Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Το... παιχνίδι της μίζας για τα υποβρύχια


Το... παιχνίδι της μίζας περιέγραψε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κ. Παντελάκη, δεύτερη μέρα της αγόρευσης της στην υπόθεση του σκανδάλου των υποβρυχίων. Η εισαγγελέας ήταν καταπέλτης, για έξι ακόμη από τους 32 κατηγορούμενους, για τους οποίουςπρότεινε ενοχή, λέγοντας ότι: “Επαιρναν μίζες και προχωρούσαν σε ενέργειες, που είχαν αποτέλεσμα να αποκλειστούν οι προσφορές άλλων εταιρειών”.
Ηδη η εισαγγελέας έχει προτείνει ενοχή για 12 και απαλλαγή για 2 εκ των 32 κατηγορουμένων, ενω εκκρεμεί η πρόταση της για τους υπολοιπους 18 κατηγορούμενους.
Αναφερόμενη στην σύμβαση για τα υποβρύχια, η κ. Παντελάκη είπε μεταξύ άλλων ότι, “υπογράφηκε στις 3-8-2000 η σύμβαση για την προμήθεια των συστημάτων Στίγκερ μεταξύ του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμων κατηγορούμενου Αντώνη Κάντα και της εταιρείας STN ATLAS, η οποία εκπροσωπείτο από τον κατηγορούμενο Παναγιώτη Ευσταθίου, σύμβουλο της γερμανικής εταιρίαςATLAS”.
Η κ. Παντελάκη αναφερθηκε στη σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων,ποσού 160 εκατομμυρίων ευρω περίπου, η οποία υπογράφτηκε στις 26-4-2000, αντί περίπου 32
εκατομμυρίων, μεταξύ της εταιρείας EBO (υποκατασκευαστής) και της STN ATLAS και ζήτησε:

-Nα κυρηχθεί ένοχος για παθητική δωροδοκία ιδιαιτέρως
μεγάλης αξίας και νομιμοποίηση κατ’ εξακολούθηση αλλά όχι κατ’ επάγγελμα ο αντισυνταγματάρχης της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΕΘΑ Βασίλειος Δημητριάδης, ο οποίος συμμετείχε στην
αξιολόγηση προσφορών, για τα Α/Ω και του συγκεκριμένου προγράμματος.
Η εισαγγελεας έκρινε ότι ο κατηγορούμενος “προέβη σε πολλές
ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί ο αποκλεισμός άλλων εταιρειών πέρα από την ATLAS”.
Επίσης ότι, δόθηκε υψηλότερη βαθμολογία στην συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία επελέγη για την προμήθεια, που κατοχυρώθηκε σε αυτήν.
Το ποσό που ο ίδιος φέρεται ότι έλαβε ήταν 250.000
ευρώ.
Στην πρόταση της η κ. Παντελάκη δέχτηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, αλλα όχι της έμπρακτης μετάνοιας και το δικαιολόγησε λέγοντας ότι:
Ο Δημητριάδης δεν αποδέχθηκε ότι τα
χρήματα προήλθαν από άδικη δραστηριότητα, η εισαγγελέας δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι επεστράφησαν από τον ίδιο τα χρήματα, αλλά από τον Ευσταθίου, και γι’ αυτό δεν προτείνει την αναγνώριση του ελαφρυντικού της έμπρακτης μετάνοιας”.


Για τον πρωην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Κωνσταντίνο Παναγιωτακη,η πρόταση της εισαγγελέα ήταν ένα δριμύ κατηγορώ, καθώς τόνισε οτι: “Ο κατηγορούμενος τέλεσε τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας ιδιαιτέρως
μεγάλης αξίας και νομιμοποίηση εσόδων κατ’ εξακολούθηση, αλλά όχι κατ’ επάγγελμα. Έκανε την εισήγηση κατακύρωσης της προμήθειας του συστήματος, ενω από την ακροαματική διαδικασία και από τηνκατάθεση και το πόρισμα Βλάχου προέκυψε, κίνηση χρημάτων από τους λογαριασμούς των κατηγορουμένων Ευσταθίου σε λογαριασμούς του κατηγορούμενου Παναγιωτάκη, αλλά και το ότι ο ίδιος είχε συστήσει εξωχώρια εταιρεία.
Η εισαγγελέας πρότεινε να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό προτέρου εντίμου βίου”.


Ως προς τον κατηγορούμενο Ευαγγελο Παππά, αντισυνταγματάρχη του ΓΕΣη εισαγγελεας πρότεινε να κηρυχθεί αθώος.
Είπε:
Ήταν αρχισυνταγματάρχης πυροβολικού και συμμετείχε στην επιτροπήαξιολόγησης προσφορών και συστημάτων. Προχώρησε σε ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα να
αποκλειστούν οι προσφορές άλλων εταιρειών. Έτσι, έγινε εφικτή η επιλογή της εν λόγω εταιρείας
για την προμήθεια. Προσκόμισε στοιχεία ότι, είχε σχέση υπαλληλική με τον Ευσταθίου.
Εργάστηκε κατά το χρονικό διάστημα 2001 – 2007, για λογαριασμό της εταιρείας του. Στο ακροατήριο ανέπτυξε το κατά πόσο το σύστημα αυτό πλεονεκτούσε σε σχέση με άλλα και γι’
αυτό το αξιολόγησε έτσι και προχώρησε στην υπογραφή, για να επιλεγεί ένα σύστημα ωφέλιμο.
Έχω αμφιβολίες για την ενοχή του και το δικαστήριο πρέπει να τον κηρύξει αθώο”.
Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος έχει στραφει δικαστικά εις βάρος του συγκατηγορουμένου του Ευσταθίου.


Για τον κατηγορούμενο Ελευθέριο Ψευδοοικονόμου, συνταγματαρχη ΓΕΣ, η κ. Παντελάκη τόνισε:
Ήταν συνταγματάρχης στη ΓΔΕ. Συμμετείχε στην επιτροπή
αξιολόγησης προσφορών και στην υποεπιτροπή για την τεχνική αξιολόγηση συστημάτων Στίγκερ.
Προέβη σε ενέργειες στο πλαίσιο της ιδιότητάς του που είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν προσφορές άλλων εταιρειών και έτσι, κατέστη εφικτή η επιλογή του συστήματος για την εν λόγω προμήθεια. Κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων μόνο. Δεν έχω πειστεί από τους ισχυρισμούς του. Δεν προσκόμισε στοιχεία για να αιτιολογήσει την προέλευση των χρημάτων. Πρέπει να κηρυχθεί ένοχος όχι για κατ’ επάγγελμα τέλεση της πράξεως, αλλά κατ’ εξακολούθηση”.


Για τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΕΒΟ Παύλο Νικολαιδη η πρόταση της εισαγγελέα ηταν επίσης καταδικαστική, καθώς τόνισε: “Ήταν αντιπρόεδρος ΔΣ της ΕΒΟ. Συνυπέγραψε το πρακτικό της
εταιρείας που αφορά την σύμβαση με την STN ATLAS. Με την ενέργειά του αυτή,ενεργοποιήθηκε η κύρια σύμβαση. Δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς του βάσει της εκθέσεως Βλάχου. Τέλεσε όμως την πράξη για την οποία κατηγορείται. Η άμεση σχέση του με τους Πιντέλα και Σκάρλα και η μεταξύ τους μεταφορά χρηματικών ποσών, ήταν για να βοηθηθεί ο Νικολαϊδης. Από τη σχέση αυτών των τριών φάινεται ότι, ο Νικολαΐδης ήταν ο ιθύνων νους και σε αυτόν οδηγούντο τα χρήματα αυτά. Πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για παθητική δωροδοκία ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και νομιμοποίηση κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα”.


Γιά τον κατηγορούμενο Γιώργο Πιντέλα, στέλεχος των Ελληνικών Αμυντικων Συστημάτων, η κ. Παντελάκη τόνισε: “Κατηγορείται για νομιμοποίηση από κοινού με τον Σκάρλα. Ο Πιντέλας ήταν δικαιούχος λογαριασμών στην τράπεζα Paribas, διαχειριζόταν τους λογαριασμούς που ανήκαν στον Σκάρλα. Το πόρισμα του Βλάχου και η κατάθεσή του, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί.
Πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων στην παθητική δωροδοκία του Νικολαΐδη κατ’ εξακολούθηση και όχι κατ’ επάγγελμα”.
Για τον κατηγορούμενο Γιώργο Σκάρλα, υπάλληλο της ΕΒΟ με προϊστάμενο το Νικολαΐδη, η εισαγγελέας είπε ότι, “τον βαρύνει νομιμοποίηση εσόδων από κοινού με τον Πιντέλα, καθώς τον λογαριασμό του φέρεται ότι διαχειριζόταν ο Πιντέλας. Τον βαρύνει νομιμοποίηση εσόδων από κοινού με Πιντέλα κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Τέλεσε τα αδικήματα αυτά. Τέλεσε
νομιμοποίηση από παθητικήνομιμοποίηση από παθητική δωροδοκία του Νικολαΐδη κατ’ εξακολούθηση αλλά όχι κατ’
επάγγελμα΄΄.