Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Το φρεάτιο και ο Μπιμπίλας


Γράφει ο δικηγόρος Πάνος Μπιτσαξής

•Άτυχος. Του έπεσε το κινητό μέσα στο φρεάτιο. Σε όποιον κι αν συνέβαινε θα πάθαινε κρίση πανικού. Κινητοποίησε τους πάντες και βρήκε την άκρη. Ηρέμησε και όλα κατ ευχήν.΄Έτσι μάθαμε μια ακόμα ιστορία. Την τεράστια δυσκολία μιας αληθινής διοικητικής μεταρρύθμισης.

•Ας αφήσουμε τη βουλευτική ιδιότητα που παρέκαμψε τις δυσχέρειες. Ένας πολίτης χρειάζεται μια απλή βοήθεια. Ουσιωδη για τη καθημερινότητα του. Η αστυνομία δεν είναι αρμόδια. Λογικό. Πάτε στη πυροσβεστικη. Δεν είμαστε αρμόδιοι. Μόνο αν είχε εγκλωβιστεί άνθρωπος. Λογικό. Πάρτε την ΕΥΔΑΠ. Ναι κύριε το φρεάτιο είναι δικό μας αλλά δεν μπορούμε γιατί η σιδεριά του φρεατίου ανήκει στο Δήμο. Πρέπει να έρθει ο Δήμος, να βγάλει τη σιδεριά και μετά εμείς να μπούμε στο φρεάτιο. Ναι αλλά ο Δήμος είναι κλειστός. Πάρτε τη Δευτέρα(ήταν Σάββατο).

•Αυτό η σιδεριά είναι του Δήμου και το φρεάτιο δικό μας είναι η προέκταση ,ο τρόπος οργάνωσης του ελληνικού κράτους. Εμείς για το παρτέρι ,για το δέντρο το υπουργείο Γεωργίας για το δρόμο είναι μικρός η μεγάλος; δεν ξέρω. Δεν ξέρετε και πως να σας βοηθήσουμε; για το μικρό είναι ο Δήμος ,για το μεγάλο η Περιφέρεια ,για τον πολύ μεγάλο το Υπουργείο Υποδομών.Θα πέσει το δέντρο; που βρίκεται σε άλσος; σε δρόμο, σε δασάκι δημοτικό η περιαστικό για να δούμε ποιος θα πάει. Α έπεσε ήδη; Στο δρόμο;θα έρθει η τροχαία.

•Γίνονται πράγματα. Αρκετά. Άλλοτε ουσίας κι άλλοτε φτιασιδώματα. Ο γενικός όμως τρόπος οργάνωσης είναι παρανοϊκός. Το γιατί είναι μεγάλη ιστορία. Συχνά τη κατάσταση σώνει η φιλοτιμία υπαλλήλων .Άλλοτε όμως πρέπει να λύσεις τον εκάστοτε γόρδιο δεσμό.

•Το δίδαγμα του ντοκυμαντέρ για τον Μ. Αλέξανδρο δεν ήταν ο ωραίος Ηφαιστίων ούτε η αιχμάλωτη ερωμένη Στατήρα.Ήταν άλλο. Οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται. Κόβονται δια της σπάθης. Την άλλη φορά ο μη γένοιτο κ. Μπιμπίλα έλα προς τα μας στη πλατεία Βικτωρίας. Θα βρούμε δυο μπρατσωμένους Πακιστανούς και μ΄ένα μεροκάματο θα βγάλουν τη σιδεριά, θα κατέβουν, θα βρουν το κινητό και θα στο δώσουν. Ουτε τηλέφωνα ούτε τίποτα. Στο πι και φι. Πρόσεξε μόνο να τηρήσουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, γάντια, μάσκες κλπ. Γιατί αν πάθουν τίποτα την πάτησες. Ουδείς θα ασχοληθεί σε ποιον ανήκει η σιδεριά και σε ποιον το φρεάτιο.