Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Θα ξαναδικαστεί ο Θεοφίλου, για τη ληστεία της Πάρου;

Θα ξαναδικαστεί ο Τάσος Θεοφίλου, για την υπόθεση της ληστείας στην Πάρο, εάν γίνει δεκτή η αναίρεση, που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, εναντίον της κατά πλειοψηφία αθώωσης του.
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει την αναίρεση του κ. Αγγελή, στις 11 Μαίου.
Εαν γίνει δεκτή,  "αναβιώνει" η πρωτόδικη ποινή της 25ετούς κάθειρξης, που είχε επιβληθεί στον κατηγορούμενο και θα πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή,  τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστεί ξανά η υπόθεση του από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων..
Ο Τάσος Θεοφίλου είχε συλληφθεί στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την ληστεία της Πάρου μετά από «τηλεφώνημα αγνώστου» . Η Αντιτρομοκρατική ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «είχε ταυτοποιηθεί DNA του» σε ένα καπέλο το οποίο, σύμφωνα με την υπεράσπιση, δεν περιλαμβανόταν καν στον κατάλογο των αντικειμένων που συλλέχθηκαν και φωτογραφήθηκαν στον τόπο του συμβάντος.
Το Α' Πενταμελές Εφετειο Κακουργημάτων της Αθήνας στις 7 Ιουλίου του 2017 τον είχε κηρύξει αθώο, μετά από 5 χρόνια έκτισης της 25ετους ποινής του.
Αμέσως μετά την αθωωτική ετυμηγορία οι  συνήγοροί του έκαναν λόγο για “θριαμβευτική νίκη μέσα σε μία γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν σκευωρίες.
Την είδηση για την άσκηση αναίρεσης  έκανε γνωστή ο ίδιος ο Τάσος Θεοφίλου, ο οποίος σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook  έγραψε ότι   ο αντιεισαγγελέας Ι. Αγγελής ήταν ο εποπτεύον αντιεισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μια ενέργεια με πολιτικά κίνητρα και κριτήρια που στόχο έχει να τρομοκρατήσει το αναρχικό και ευρύτερα το κοινωνικό κίνημα.

“Όσο κι αν η «αντιτρομοκρατική», και ο κύκλος των χειραγωγούμενων από αυτή εισαγγελέων, φαίνεται να έχουν αποκτήσει μια σχεδόν εμμονική προσήλωση στο πρόσωπό μου, η υπόθεσή μου παραμένει μια υπόθεση που δεν είναι καθόλου προσωπική. Είναι πολιτική και αφορά την κατασταλτική διαχείριση του αναρχικού χώρου, του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος και συνολικά της τάξης μας. Είναι πολιτική καθώς ανέδειξε κοινωνικά και έθεσε στη δημόσια κριτική όλες τις αιχμές της καταστολής, με πιο βασικές τον τρομονόμο, τη μεταφυσική χρήση του dna και την ποινικοποίηση προσωπικών και πολιτικών σχέσεων. Είναι πολιτική γιατί ανέδειξε τη δύναμη και την κοινωνική επιρροή του κινήματος. Γιατί απέδειξε ότι η «αντιτρομοκρατική» και οι χειραγωγούμενοι από αυτή δικαστικοί κύκλοι, παρότι ανεξέλεγκτοι, δεν είναι παντοδύναμοι”, αναφέρει στην ανάρτησή του ο Τάσος Θεοφίλου.