Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Ενας και άψογος μέσα στους 7!

Ποιός ανώτατος δικαστικός λειτουργός είπε "ΟΧΙ", στην προαγωγή του  εισηγητή του βουλεύματος του Koriopolis, εφέτη, Γιάννη Τζιμπλάκη, ο οποίος προήχθη από το Ανώτατο Δεκαπενταμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, σε πρόεδρο Εφετών, με οριακή πλειοψηφία (8-7) και παρά την αμετάκλητη πειθαρχική τιμωρία του, με πρόστιμο ίσο με τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές του 30 ημερών?

O ανώτατος δικαστικός λειτουργός, η γνώμη του οποίου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα,  τάχθηκε με την άποψη της οριακής μειοψηφίας των 7,  που αρνήθηκαν στον εφέτη Γιάννη Τζιμπλάκη την προαγωγή του, σε πρόεδρο Εφετών .

Την υπόθεση της ακραίας προαγωγής Τζιμπλάκη, με πλειοψηφία 8 - 7 είχε αποκαλύψει η τηλεοπτική "Δίκη στο Open", την περασμένη Δευτέρα.

 Ο δικαστής είχε τιμωρηθεί πειθαρχικά, καθώς κρίθηκε ότι, διέπραξε το πειθαρχικό παράπτωμα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, από αμέλεια και μάλιστα αυτή η πειθαρχική τιμωρία του, ήταν και ο λόγος, που είχε παραλειφθεί δύο φορές στις προαγωγές, την τελευταία φορά, το περασμενο καλοκαίρι, απο την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου είχε κρίνει ότι ο εφέτης που εισηγήθηκε το βούλευμα του Koriopolis έπρεπε να ζητήσει εξαίρεση από τη διαδικασία και πως αποσιώπησε τις φιλικές σχέσεις του με τον Αιμίλιο Κοτσώνη, συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη.

 Μάλιστα η 11σέλιδη απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου θεωρούσε αξιοπερίεργο και συγχρόνως επιβαρυντικό για τον κ. Τζιμπλάκη το γεγονός ότι, δεν εξέφρασε κανέναν ενδοιασμό ούτε ζήτησε την εξαίρεσή του, όταν κλήθηκε από την πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Ισιδώρα Πόγκα, η οποία του διάβασε ανώνυμο, πλην όμως άκρως επιβαρυντικό για την μεροληψία του σημείωμα.

 Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Τζιμπλάκης παραδέχτηκε ενώπιον της επιθεωρήτριας Ασπασίας Μαγιάκου ότι «είναι πολύ δύσκολο ένας φανατικός φίλαθλος να κρίνει αμερόληπτα και να καταδικάσει τον ιδιοκτήτη της ομάδας του και ότι δεν θα πρέπει, για τον λόγο αυτό, να αναλαμβάνει μια τέτοια υπόθεση».

 Το συμβούλιο είχε αποφανθει ότι, «ο εγκαλούμενος δικαστικός λειτουργός αποσιωπώντας τους συντρέχοντες λόγους εξαίρεσης, προκάλεσε δικαιολογημένα την εντύπωση ότι η απαλλακτική του κρίση υπέρ του κ. Μαρινάκη ήταν μεροληπτική και έτσι έθεσε σε αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα και αμεροληψία του και κατ’ ακολουθίαν το κύρος του ως δικαστικού λειτουργού και το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης.