Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Μένανδρος, για Αυγενάκη: "Νόμος πονηρός ανομίαν παρεισφέρει".



Ο Αστικός Κώδικας αναφέρει: «Ο νόμος ορίζει περί του μέλλοντος και δεν έχει αναδρομική ισχύ».
Αλλά και το Σύνταγμα, που είναι ο υπέρτατος νόμος, θεσπίζει τη διάκριση των εξουσιών και καθορίζει ότι, η δικαστική εξουσία φροντίζει, για τα παρελθόντα, ενώ η νομοθετική εξουσία ασχολείται με τα μέλλοντα.
Εξάλλου και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι θεωρούσαν ότι, η αναδρομικότητα των νόμων είναι απαράδεκτη. Συγκεκριμένα, ο Δημοσθένης αναφέρει: «Δει τον νομοθετούντα περί των μελλόντων έσεσθαι νομοθετείν… το δε, περί γεγονότων πραγμάτων νόμους γράφειν, ου νομοθετείν έστιν».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τα αγνοεί?
Γιατί, πως αλλιώς εξηγείται ότι, κατέθεσε τροπολογία με αναδρομική ισχύ στις 19/3 σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει τα εξής: «Το άρθρο 3 του ν. 2725/1999 (ΑΊ2Ό κατισχύει κάθε διαφορετικής ρύθμισης που περιέχεται σε καταστατικό αθλητικού σωματείου, αθλητικής ένωσης ομοσπονδίας. Η παρούσα ισχύει από τη 18η/9/2020, ημέρα έναρξης ισχύος του ν. 4726/2020".
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, τα κωλύματα, που προβλέπει το καταστατικό της ΕΠΟ, αλλά και στα καταστατικά όλων των αθλητικών ομοσπονδιών, δεν ισχύουν έναντι του νόμου.
Το είπε 2.500 χρόνια πριν ο αρχαίος έλληνας ποιητής Μένανδρος, για τύπους σαν τον Αυγενάκη:

"Νόμος πονηρός ανομίαν παρεισφέρει".