Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Βαγγέλης Γραμμένος: "Eγγυώμαι ότι,δεν θα γίνει Grexit, αλλιώς θα παραιτηθω"


Καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο Grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ  Βαγγέλης Γραμμένος. 
Μιλώντας απόψε στην πρώτη του εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην “Δίκη στον Σκάι”, διαβεβαίωσε ότι, η διοίκηση της ΕΠΟ θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποφευχθεί το Grexit, ενω τόνισε ότι, εαν συμβεί, θα παραιτηθεί.
Σε ερωτήσεις, που δέχτηκε από τον Κυριάκο Θωμαίδη και τους δημοσιογράφους Μαίρη Μπενέα και Γιώργο Μπούζο, γι
α το ενδεχόμενο Grexit είπε: «Αυτή η διοίκηση θα κάνει όσα πρέπει να κάνει και το Grexit που ενδεχομένως κάποιοι να το θέλουν, δεν θα συμβεί. Εγγυώμαι προσωπικά εγώ και οι συνεργάτες μου ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε θα το κάνουμε. Υπάρχουν κάποια πράγματα που η ΦΙΦΑ θεωρεί προαπαιτούμενα. Να θυμίσω όμως γιατί βρισκόμαστε υπό επιτήρηση; Γιατί μας έχουν βάλει προσωρινή διοίκηση; Το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου φάνηκε τώρα;»
Και συμπλήρωσε:
«Υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να μείνει κάποιος στη θέση του; Είναι μια υποθετική ερώτηση και δίνω μια υποθετική απάντηση»
Για τους αθλητικούς δικαστές, που επιλέγονται από την ΕΠΟ είπε: «Κανείς δεν θα παρέμβει στη δικαιοσύνη. Κανείς όμως. Υπάρχει ένας προβληματισμός εδώ. Πάω να επιλέξω έναν δικαστή: Με τι κριτήρια τον επιλέγω; Του καλού, του κακού; Και πώς το γνωρίζω; Όμως, επίσης, επειδή υπάρχει ικανός αριθμός να επιλέξεις, είναι ένα επιχείρημα. Αλλά είναι κακό να λέμε πως αυτός ο δικαστής είναι καλός ή κακός. Πρέπει να απολαμβάνουν όλοι την σιγουριά μας ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ελεγχόμενος και ελέγχων. Επιλέγεις έναν τακτικό δικαστή και δεν γίνεται να λες πως δεν είναι καλός
 «Διενεργείται μια πειθαρχική διαδικασία. Να μην το σεβαστούμε αυτό; Να μην σεβαστούμε την έρευνα; Τι θα πείτε αν αύριο ο κύριος Σκουτέρης απαλλαγεί από όλα;»
 «
Εσείς λέτε πως ο κ. Σκουτέρης περίμενε την αναχώρηση του πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη για να μη γίνουν επεισόδια. Και τι θέλετε να ακούσετε από εμένα; Δεν θα σχολιάσω καμία απόφαση. Από την καινούρια χρονιά, τέρμα οι αναβολές! Καμία ή έστω μία και αυτή για σπουδαίο λόγο. Θα τελειώσουμε με όλα αυτά. Τέλος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό και να έχουμε τρεις και τέσσερις αναβολές».
 «
Θίγετε ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό της χειραγώγησης των αγώνων. Φυσικά και υπάρχουν στημένα παιχνίδια. Υπάρχουν και παραυπάρχουν. Το θέμα είναι το νομικό σου πλαίσιο να δίνει τη δυνατότητα στον δικαστή να κάνει τη δουλειά του».
 «
Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως έκανα λάθος και για αυτό το λάθος απολογούμαι. Είναι αποκλειστικά δικό μου το λάθος και δεν φταίει κανένας άλλος από την Εκτελεστική Επιτροπή. Πίστευα πως με διάλογο θα μπορούσαμε να το είχαμε αποτρέψει. Πλέον, αυτό θα αλλάξει και θα υπάρχει παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας».
Ερωτώμενος ωστόσο αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που τελικά συμβεί, απάντησε ότι σε αυτό το υποθετικό ενδεχόμενο προφανώς και δεν θα μπορούσε να μείνει στη θέση του.
 
«Το ελληνικό ποδόσφαιρο κινείται γύρω από τη διαιτησία. Άποψη μου προσωπική είναι ότι κανείς δεν θέλει το VAR στο ποδόσφαιρο, γιατί είναι παιχνίδι των λαθών. Έχει τρομερές εναλλαγές συναισθημάτων και είναι πιθανό αυτό να μειωθεί. Ποιο είναι όμως το διακύβευμα; Ποιο είναι το ισοζύγιο; Είναι μια αναγκαιότητα το VAR. Θα υπάρχει κεντρικός έλεγχος, αλλά την τελική απόφαση θα την παίρνει ο διαιτητής του αγώνα. Ο διαιτητής ειδοποιείται για να δει στην οθόνη του ένα πιθανό σφάλμα. Κι από ‘κει και πέρα καλείται να αποφασίσει»«Όχι, δεν με έχει επηρεάσει καθόλου. Το αίσθημα που δοκίμασα τότε ήταν πίκρα και απογοήτευση. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να ανοίγεις έναν φάκελο και να βρίσκεις μια σφαίρα. Έχει κατατεθεί στις Αρχές και προφανώς προερχόταν από το ποδόσφαιρο. Δεν έχει αλλάξει όμως τη στάση μου και ούτε θα την αλλάξει. Είναι αλήθεια ότι είμαι αναγκασμένος να ζω υπό επιτήρηση ανθρώπων που με προστατεύουν»
Σε άλλο σημείο της κουβέντας δήλωσε ότι δεν έχει μετανιώσει, που αναμίχθεικε στη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου και σημείωσε:
 «Δεν έχω μετανιώσει καθόλου. Μπορεί να δυσκολεύει η ζωή σου, γιατί δεν έχεις τη δυνατότητα ελεύθερης κίνησης, όμως έχω βάλει έναν στόχο στη ζωή μου. Παρ’ όλες αυτές τις ανασχετικές ενέργειες που με φέρνουν στα όρια μου, το διακύβευμα του να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο είναι μεγαλύτερο για μένα». 
Ρωτήθηκε επίσης, γιατί δεν τοποθετήθηκε δημόσια μετά από τα γεγονότα στην Τούμπα και απάντησε:
 
«Δεν είμαι άνθρωπος που παίρνει αποφάσεις ή κάνει δηλώσεις εν βρασμώ ψυχής. Όλο αυτό το διάστημα μετά τον αγώνα σκέφτηκα και συζήτησα με τους συνεργάτες μου το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα. Ο κ. Σαββίδης έκανε μια ενέργεια που εννοείται ότι είναι καταδικαστέα. Είναι μια ενέργεια που έκανε τον γύρο του κόσμου και αυτό δημιουργεί απαξία. Δεν είναι όμως η μόνη που απειλεί το ελληνικό ποδόσφαιρο»Για το ενδεχόμενο Grexit είπε: «Αυτή η διοίκηση θα κάνει όσα πρέπει να κάνει και το Grexit που ενδεχομένως κάποιοι να το θέλουν, δεν θα συμβεί. Εγγυώμαι προσωπικά εγώ και οι συνεργάτες μου ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε θα το κάνουμε. Υπάρχουν κάποια πράγματα που η ΦΙΦΑ θεωρεί προαπαιτούμενα. Να θυμίσω όμως γιατί βρισκόμαστε υπό επιτήρηση; Γιατί μας έχουν βάλει προσωρινή διοίκηση; Το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου φάνηκε τώρα;»
Και συμπλήρωσε:
«Υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να μείνει κάποιος στη θέση του; Είναι μια υποθετική ερώτηση και δίνω μια υποθετική απάντηση»Eρωτηθείς, για το ότι, η Δικαιοσύνη διενεργεί προκαταρκτική εξέταση μετά από καταγγελίες ότι εξελέγη πρόεδρος με εξαγορά ψήφων είπε: «Είμαι στη διάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης για να κάνει αυτό που πρέπει και να φτάσουμε σε αποτέλεσμα. Ο Σαββίδης, ο Μελισσανίδης και αρχικά ο κ. Αλαφούζος πράγματι στήριξαν τη δική μου παράταξη. Άραγε απαγορεύεται όμως αυτό από τη στιγμή που και εκείνοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν; Όποιος έχει στοιχεία, θα τα καταθέσει στην προκαταρκτική εξέταση».
Επίσης δήλωσε αναρμόδιος να σχολιάσει τη διαιτησία στο ελληνικό πρωτάθλημα και σημείωσε ότι τα σχετικά ερωτήματα πρέπει να απευθυνθούν στον Μέλο Περέιρα.

Τόνισε ότι,
η πρόταση Βασιλειάδη για τη διεξαγωγή πρωταθλήματος αλά Ελβετία είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν είναι τόσο απλή η εφαρμογή της. 
Για τη συνεργασία με ανθρώπους, που έχουν κακουργηματικές διώξεις εναντίον τους, όπως ο Βασίλης Γκαγκάτσης είπε: «Αν αθωωθούν τελικά αυτοί οι άνθρωποι, τότε τι θα μου πείτε; Ότι καλώς συνεργαζόμουν μαζί τους; Από τη FIFA οι Μπλάτερ και Πλατινί έφυγαν από μια επιτροπή δεοντολογίας. Έχουμε αντίστοιχο πόρισμα από τη δική μας; Έκρινε αυτή η επιτροπή; Όχι. Ε, ας περιμένουμε λίγο και να μην τα ισοπεδώνουμε όλα»
Για το αν είναι νόμιμη η παρουσία του Βασίλη Γκαγκάτση στη Σούπερ Λίγκα:«Ειλικρινά δεν το γνωρίζω. Το έχω ακούσει κι εγώ, αλλά δεν το γνωρίζω. Είναι θέμα, αλλά πρέπει να το λύσει ο συνεταιρισμός». 
Για τη θέση του στο θέμα της κάρτας υγείας: «Όντως είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ασκήθηκε μια δίωξη και η ΕΠΟ παρίσταται ως πολιτική αγωγή. Εδώ όμως μου λέτε ότι δεν πήγαν οι μάρτυρες. Αν κάποιος είναι υπαίτιος για αδικήματα, εμείς τι θα πούμε, ότι όλα βαίνουν καλώς;» 
Για την πρόταση Βασιλειάδη περί διεξαγωγής του πρωταθλήματος αλά Ελβετία: «Έχει καλά στοιχεία η πρόταση του κ. Βασιλειάδη. Αν μειωθούν οι ομάδες, δημιουργούνται πιο ανταγωνιστικές συνθήκες. Δεν είναι όμως τόσο απλό. Πρέπει να δούμε πώς υποστηρίζεται όλο αυτό το εγχείρημα.
Αν μειώσουμε τις ομάδες, αυτόματα λύνεται το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου; Είναι όμως μια πρόταση προς τη σωστή κατεύθυνση. Όσο ένα προϊόν αποτιμάται χαμηλά, τόσο θα κινδυνεύει και το οικοδόμημα που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο. Σήμερα χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο πόσες ομάδες, πλην 2-3, μπορούν να αντέξουν;»
 
Για το γεγονός ότι σε δύσκολα παιχνίδια ορίζονται διαιτητές και βοηθοί που δεν είναι διεθνείς: «Το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στον Περέιρα. Από τη στιγμή που η διαιτησία είναι υπό την επιτήρηση της FIFA, εγώ δεν θα παρέμβω στο έργο του. Η ΕΠΟ αυτό που μπορεί να κάνει είναι να προχωρήσει το σχέδιο για ανάπτυξη της διαιτησίας. Το πώς μου φαίνεται όμως ένας διαιτητής και ένας βοηθός, δεν θα μπω σε αυτό το τριπάκι, γιατί δεν είναι ο ρόλος μου. Δώστε χρόνο στην ΚΕΔ να ξαναφτιάξει τη διαιτησία».