι τοπικές ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν το εθνικό σύστημα υγείας;”
Εγκλωβισμένος στην επιμονή του εισαγγελέα, ο μάρτυρας Δημήτρης Νατσούλης, πρώην διευθυντης ΕΠΣ Πειραιά, ο οποίος υπερασπιζόταν τον πρώην αντιπρόεδο της ΕΠΟ κ. Ανασόπουλο, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι, η Ομοσπονδία πήρε την απόφαση να φτιάξει δικά της ιατρεία παρά το γεγονός ότι δεν το επέτρεπε η πολιτεία.
Οι σκληρές ερωτήσεις του εισαγγελέα προκάλεσαν την αντίδραση του εκ των κατηγορουμένων, πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος πετάχτηκε από το εδώλιο και ζήτησε να παρέμβει λέγοντας: «Κύριε πρόεδρε, ακούμε πράγματα απραγματοποίητα. Οτι οι πρόεδροι των ενώσεων θα κάνανε εξετάσεις. Μην το ξανακούσουμε. Ο κύριος Εισαγγελέας συνεχίζει επί πέντε συνεδριάσεις να λέει το ίδιο».
Η δίκη γιά την καρτα υγείας της ΕΠΟ, που κόστισε 28 εκατομύρια ευρω, συνεχίζεται παρά την παντελή απουσία μαρτύρων κατηγορητηρίου, εκ των οποίων η πρώτη εμφάνισε συμπτώματα... αμνησίας στο δικαστήριο και ο δεύτερος ψυχολογικά προβλήματα.
Απτόητο το δικαστήριο, αλλά κυρίως ο εισαγγελέας έστρεψε τα πυρά στον μάρτυρα υπεράσπισης, ο οποίος γνώριζε τα τεκταινόμενα, αφού υπήρξε επιτελικό στέλεχος της ΕΠΣ Πειραιά, που όπως και άλλες Ενώσεις, υποχρεώθηκε να φτιάξει ιατρικό κέντρο, παρά το γεγονός ότι δεν επιτρεπόταν από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από τον περασμένο Σεπτέμβριο, που ξεκίνησε η δίκη, κάθονται 23 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους τέσσερεις πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ (Γ. Γκιρτζίκης Γ. Σαρρής, Σ. Πιλάβιος και Β. Γκαγκάτσης), μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ, καθώς και οκτώ στελέχη της εταιρείας, με την οποία υπογράφηκαν οι συμβάσεις το 2005 και το 2010..

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν αφορά «ιατρικά κέντρα» που η ΕΠΟ φιλοδοξούσε να ιδρύσει σε κάθε Ενωση – μέλος της, τα οποια ουδέποτε εξασφάλισαν άδεια λειτουργίας. Επομένως, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ενώ οι ποδοσφαιριστές υπολογίζονταν σε 300.000, μέχρι την καταγγελία της σύμβασης από την ίδια την ΕΠΟ, τον Μάρτιο του 2013, έγιναν μόλις 15.513 μετρήσεις.

Επιπλέον, παρά το πρόβλημα με τη λειτουργία των «ιατρικών κέντρων», οι διοικήσεις της ΕΠΟ δεν έκαναν χρήση του άρθρου 23 της σύμβασης που υπέγραψαν με την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία που είχε αναλάβει την προμήθεια και τη συντήρηση των ιατρικών μηχανημάτων, και απάλλασσε την ομοσπονδία από κάθε ευθύνη καταβολής της συμφωνηθείσας αμοιβής, με αποτέλεσμα μέχρι την καταγγελία της σύμβασης να καταβληθούν 13 εκ ευρω.
Μεταξύ άλλων, ο
μάρτυρας υπεράσπισης Δημήτρης Νατσούλης παραδέχτηκε ότι: 
Χρειαζεται αδειοδότηση για τα ιατρεία της ΕΠΟ”, ωστόσο δικαιολόγησε τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΠΟ, που υπερασπιζόταν κ. Ανασόπουλο, λέγοντας: “ Ποτέ δεν μου ειπε ο  κ. Ανασόπουλος  ότι, από τη σύμβαση βλάπτεται η ΕΠΟ. Ο κ. Ανασόπουλος μετά απο τη σύνταξη υπηρέτησε  τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο”.
Εισαγγελέας Τζώνης: Είσασταν διευθυντης στην ΕΠΣ Πειραιά. Οταν ήρθαν τα μηχανήματα στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραια πόσο χώρο κατέλαβαν;
Μάρτυρας: Έπιαναν ενα δωμάτιο.
Εισαγγελέας: Καλά, όταν είδατε τα μηχανήματα, που κατέλαβαν τόσο μεγάλο χώρο, δεν αναρωτηθήκατε πως θα λειτουργήσουν; Ηταν ένα μικρό ιατρείο. Δεν καταλάβατε τιποτα; Δεν αναρωτηθήκατε και είσαστε και απόφοιτος Νομικής; Διευθυντης υπηρεσιών είσασταν, δεν αναρωτηθήκατε;
Μάρτυρας: Αφού στάλθηκαν με απόφαση της ΕΠΟ σε όλες τις ενώσεις της χώρας και με απόφαση της γενικης συνέλευσης ΕΠΟ.
Εισαγγελέας: Εσείς έχετε σπουδάσει Νομική. Είναι δυνατόν να υπογράφεται τέτοια σύμβαση, με τόσα εκατομύρια και να λετε ότι δεν εχει ευθύνη η ΕΠΟ;
Μάρτυρας: Εγω για τον κ. Ανασόπουλο μονο μπορώ να σας πω. Ειμαι κατηγορηματικός ότι, δεν ειχε ευθύνη.
Εισαγγελέας: Αφού τα σωματεία δεν ήταν σύμφωνα με αυτό το σύστημα, γιατι υπεγράφη η σύμβαση για την κάρτα υγείας;
Μάρτυρας: Η ΕΠΟ ειχε εντολή από τη γενική συνέλευσης της.
Εισαγγελεας: Μα η ΕΠΟ επελεξε να πληρωσει τοσα χρήματα, οταν τα σωματεία διαφωνουσαν; Γιατι υπεγράφη η σύμβαση;
Μάρτυρας:Ο κ. Ανασόπουλος  διαφώνησε.
Εισαγγελεας: Άρα διαχώρισε τη θεση του ο κ. Ανασοπουλος. Είπατε ότι, το έφερε βαρέως ο κ. Ανασόπουλος. Αφού διαχώρισε τη θεση του, τοτε γιατι δεν παραιτήθηκε; Οκτώ χρόνια που ηταν εν ισχύ η σύμβαση, γιατι δεν παραιτήθηκε;
Μάρτυρας: Από την αρχή διαχώρισε τη θέση του. Πως μιλάνε τα σωματεία κ. Εισαγγελέα; Με αποφάσεις μιλάνε.
Εισαγγελέας: Πως διαχώρισε τη θέση του;
Μάρτυρας: Δεν την εφάρμοσε στον Πειραιά. Και επειδη ηταν υπέρογκο το ποσό για εξετάςεις, ήρθε σε κατευθείαν συμφωνία με το ΠΙΚΠΑ Πειραια, για να εξετάζονται δωρεάν τα μικρά παιδιά.
Εισαγγελέας: Πιστεύετε ότι οι τοπικές ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν το εθνικό σύστημα υγείας;
Μάρτυρας: Η πολιτεία μπορούσε να το λύσει.
Εισαγγελεας. Αφού  οι υπουργοί δεν συμφώνησαν, ουτε εκ των προτέρων ουτε εκ των υστέρων.
Μάρτυρας. Ο νομάρχης Πειραια ειπε ότι χρειάζεται άδεια, για να λειτουργήσουν τέτοια ιατρεία. Το 2005 οταν υπεγράφη η σύμβαση κανείς δεν ήξερε ότι χρειάζεται άδεια.
Εισαγγελεας: Οταν ένα  ποδοσφαιρικό σωματείο κάνει ιατρείο χρειάζεται άδεια. Δεν το γνωρίζετε;
Μάρτυρας: Ηταν απόφαση της γενικής συνελευσης της ΕΠΟ.
Εισαγγελας: Εχετε καταθεσει ότι, στην τελετή θα παρίσταντο και οι υπουργοί. Ποιες ηταν οι διεργασίες, που γινόταν σε αυτο το επίπεδο;  Αφού ηταν σαν, η πολιτεία, να μην συμφωνεί με αυτο το πλαίσιο. Με βάση αυτα που λετε,  υπήρχε προβλημα θεσμικού πλαισίου.
Συνηγορος υπεράσπισης Ανασόπουλου: Ο μάρτυρας ειπε ότι δεν υπήρχε θεσμικό  πλαίσιο.
Πρόεδρος: Υπήρχε προβλημα με τους σταθμούς τηλεμετρίας. Με την αδειοδοτηση τους.
Μάρτυρας: Η ΕΠΟ το διαπιστωσε εκ των υστερων.
Πρόεδρος: Αρα υπήρχε θέμα αδειοδοτησης, γιαυτό και η ΕΠΟ απευθύνθηκε στους δήμους.
Μάρτυρας: Απάντησε τοτε ο υπουργός ότι, θα το δει το θέμα
Προεδρος: Να αφήσουμε το οικονομικό. Εδώ εστιάζουμε σε αλλο σημειο. Εαν γίνονταν διεργασίες, για αλλαγη του θεσμικού  πλαισιου. Τις γνώριζε η ΕΠΟ και τι έκανε η πολιτεία; Χρειάζονταν προϋποθέσεις, για να λειτουργήσουν ιατρεία. Πέραν το στοιχείων της κατηγορίας, το ήξερε η ΕΠΟ. Υποστηρίζετε  ότι, δεν το γνώριζε η ΕΠΟ;
Μάρτυρας: Γι αυτο και απευθύνθηκε στους δήμους.
Εισαγγελεας: Ειπατε προηγουμένως ότι, οι υπουργοί έδιναν διαβεβαιώςεις ότι θα το κάνουν.
Μάρτυρας: Ο ο κ. Ιωαννίδης έλεγε ότι,  θα το δει και θα δει τι μπορεί να κάνει. Ο αλλος, ο κ. Αβραμόπουλος  έλεγε ότι θα παραστεί και στην τελετή.
Πρόεδρος: Μήπως ξέρετε γιατι ματαίωσε την παρουσία του; Μήπως αυτό  σχετίζεται με την υπόθεση σημερα;
Μάρτυρας: Δεν το ξέρω.
Ειςαγγελεας: Απο που θα εξετάζονταν οι αθλητές με το νέο συστημα;
Μάρτυρας: Απο τα δημόσια νοσοκομεία.
Ειςαγγελεας: Ακριβώς. Οχι από τα ποδοσφαιρικά σωματεία.
Μάρτυρας: Μα η απόφαση έλεγε και από ιδιώτες  γιατρούς.
Σε αυτο το σημειο πετάχτηκε απο το εδώλιο ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Βασιλης Γκαγκάτσης και ζήτησε να παρέμβει:
Γκαγκάτσης: Κύριε πρόεδρε ακούμε  πράγματα απραγματοποίητα. Οτι, οι πρόεδροι των ενώσεων θα κάνανε εξετάσεις. Μην το  ξανακούσουμε. Ο κ. εισαγγελέας συνεχίζει επι πέντε συνεδριάσεις να λέει το ιδιο.
Δικαστής: Έχουμε  παράταση της σύμβασης το 2007. Τι θέση πηρε ο κ. Ανασόπουλος;
Μάρτυρας: Δεν υπέγραψε, δεν έδωσε  ποτέ την έγκριση  του.
Η δικη θα συνεχιστεί στις 14 Φεβρουαρίου, με ερωτήσεις συνηγόρων στον ίδιο μάρτυρα, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε την κατάθεση του.