Η ώρα της ευθύνης, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τους 102 νεκρούς, έρχεται σήμερα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου αναμένεται να συζητηθεί η πρώτη ομαδική αγωγή 24 θυμάτων της τραγωδίας του 2018, που διεκδικούν αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ διεκδικούν σε ομαδική προσφυγή τους 24 πολίτες, που έζησαν την τραγωδία το 2018, στην υπόθεση που εισάγεται στο Δικαστήριο.Η υπόθεση έφτασε στη Διοικητική Δικαιοσύνη, λίγες εβδομάδες μετά την άσκηση ακυρότητας από την Εισαγγελία Εφετών κατά του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου, που πρότεινε αναβάθμιση της κατηγορίας για στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στην ομαδική αγωγή τους, που αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, εικοσιτέσσερεις πυρόπληκτοι διεκδικούν αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, κάνοντας λόγο για σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές.
Στην αγωγή τους περιγράφουν το χρονικό του εγκλωβισμού τους και στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης.
Μεταξύ των εναγόντων βρίσκονται εγκαυματίες, συγγενείς θυμάτων και πυρόπληκτοι των οποίων οι οικίες υπέστησαν ολική καταστροφή ή σημαντικές φθορές.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής παρέλειψαν να φροντίσουν τη μεταστάθμευση των εναέριων μέσων, με αποτέλεσμα, δύο ελικόπτερα κατάσβεσης να μην μπορέσουν να απογειωθούν την κρίσιμη στιγμή από την Ελευσίνα, για να επιχειρήσουν άμεσα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.
Οι ενάγοντες αναφέρουν ότι, δεν έγινε εισήγηση για εκκένωση της περιοχής, ακόμη και μία ώρα μετά, παρότι στις 17.20 υπήρξε ενημέρωση από το μοναδικό ελικόπτερο που επιχειρούσε ότι «η πυρκαγιά κινείται ανατολικά και θα απειλήσει σπίτια».
Σε άλλο σημείο της αγωγής τους, όπου αναφέρονται στημ επιχείρηση διάσωση, κάνουν λόγο για εγκληματική παράλειψη των αρμοδίων, επισημαίνοντας ότι, δεν δόθηκε εντολή μετάβασης στην περιοχή των σωστικών λέμβων που διαθέτει η 1η ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα και ότι δεν ενεργοποιήθηκαν πυροσβεστικά πλοιάρια που βρίσκονταν στον Πειραιά, ώστε να συνδράμουν στη διάσωση των πυρόπληκτων που επί ώρες βρίσκονταν στη θάλασσα.
Παράλληλα επιρρίπτουν ευθύνες και στην αστυνομία για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκτροπή οχημάτων κατά την ημέρα της πυρκαγιάς, ενώ κατηγορούν και την Περιφέρεια, καθώς δεν μερίμνησε για τον προληπτικό καθαρισμό της βλάστησης και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, δεν προέβη σε ενέργειες ενημέρωσης των πολιτών και συγκάλεσε το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας πολύ καθυστερημένα, το οποίο συνεδρίασε αφού η φωτιά είχε πλέον σβήσει μόνη της φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα.
Παραλείψεις καταλογίζονται και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους δήμους της περιοχής.