Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Το παράδοξο στη σύνθεση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου!


Μέλη της σύνθεσης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, που θα δικάσει τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, είναι και οι πέντε νέες Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, που προήχθησαν χτες, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αντίθετα, αν και αρχαιότερη, δεν προήχθη σε Αντιπρόεδρο ΑΠ η Αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, που θα προεδρεύσει στη δίκη Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη.

Θα έχουμε δηλαδή το παράδοξο, η Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, να είναι βαθμολογικά κατώτερη ως Αρεοπαγίτης και τα μέλη του, βαθμολογικά ανώτεροι ως Αντιπρόεδροι ΑΠ!

Γιά την ιστορία, εικοσιένα Ανώτατοι Δικαστικοί λειτουργοί θα αποτελέσουν την έδρα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, που θα δικάσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

 Από αυτούς, οι δεκατρείς αποτελούν τα τακτικά μέλη του ΑΕΔ και έξι τα αναπληρωματικά, ενώ δύο ακόμη είναι η τακτική και η αναπληρωματική εισαγγελέας.

Τα μέλη, που κληρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο είναι 7 τακτικά και 3 αναπληρωματικά μέλη και είναι:
Τακτικά μέλη

1. Βασιλική Ηλιοπούλου


2. Μυρσίνη Παπαχίου

3. Μαρία Μουλιανιτάκη

4. Ανθή Γκάμαρη

5. Μαριάνθη Παγουτέλη

6. Ζαμπέτα Στράτα

7. Ελένη Φραγκάκη

Αναπληρωματικά μέλη

1. Αικατερίνη Κρυσταλλίδου

2. Μαρία Κουβίδου

3. Γεώργιος Κόκκορης

Tα μέλη, που κληρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (6 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη) είναι τα παρακάτω:

Τακτικά μέλη

1. Βασίλειος Αραβαντινός

2. Νικόλαος Σκαρβέλης

3. Σοφία Βιτάλη

4. Βαρβάρα Ραφτοπούλου

5. Όλγα Ζύγουρα

6. Ρωξάνη Γιαννουλάτου

Αναπληρωματικά μέλη

1. Παναγιώτης Τσούκας

2. Χρήστος Λιάκουρας

3. Άννα Καλογεροπούλου

Kαθήκοντα τακτικής Εισαγγελέα του ΑΕΔ θα ασκεί η Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή.

Αναπληρώτρια Εισαγγελέας θα είναι η Αριστέα Θεοδόση.
Για ποιες πράξεις παραπέμπονται

Με βάση το βούλευμα του Αρείου Πάγου, που έκρινε ότι, δεν υπάρχει σκευωρία Νοvartis, καθώς κατέρρευσαν οι σχετικές κατηγορίες, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπονται, γιά άλλες πράξεις.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα δικαστεί για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της πλημμελληματικής παράβασης καθήκοντος, ενω η Ελένη Τουλουπάκη, για κατάχρηση εξουσίας.

Οι ανώτατοι δικαστές, με την απόφαση τους παρέπεμψαν τον κ. Παπαγγελόπουλος, γιά το ότι, δεν διαβιβάστηκε αμμελητί στη Βουλή το 2017, η μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των πρώην υπουργών Υγείας Κουρουμπλή- Ξανθού, γιά το ότι, δεν τιμολόγησαν φάρμακα για να ρίξουν την τιμή τους, καθώς επίσης και γιά όσα είχαν καταγγείλει οι εισαγγελείς Τσατάνη, Ράικου, Αθανασίου, για παρεμβάσεις στο έργο τους.

Μεταξύ των παραβάσεων καθήκοντος (πλημμέλημα), που προσάπτεται στον πρωην υπουργό είναι ότι, στις αρχές Μαρτίου 2017 άσκησε πιέσεις στην τότε εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου να διαβιβάσει τον φάκελο στη Βουλή, για τα πολιτικά προσωπα «χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο «ιδιος γνώριζε , προτρέποντάς την , όπως από αυτήν εξελήφθη, να κατασκευάσει στοιχεία».

Η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, με οριακή πλειοψηφία 3-2 , για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, που αφορά τη δικογραφία Ξανθού- Κουρουμπλή.