Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Ημερίδα στον Πειραιά, για το θαλάσσιο περιβάλλον και επίκαιρα θέματα ναυτικού Δικαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Ο εξαίρετος δικηγόρος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Ιωάννης Θ. Ηρειώτης, ανέπτυξε το θέμα: «Ρύπανση του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και Ποινικές Ευθύνες».

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την εκδήλωση:








Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του «ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΥ, σε ατμόσφαιρα γιορτής, έγινε χτες η ημερίδα, με θέμα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ∆ΙΚΑΙΟΥ, που διοργάνωσαν ο ∆ικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, η Ελληνική Εταιρεία Ποινικού ∆ικαίου, η Ελληνική Ένωση Ναυτικού ∆ικαίου και η Ελληνική Ένωση Ναυτιλιακών ∆ικηγόρων.

Η εκδήλωση, στην οποία έδωσε το παρόν - μεταξύ άλλων - και ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης, πλαισιώθηκε από γνωστά πρόσωπα του δικαστικού, νομικού, ακαδημαικού και ναυτικού χώρου.

Εξαιρετικοί οι έξι ομιλητές, τις εντυπώσεις ωστόσο κέρδισε ο γνωστός δικηγόρος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Ιωάννης Θ. Ηρειώτης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ρύπανση του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και Ποινικές Ευθύνες».

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισµούς, που απηύθυναν οι:

- Ηλίας Κλάππας Πρόεδρος ∆ικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

- Ιωάννης Γιαννίδης Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού ∆ικαίου, Οµότιµος Καθηγητής Νοµικής Σχολής ΕΚΠΑ, ∆ικηγόρος

- Ιωάννης Μαρκιανός ∆ανιόλος Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ναυτικού ∆ικαίου, ∆ικηγόρος

- Γρηγόριος Τιµαγένης Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ναυτιλιακών ∆ικηγόρων, ∆ικηγόρος, ∆.Ν.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης Προεδρεύων και Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Ιωάννης Γιαννίδης, με πρώτο ομιλητή τον δικηγόρο Ιωάννη Ηρειώτη, που μίλησε γιά τη «Ρύπανση του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και τις Ποινικές Ευθύνες».

Γιά την ποινική αντιµετώπιση του ναυτικού ατυχήµατος», μίλησε ο ∆ικηγόρος Χρήστος Βρούστης, ενώ σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Πολυχρόνη Περιβολάρη, επίσης ∆ικηγόρου, Αντιπροέδρου ∆ικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, που μίλησε γιά τη «Μεταφόρτωση στην ανοικτή θάλασσα και τυχόν αξιόποινες πράξεις».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, που ξεκίνησε μετά από το διάλλειμα για καφέ Προεδρεύων και Συντονιστής ήταν ο Αρεοπαγίτης ε.τ., Πρόεδρος της Εταιρείας ∆ικαστικών Μελετών, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ναυτικού ∆ικαίου Ιωάννης Χαµηλοθώρης.

Οµιλητές ήταν ο γνωστός ∆ικηγόρος, ∆.Ν., Επισκέπτης Καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστηµίου Κύπρου Πολυχρόνης Τσιρίδης, που μίλησε για την "αρµοδιότητα των πειραϊκών ∆ικαστηρίων επί αδικηµάτων σχετιζόµενων µε ναυτικές διαφορές».

Τη σκυτάλη των ομιλητών πήρε ο Επίκουρος Καθηγητής Νοµικής Σχολής ΕΚΠΑ και ∆ικηγόρος Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε για τη «Νοµιµοποίηση ναυτιλιακών εταιρειών για την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας».

Τελευταίος μίλησε ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Εποπτεύων την Υποδιεύθυνση ∆ίωξης Ναρκωτικών της ∆ΑΑ, ∆ηµήτριος Γκύζης, με θέμα: «Εντοπισµός και παρακολούθηση πλοίου και µελών πληρώµατος για τη διακρίβωση εγκλήµατος».

Tην επιστηµονική επιµέλεια της εκδήλωσης είχε ο Επισκέπτης Καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστηµίου Κύπρου Πολυχρόνης Τσιρίδης και δικηγόρος Πολυχρόνης Τσιρίδης, ενώ την οργανωτική Επιµέλεια: Ισµήνη Α. Ζώρζου, Σύµβουλος ∆ΣΠ, ∆ικηγόρος.