Και η κορυφαία της Δικαιοσύνης, στην οποία το σθένος και η επιστημονική επάρκεια περισσεύουν, είπε "ΟΧΙ", στην προαγωγή του εισηγητή του βουλεύματος του Koriopolis, εφέτη, Γιάννη Τζιμπλάκη, ο οποίος προήχθη από το Ανώτατο Δεκαπενταμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, σε πρόεδρο Εφετών, με οριακή πλειοψηφία (8-7) και παρά την αμετάκλητη πειθαρχική τιμωρία του, με πρόστιμο ίσο με τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές του 30 ημερών!
Η ανώτατη, η οποία τάχθηκε με την μειοψηφία των επτά του ΑΔΣ, προσπάθησε με λογική και επιχειρήματα, ακόμη και να αποτρέψει τον αιτούντα δικαστή, για να προστατέψει και το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης.
Εις μάτην...
Η ανώτατη δικαστής, η γνώμη της οποίας "μετράει" ιδιαίτερα, όχι μόνον εκ της θέσεως, που κατέχει, αλλά και επειδή έχει δοκιμασθεί σε πολύ δύσκολες υποθέσεις, είχε την άποψη ότι, ο προαχθείς, με οριακή πλειοψηφία, εφέτης, θα έπρεπε να περιμένει, γιά την προαγωγή του σε μεταγενέστερο στάδιο.
Στο 15μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που διχάστηκε στην περίπτωση Τζιμπλάκη, κυριάρχησε η άποψη των οκτώ της πλειοψηφίας, στην οποία υπερθμάτισε μία αντιπρόεδρος.
Η άποψη της πλειοψηφίας ήταν ότι, εφόσον, ο αιτών την προαγωγή του εφέτης, έχει εκτίσει την πειθαρχική ποινή των 30 ημερών μείον στο μισθό του, που του επεβλήθη με πρόστιμο ίσο με τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές του 30 ημερών, δεν υπάρχει λόγος, να μείνει εκτός προαγωγής. καθώς θα προηγηθούν - μέχρι την προαγωγή του, δεκάδες άλλοι συναδελφοί του.
Πληροφορίες από τα... άδυτα της διάσκεψης, υποστηρίζουν ότι, εκφράστηκε από μέλος της πλειοψηφίας ότι, ακόμη και ο... δολοφόνος εφόσον εκτίσει την ποινή του, μπορεί να αποφυλακιστεί!
Την υπόθεση της προαγωγής Τζιμπλάκη, με πλειοψηφία 8 - 7 είχε αποκαλύψει η τηλεοπτική "Δίκη στο Open", την προπερασμένη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου.
Ο δικαστής είχε τιμωρηθεί πειθαρχικά, καθώς κρίθηκε ότι, διέπραξε το πειθαρχικό παράπτωμα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, από αμέλεια και μάλιστα αυτή η πειθαρχική τιμωρία του, ήταν και ο λόγος, που είχε παραλειφθεί δύο φορές στις προαγωγές, την τελευταία φορά, το περασμενο καλοκαίρι, ακόμη και από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου είχε κρίνει ότι ο εφέτης που εισηγήθηκε το βούλευμα του Koriopolis έπρεπε να ζητήσει εξαίρεση από τη διαδικασία και πως αποσιώπησε τις φιλικές σχέσεις του με τον Αιμίλιο Κοτσώνη, συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Μάλιστα η 11σέλιδη απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου θεωρούσε αξιοπερίεργο και συγχρόνως επιβαρυντικό για τον κ. Τζιμπλάκη το γεγονός ότι, δεν εξέφρασε κανέναν ενδοιασμό ούτε ζήτησε την εξαίρεσή του, όταν κλήθηκε από την πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Ισιδώρα Πόγκα, η οποία του διάβασε ανώνυμο, πλην όμως άκρως επιβαρυντικό για την μεροληψία του σημείωμα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Τζιμπλάκης παραδέχτηκε ενώπιον της επιθεωρήτριας Ασπασίας Μαγιάκου ότι «είναι πολύ δύσκολο ένας φανατικός φίλαθλος να κρίνει αμερόληπτα και να καταδικάσει τον ιδιοκτήτη της ομάδας του και ότι δεν θα πρέπει, για τον λόγο αυτό, να αναλαμβάνει μια τέτοια υπόθεση».
Το συμβούλιο είχε αποφανθει ότι, «ο εγκαλούμενος δικαστικός λειτουργός αποσιωπώντας τους συντρέχοντες λόγους εξαίρεσης, προκάλεσε δικαιολογημένα την εντύπωση ότι η απαλλακτική του κρίση υπέρ του κ. Μαρινάκη ήταν μεροληπτική και έτσι έθεσε σε αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα και αμεροληψία του και κατ’ ακολουθίαν το κύρος του ως δικαστικού λειτουργού και το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης.