Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους νέους Ποινικούς Κώδικες. Τη Δευτέρα στις 4 η συζήτηση στην Επιτροπή


Eν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από δικηγόρους, δικαστικούς και ακαδημαικούς κατέφτασε χτες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γιά τους νέους Ποινικούς Κώδικες, ενώ τη Δευτέρα στις 4 το μεσημέρι ξεκινάει στην αρμόδια Επιτροπή η συζήτηση του, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και του Υφυπουργού Γιάννη Μπούγα.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 137 άρθρα, εκ των οποίων τα 61 αφορούν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, τα 54 αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 16 φέρνουν αλλαγές στο πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα υπάρχει προσθήκη διατάξεων (που δεν υπήρχαν στη διαβούλευση), οι οποίες θεσπίζουν ειδικές ποινικές ευθύνες των Νομικών Προσώπων σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη.

Στο νομοσχέδιο επίσης προστέθηκαν διατάξεις, που δεν υπήρχαν στο αρχικό κείμενο και ενσωματώθηκαν μετά τη δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί τις προσεχείς ημέρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για επεξεργασία και εν συνεχεία στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει:

“Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιώντας τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, προχωρεί σε μείζονα μεταρρυθμιστική παρέμβαση, διπλής κατεύθυνσης:

Α) Αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει τη ζωτική ανάγκη ασφάλειας του πολίτη.

Β) Επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας.

Επίσης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα αυξημένου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η οικολογική καταστροφή μέσω των εμπρησμών, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία αλλά και η παραβατικότητα των ανηλίκων.

Τέλος το Σχέδιο Νόμου, ενισχύει τη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, διότι θεσπίζει ειδικές ποινικές ευθύνες των Νομικών Προσώπων σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη”.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής.


Διαβάστε το: