Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Tι είπε η Εισαγγελέας ΕΥΠ στον Εισαγγελέα ΑΠ, για τις υποκλοπές


Τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, που διενεργεί έρευνα, γιά τη διαρροή στοιχείων, γιά τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εποπτεύουσα την ΕΥΠ Εισαγγελέας, υποστήριξε ότι, οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες, καθώς οι σχετικές διατάξεις, που άνοιξαν το δρόμο, για να πραγματοποιηθούν υποκλοπές στα τηλέφωνα Ανδρουλάκη - Κουκάκη, είχαν την υπογραφή της, αλλά δεν είχαν καμμία σχέση με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Bάσει των ίδιων πληροφοριών, η κ. Βλάχου φέρεται ότι, επικαλέστηκε το νόμο 3649/2008, για τη λειτουργία της ΕΥΠ, που ορίζει ότι, η Υπηρεσία «μπορεί να συλλέγει πληροφορίες, τηρουμένων και των διατάξεων του ν. 3115/2003, όπως κάθε φορά ισχύει, για ζητήματα εθνικής ασφαλείας με διείσδυση, ύστερα από εντολή του Διοικητή της Ε.Υ.Π. και έγκριση του ασκούντος την εποπτεία εισαγγελέα».

Με απλά λόγια, η Εισαγγελέας φέρεται ότι, ενημέρωσε τον κ. Ντογιάκο ότι, ο (μέχρι πρότινος) Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων έδωσε την εντολή για την παρακολούθηση των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη, γιά λόγους εθνικής ασφάλειας και εκείνη την υπέγραψε, για να έχει το περίβλημα της νομιμότητας, χωρίς να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την "ΑΥΓΗ", https://www.avgi.gr/politiki/421630_o-kombikos-rolos-tis-eisaggelea-tis-eyp-basilikis-blahoy-poy-ypografei-tis
"επί των ημερών της Βασιλικής Βλάχου στην ΕΥΠ, ο αριθμός των διατάξεων για παρακολουθήσεις σημείωσε τεράστια αύξηση.

Οι ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων της ΑΔΑΕ δείχνουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, πως επί ΝΔ έχει εκτοξευθεί ο αριθμός των πολιτών που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.
Χαρακτηριστικά το 2021 εκδόθηκαν 15.475 εισαγγελικές διατάξεις για άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας. Το 2020 είχαν εκδοθεί 13.751 και το 2019 11.680 διατάξεις. Η εφημερίδα «Το Βήμα» μάλιστα ανέφερε σε δημοσίευμά της τον περασμένο Μάιο, πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά το 2021 αυξήθηκαν οι κρατικές παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ κατά 13% σε σχέση με το 2020 και κατά 33% σε σχέση με το 2019.

Κομβικό στοιχείο στα παραπάνω αποτελεί το γεγονός πως η κάθε εισαγγελική διάταξη μπορεί να αφορά πάνω από έναν αριθμό τηλεφώνου. Το πλήθος δηλαδή των παρακολουθούμενων τηλεφωνικών αριθμών είναι πολύ μεγαλύτερος από τον καταγεγραμμένο.
Πέρα από την έγκριση για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη αυξήθηκαν υπέρμετρα οι άδειες για «νόμιμες επισυνδέσεις» από την ΕΥΠ την τελευταία τριετία.

Ένα από τα πράγματα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου αναφορικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι ο ρόλος και οι αποφάσεις της εποπτεύουσας εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου.


Η Εισαγγελέας Εφετών, όπως αποκαλύπτεται, είχε βάλει την υπογραφή της για το νόμιμο σκέλος των παρακολουθήσεων, κατόπιν σχετικής παραγγελίας της ΕΥΠ, για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη την περίοδο που ερευνούσε οικονομικά σκάνδαλα, καθώς και για τον τότε ευρωβουλευτή και μετέπειτα πολιτικό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Επί της ουσίας, η Βασιλική Βλάχου επισφράγισε νομικά την παρακολούθηση των Κουκάκη και Ανδρουλάκη από την πρωθυπουργική - από το 2019 - ΕΥΠ, πέραν από την παράνομη παρακολούθηση τους με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι επί ημερών Κοντολέοντος - Βλάχου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΔΑΕ, έχει σημειωθεί πρωτοφανής έκρηξη του αριθμού των νόμιμων παρακολουθήσεων, συνακροάσεων δηλαδή στις οποίες η αρμόδια εποπτεύουσα Εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου έχει βάλει την υπογραφή της.

Συγκεκριμένα, οι νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ έχουν αυξηθεί 33% το 2021 σε σχέση με το 2019, με πολλούς να κάνουν πλέον λόγο για «φάμπρικα» παρακολουθήσεων, αφήνοντας υπονοούμενα πως πολλές μπορεί να γίνονται για λόγους άσχετους με την εθνική ασφάλεια. Το 2021 εκδόθηκαν 15.475 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφαλείας» έναντι 13.751 το 2020 και έναντι 11.680 αιτημάτων το 2019!

Στην έκθεση της ΑΑΔΕ μεταξύ άλλων τονίζεται πως «οι αριθμοί που αναφέρονται αφορούν το πλήθος των διατάξεων που εκδίδονται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και κοινοποιούνται στην ΑΑΔΕ και όχι τον αριθμό των συνδέσεων/ατόμων για τα οποία διατάσσεται η άρση του απορρήτου».

Γεγονός που σημαίνει ότι οι σύνδεσμοι/άτομα είναι αρκετά πολλαπλάσιοι, με το ζητούμενο να είναι πώς καθορίζεται ο όρος «εθνική ασφάλεια» και αν μέσω αυτού γίνονται παράτυπες παρακολουθήσεις.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως η έκθεση της ΑΑΔΕ εκφράζει τις ανησυχίες της για το θέμα, καθώς σημειώνει και τα εξής: «Ειδικότερα, η παράλειψη αιτιολογίας αποκλείει τον δικαστικό έλεγχο ως προς την τήρηση των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας και της αρχής της αναλογικότητας-γεγονός που θέτει αυτοτελή ζητήματα σε σχέση με τις αρχές και τα minima του κράτους δικαίου».