Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Εισαγγελέας:"Αυτοί είναι ένοχοι για το μίνι παραδικαστικό"

Την ενοχή του πρώην βουλευτή  και δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου, του προέδρου εφετών Γιάννη Ευσταθίου, καθώς και του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη ζήτησε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Νίκος Δεγαίτης, σχετικά με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση, που ισχυριζόταν, πως  ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν.
 Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του δικαστή και του δικηγόρου για δωροδοκία η οποία φέρεται να ανήλθε στο ποσό των 600.000 ευρώ.
Στην αγόρευση του για την υποθεση, που ξεκίνησε απο την δικη του γνωστού παραδικαστικού κυκλωματος,
  ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωωση του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση επισημαίνοντας ότι, "κακώς παραπέμφθηκε σε δίκη, επειδή η πραξη του ηταν αποτελεσμα φοβου, για να μην καταδικαστει απο τον αδίστακτο δικαστικο λειτουργο".
 
Ο εισαγγελέας πρότεινε επίσης να κριθεί ένοχος και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, καθώς φέρεται να μεσολάβησε στην δωροδοκία του προέδρου εφετών από τον επιχειρηματία, ενω ζήτησε την απαλλαγή του αρχιμανδρίτη, για το αδίκημα της πλημμεληματικής δωροδοκίας, λόγω παραγραφής.
 Με το ίδιο σκεπτικό ο εισαγγελεας εισήγηθηκε την απαλλαγή λόγω παραγραφής του δικηγόρου Πέτρου Λεωτσάκου και του ιερέα Διονυσίου Ζήκου.Αντίθετα, ζήτησε την ενοχή του Σταύρου Γεωργιτσογιαννάκου για διαμεσολάβηση σε ενεργητική δωροδοκία δικαστή άνω των 120.000 ευρώ.
Ο κ. Δεγαίτης ζήτησε να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ντάλτας ενώ επιπλέον ζήτησε και την απαλλαγή του εφέτη Αθανάσιου Μουστάκα, ενω παράλληλα πρότεινε να απαλλαγούν από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όσοι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί για αυτό το αδίκημα στο ακροατήριο.
Οι καταγγελίες του επιχειρηματία αφορουσαν δικαστήριο του 2010, με κατηγορούμενους τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο και πρόεδρο του Δικαστηρίου τον Γιάννη Ευσταθίου. Τότε ο Γιάννης Μπολέτσης είχε καταγγείλει πως ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν.αγγελέας πρότεινε την ενοχή του δικαστή και του δικηγόρου για δωροδοκία η οποία φέρεται να ανήλθε στο ποσό των 600.000 ευρώ.

Η