Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί στη σκανδαλάρα της Novartis

Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί της περιόδου 2010-2015 (οι «Δικογραφίες» γνωρίζουν, αλλά προσωρινά δεν δημοσιεύουν τα ονόματα τους), φέρονται να  εμπλέκονται στη δικογραφία, για το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, η οποία πρόκειται να παραδοθεί στη Βουλή, προκειμένου να κινηθεί εναντίον τους διαδικασία βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για δωροδοκία και απιστία.
Πριν από λίγο η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης, παρέδωσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένια Δημητρίου το σκέλος της δικογραφίας, που αφορά πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να τη διαβιβάσει στη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι, για τα αδικήματα της δωροδοκίας και απιστίας οι ευθύνες έχουν παραγραφεί, ωστόσο η εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει την έρευνα για το σκέλος της υπόθεσης, που αφορά νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα), προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν έτσι μπορούν να διωχτούν πολιτικά πρόσωπα, όπως συνέβη στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Στην εισαγγελία Διαφθοράς παρέμεινε επίσης το σκέλος της υπόθεσης, που αφορά τα μη  πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή τους γιατρούς, που εμπλέκονται στην υπόθεση και ελέγχονται για μίζες και ξέπλυμα.
Το τρίτο σκέλος της υπόθεσης αφορά τον εκπρόσωπο της φαρμακευτικής εταιρίας, γιά τον οποίον έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη και εκκρεμεί η υπόθεση σε ανακριτή Διαφθοράς.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος της εταιρίας Novartis έχει απολογηθεί και έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Στην υπόθεση έχουν καταθέσει μεταξύ άλλων  τέσσερις προστατευόμενοι μάρτυρες, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι,  το ελληνικό δημόσιο έχει απωλέσει έως και 2 δισ. ευρώ από υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων που αγόραζε.