Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Nonartis όπως... siemens

Κοινά σημεία με το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens προκύπτουν από τα στοιχεία της δικογραφίας για το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis, που εστάλη στη Βουλή.
Περίπου σε 50 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι μίζες, που δόθηκαν από τη φαρμακευτική εταιρία στους, μέχρι στιγμής, 30 εμπλεκόμενους - πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα - στο διάστημα από το  2006 έως τις αρχές του 2015.
Από αυτά, περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα, μόνο για υπόθεση εμβολίων.
Στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens, που εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας, οι κατηγορούμενοι - πρώην κρατικοί αξιωματούχοι και συνεργάτες τους -  είναι 64.
Περίπου 74 εκατ. οι μίζες, που δόθηκαν μόνο για την υπόθεση της σύμβασης ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ.
Και το σημαντικότερο: Οπως και στην υπόθεση της siemens, έτσι και εδώ, τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, για τα πολιτικά πρόσωπα, έχουν παραγραφεί.
Παραμένει... "ζωντανό" μόνο το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το οποίο προς το παρόν διερευνάται από τους εισαγγελείς και αφορά το "ξέπλυμα" των παράνομων πληρωμών.