Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Γιά εμπλοκή δύο υπουργών της ΝΔ στην Κάρτα Υγείας μίλησε ο Γκαγκάτσης

Μάχη... επικράτησης στη δίκη γιά την κάρτα υγείας της ΕΠΟ, από τον πρώην πρόεδρο της Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος στην απολογία του ενέπλεξε δύο πρώην υπουργούς της  ΝΔ στην προσπάθεια του, να αποσείσει από πάνω του το βάρος των κατηγοριών, για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο χώρο του ποδοσφαίρου, που κόστισε 30 εκατομμύρια ευρω στην Ομοσπονδία.
Ο κ. Γκαγκάτσης, που κατηγορείται με 21 ακόμη παράγοντες της ΕΠΟ, για κακουργηματική απιστία, απολογούμενος στο Τριμελές Εφετειο Κακουργημάτων της Αθηνας, είπε γιά  τον Ευρωπαίο επίτροπο και πρώην υπουργό Υγειας Δημήτρη Αβραμόπουλος ότι, " ενώ συμφώνησε με τον πρώην αναπληρωτή προεδρο της ΕΠΟ Γ. Οικονομίδη, ο οποίος εμπνεύστηκε το πρόγραμμα, τελικα ουδέποτε το ενέκρινε".
Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, κατηγορώντας τον ότι, υπονόμευσε την προσπάθεια της ΕΠΟ να υλοποίησει το πρόγραμμα της κάρτας Υγείας.
Στην απολογία του ο κ. Γκαγκάτσης είπε μεταξύ άλλων ότι, μέχρι το 2008, που ήταν πρόεδρος ο ίδιος, δεν υπήρξε καμμία ζημιά στην ΕΠΟ.
"Μεχρι το 2008 δεν υπήρξε καμμία ζημιά, τόνισε και συνέχισε: "Η διοίκηση μου εδωσε 1.200.000  ευρω και η ΕΠΟ ωφελήθηκε 3 εκατομύρια ευρω απο τα μηχανήματα, 1.200.000 απο το λογισμικό και 500.000 απο τη λειτουργία του προγράμματος. Απο τότε που ανέλαβα, ο προυπολογισμός της ΕΠΟ αυξήθηκε κατα 25%. Εργαστηκα για την αύξηση της περιουσίας της ΕΠΟ και οχι για τη μειωσή της", τόνισε.
Σε αλλο σημείο της απολογίας του ο κ. Γκαγκάτσης υποστήριξε ότι,, η καρτα υγείας ήταν πάγιο αίτημα στο χωρο του ποδοσφαίρου.
Και συμπλήρωσε:
“Τα πρώτα χρόνια απο το 2002 ψάχναμε τροπο να φτιάξουμε σύστημα υγείας γιά τους ποδοσφαιριστές και προχώρησαμε τελικά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τον Ιούνιο του 2005>
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ υποστήριξε ότι, για όλα ήταν ενήμερη η Γενική Συνέλευση, η οποία και αποφάσισε:
“Πήγαμε την απόφαση του ΔΣ στη γενική συνέλευση και εξηγήσαμε ακριβώς τι συμβαίνει. Και η Γενική Συνέλευση μας εδωσε την εντολή να προχωρήσουμε. Σε εκτέλεση απόφασης της γενικής συνέλευσης προχώρησαμε στη συμβαση για την καρτα υγείας.. Όλες οι καταβολές και ολη η διαχείριση της κάρτας υγείας αναλύθηκε σε όλες τις γενικές συνελεύσεις. Είχαμε την ομόφωνη  έγκριση ακομη και της αντιπολίτευσης. Καμμία ένωση δεν έφερε αντίρρηση, οχι μόνον όσο ήμουνα εγω πρόεδρος αλλά και μετέπειτα".
Πρόεδρος: Ποια ηταν η στάση της πολιτικής ηγεσίας;
Κατηγορούμενος:Αποδείχτηκε οτι, ο τοτε υπουργος Υγειας Αθανάσιος Γιαννοπουλος, ηταν ενήμερος για το όλο εγχείρημα και εμείς θα το εντάσσαμε στο πρόγραμμα του υπουργείου Υγειας. Αυτος ηταν ο λόγος, που προγραμματίστηκε η συνέντευξη Τυπου.
Πρόεδρος:Ο κ. Αβραμόπουλος;
Κατηγορουμενος:Ο Αβραμόπουλος ως υπουργος Υγείας τοτε, το υιοθετησε το πρόγραμμα και μάλιστα ηθελε σε βάθος χρόνου, να το επεκτείνει σε ολα τα ομαδικά αθλήματα μεχρι και στα ΚΑΠΗ ηθελε να το βάλει.Το Σεπτέμβριο του 2006 μας ζητησε να παρουσιάσουμε μαζι το πρόγραμμα σε συνέντευξη Τυπου. Κλεισαμε το ξενοδοχείο, στειλαμε προσκληςεις και λίγο πριν την ημέρα της συνέντευξης Τυπου μας τηλεφωνησαν και μας ειπαν θα ματαιωθεί.

Πρόεδρος: Γιατι δεν εγινε η συνέντευξη;
Κατηγορούμενος:Το καλοκαίρι του 2006 είχε κορυφωθεί η κόντρα μας με το υπουργείο αθλητισμού. Τοτε μας πέταξαν εξω απο τη ΦΙΦΑ. Και παρενέβη ο τοτε υφυπουργός Αθλητισμου Γιωργος Ορφανός, ο οποίος έφτασε μεχρι το γραφείο του πρωθυπουργού, για να μην γίνει η συνέντευξη. Με τον Ορφανό τοτε η κόντρα της ΕΠΟ ειχε κορυφωθεί. Και ειχε παρέμβει και η ΦΙΦΑ για παρεμβάσεις του Ορφανού στο αυτοδιοίκητο.
Η ματαίωση της συνέντευξης δεν ειχε καμμία σχεση με την έλλειψη άδειας για την υλοποίηση του έργου.Η μη έκδοση άδειας οφειλόταν σε υπονόμευση».
Και συμπλήρωσε:
“Θα ήμουνα ηλίθιος, εαν μου ειχε γνωστοποιηθεί οτι, δεν θα λειτουργήσει το πρόγραμμα και εγω θα το υλοποιούσα με προμήθεια των μηχανημάτων.
Ο Γιαννης Οικονομιδης ως γιατρός και αντιπρόεδρος ειχε πάει σε ολους τους υπουργούς και όλοι του έλεγαν να προχωρήσει. Είχαμε διαβεβαιώσεις».
Πρόεδρος: Και γιατι δεν προχώρησε;
Κατηγορούμενος: Στις αρχες του 2008 πήραμε δέσμευση οτι, θα τελείωνε το θεμα. Τοτε ειχε αποχωρήσει και ο Ορφανός που μας υπονόμευε. Πίστευε οτι, θα του φάω τη βουλευτικη έδρα στη Θεσσαλονίκη. Περιμέναμε τον ανασχηματισμό. Οταν κάναμε τη συμβαση δεν περίμεναμε τέτοια ζημιά.
Πρόεδρος: Γνωρίζατε την οικονομική κατάσταση της εταιρείας; 
Κατηγορούμενος: Οχι. Μοναδικό μας μέλημα ηταν πως θα καταστήσουμε την ΕΠΟ οικονομικά αυτάρκη. Το πρόγραμμα της κάρτας υγείας κατα τη διάρκεια της θητείας μου λειτούργησε. Ηταν ενα εγχείρημα που θα έσωζε τις ζωές και λειτούργησε. Μετα αποχώρησα. Για τη συνέχεια να μιλήσουν οι επόμενοι.
Εισαγγελέας:.Όλο το εγχείρημα ήταν πολυ δύσκολο. Πως δεν το σταματήσατε;
Κατηγορούμενος:Ηταν δύσκολο αλλά οι 50 απο τις 54 ενώσεις το τήρησαν. Απο την ημέρα, που σταμάτησα δεν μπορω  να ξέρω. Ο νόμος 2725, στο άρθρο 33 μας έδινε δυνατότητα να προχωρήσουμε.
Η δίκη  θα συνεχιστεί στις 30 Μαίου, με τις απολογίες άλλων κατηγορουμένων.
�ί στις 30 Μαίου, με τις απολογίες άλλων κατηγορουμένων.